Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Drasztikus árcsökkenés a lakáspiac egyik szegmensében

A 2019-es utolsó negyedéves adatok az ingatlanpiac változását mutatják. A lakásárindexek többsége hosszú évek óta először csökkenést mutat, de a budapesti téglalakások árindexe még mindig emelkedő fázisában van.

A legdrasztikusabb csökkenést a panel indexek mutatják, a fővárosban és a keleti és nyugati országrészben egyaránt esett ennek a lakástípusnak az ára az utolsó negyedévben.

A használtlakáspiaci mutatók vizsgálatánál az árak mellett az értékesítési idő és az alku mértékének emelkedése, valamint a befektetői vásárlások csökkenése és a befektetésből vásárolt ingatlanok értékesítési arányának növekedése is a változó piaci környezetet mutatják – áll a Duna House Barométer elemzésében.

Az árváltozás érdekességeit decemberben az elmúlt három év leggyengébb kereslete is okozhatja, a kereslet index esetében az ideinél gyengébb adatot utoljára 2013-ban mért az ingatlanközvetítő cég. A lakáspiac külön szegmenseként érdemes vizsgálni az újlakás piacot, amelynél az év végi áfaváltozás miatt is még mindig emelkedő árakat és a használtlakáspiacnál jóval élénkebb érdeklődés tapasztalható az Eltinga és a Duna House adatai alapján.

Budapesten az újépítésű ingatlanok átlagos négyzetméterára 883 ezer forint volt a negyedik negyedévben.

Néhány érdekes adat az elemzésből:

  • Zugló megelőzte a XIII. kerületet a Budapesti népszerűségi listán
  • 2019 negyedik negyedévében az értékesített ingatlanok több mint harmada 40-60 négyzetméter közötti volt a fővárosban
  • Budán már az adásvételek 21 százaléka 900 ezer forint feletti négyzetméteráron ment végbe
  • vidéken keleten 9 százalékkal, míg nyugaton 19 százalékkal nőtt az átlagos négyzetméterár az idei negyedik negyedévben (a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva)
  • panelek esetében az év végére 319 ezer forintos átlaggal lehetett számolni keleten, míg 296 ezer forintos négyzetméterár jellemezte a nyugati országrészt
  • tégla ingatlanok esetében ez 356 ezer forint volt keleten, míg 311 ezer nyugaton
  • Budapesten panellakás vásárlásakor 507-554 ezer forintos átlagos négyzetméterárral érdemes számolni

Az elemzésből kiderül az is, hogy a jelzáloghitelezés piaca az arányaiban nagyobb lakossági forgalom miatt folyamatosan erősödő fázisban van, a főbb hitelpiaci mutatók stabil értékei mellett. A jelzáloghitelek éves adatainak vizsgálatánál is egyértelmű erősödés látszódik a hitelpiacon, 2018-ban összesen 850,35 milliárd forint lakáscélú hitelt vettek fel hazánkban, míg 2019-ben az MNB tényadatai (jan-okt) és az ingatlanközvetítő cég becslése szerint (nov-dec) 903,33 milliárd forintra nőtt ez az összeg.

 

„Kiélvezem, ami van, és keményen dolgozom, hogy legyen.”