Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

fotó: Anthony Esau // Unsplash

Dübörög a hazai ingatlanpiac, ki tudja, hol áll meg

Rekordokat döntögető beruházások, folyamatosan növő ingatlanárak, élénkülő kereskedés – az ingatlanpiac továbbra is rendületlenül zsizseg, a hatás pedig nem marad el.

A Duna House Barométer februári elemzése továbbra is megerősíti az idei ingatlanpiaci változásokat. Az élénkülő kereskedés mellett az elmúlt időszakban bekövetkezett árváltozások és ezek hatásai is jól tükröződnek a számokon.

A tranzakciós paraméterek vizsgálatából egyértelműen megmutatkozik az eddigi áremelkedések hatása.

Erős kezdés

 A 2018 februári közel tizenháromezres tranzakciószám 13,7%-os növekedést jelent a tavalyi év ugyanezen időszakához képest.

Az első két hónap összesített tranzakciószáma a 2008-as válság óta a legerősebb évkezdést mutatja a hazai lakóingatlan piacon.

A Duna House februárban adta ki éves ingatlanpiaci előrejelzését és vállalati céleredményeit, amelyben éves szinten is 10-20%-os tranzakciószám bővülést vár a hazai lakóingatlan piacon, így 160-180 ezer adásvétel bonyolódhat az idei évben.

forrás: Duna House Barométer

forrás: Duna House Barométer

Hasítanak a 40-60 m2-es lakások

Budapesten a tavaly februárhoz képest 8 százalékpontot emelkedett Budán, és 4 százalékpontot Pesten a 100-120 négyzetméter közötti lakások értékesítésének aránya. A legtöbb eladott ingatlan ennél azonban jóval kisebb méretű volt, a 40-60 négyzetméter közötti lakások voltak a fővárosban a legkeresettebbek.

A négyzetméter árak egyértelműen a magasabb kategóriák felé tolódtak el az elmúlt egy évben, Budán és Pesten is a 600 ezer forint feletti ingatlanok domináltak.

Arányuk Budán 14-, míg Pesten 10 százalékpontot nőtt. A növekvő négyzetméter árak és lakásméret miatt a lakásárak is emelkedtek. Budán a legtöbb ingatlan (42%) 40 millió Ft felett került értékesítésre, míg Pesten ennek az ársávnak az aránya 19% volt, s ezzel a második leggyakoribb kategória volt.

Vidéken, a Közép-Magyarországi régiót figyelmen kívül hagyva, a 40-60 négyzetméter közötti ingatlanokat értékesítették legnagyobb arányban (35%). Pest megyében az eggyel nagyobb, 60-80 négyzetméteres kategóriába tartozó ingatlanok voltak a legkeresettebbek (25%).

A legnagyobb növekedés Pest megyében, a 140-160 négyzetméter közötti lakások körében volt, amelyek aránya 9 százalékpontot nőtt tavaly óta. Vidéken is csökkent az alacsonyabb négyzetméteráron értékesített ingatlanok aránya. Pest megyében például 8 százalékpontot csökkent a 100-150 ezer-, és a 200-250 ezer forintos négyzetméteráron értékesített ingatlanok aránya. A legtöbb ingatlan vidéken 10-15 millióért (30%), Pest megyében pedig 15-20 és 20-25 millió forint (20-20%) közötti összegért cserélt tulajdonost.

A panelek és a téglalakások ára is emelkedik

Panellakások esetében a tavalyi évhez képest az ország egész területén nőtt mind az ingatlanok átlagára, mind az átlagos négyzetméter ára.

A keleti országrészben így februárban közel 13 millió forint volt az átlagos lakásár, nyugaton pedig valamivel alacsonyabb, 11,8 millió Ft, a négyzetméterár mindkét esetben közel azonos volt (221-225 ezer Ft/m2). Budán egy év alatt közel 100 ezer Ft-ot emelkedett a panelek átlagos négyzetméter ára, de Pesten is nagymértékű, 50 ezer Ft-os volt a növekedés panellakások esetében. A panellakások értékesítési ideje megközelítőleg azonos képet mutat, mint egy évvel korábban. Ez alapján elmondható, hogy ez a típusú ingatlan a meghirdetéstől számítva általában 3 hónap körüli időszak alatt cserél tulajdonost.

A téglalakások árai is emelkedtek 2017 februárjához képest: keleten az átlagos négyzetméter ár 256-, nyugaton 228 ezer Ft volt.

A használt ingatlanok négyzetméter ára kisebb mértékben ugyan, de szintén emelkedett 2017. februárhoz viszonyítva. A legmagasabb átlagos értékeket a belvárosban (687 ezer Ft/m2) mérte a Duna House, de Budán is magas volt az átlagár (666 ezer Ft/m2). Pesten ennél lényegesen alacsonyabb átlagértékek jellemzőek (440 ezer Ft/m2). A téglalakások esetében az értékesítési időszak egy-két hónappal meghosszabbodik, jellemzően 100-140 nap után történik adás-vétel. A fővárosban a pesti oldalon ennél valamelyest még több idő szükséges egy ingatlan eladásához.

forrás: Duna House Barométer

forrás: Duna House Barométer

Csúcson a XIII. kerület

 Hónapok óta a XIII. kerület iránt legnagyobb az érdeklődés, amely alól idén február sem képez kivételt (20,1%).

A második helyen a XIV. kerület áll (18%), mely tavaly ilyenkor még a lista vezetője volt. 2018 februárjában népszerű volt továbbá VI., VII., XI. kerület is, amelyek iránt az érdeklődés meghaladta a 15%-ot. Az ügyfelek legkevésbé a XXII. és a XXIII. kerületi ingatlanokat keresték.

 

fotó: Anthony Esau // Unsplash

Oszd meg!