Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Nem vesszük a drága budapesti lakást – milliókkal csökkenthetik az eladó ingatlanok árát

Sok tulajdonos belátta, hogy a túlárazott lakóingatlanokat már egyáltalán nem lehet eladni, mert nem végtelen a fizetőképes kereslet. Ha viszont engednek az árból, hamarabb jöhet a vevő.

Bár a koronavírus-járvány okozta sokkból kezd már új egyensúlyra beállni a lakáspiac, de még messze van a pandémia előtti szint. Az idén 135 ezer lakás eladására lehet számítani a mostani kilátások szerint, ami még elmarad a 2019-ben elért közel 160 ezres adásvételtől. Az élénkülés viszont nem hozott jelentős áremelkedést, ez abból is látható, hogy eladásra kínált lakások és házak eredetileg meghirdetett árát sok tulajdonos mérsékelte – derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből.

Egyedül vettem lakást Budapesten 20 millióért – ilyen 2021 nyarán az ingatlanpiac belülről

Csúcson a budapesti árcsökkentők aránya

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője a forbes.hu-nak eljuttatott közleményében elmondta, ma már országos szinten nem lehet tempós áremelkedésről beszélni, hiszen a vásárlóerő számos városban és lokációban elérte a maximumot. Többek között Budapesten, ahol a 2014-ben kibontakozó lakáspiaci boomtól kezdve jelentős drágulás ment végbe, majd az áremelkedés nagyon lelassult 2019 második felében és a pandémia megjelenésekor.

Sok tulajdonos belátta, hogy a túlárazott lakóingatlanokat már egyáltalán nem lehet eladni, mert nem végtelen a fizetőképes kereslet. Ha viszont engednek az árból, hamarabb jöhet vevő, ami elengedhetetlenül szükséges, ha az eladók azért árulják a lakásukat, mert ők maguk is költözni szeretnének.

Az ingatlan.com adatai szerint a tavaly és az idén eladásra kínált budapesti lakások 80 százalékánál csökkentették az eredeti árat az árváltozást végrehajtó tulajdonosok.

Ez rekordszintet jelent, ugyanis a 2016-2019 közötti időszakban 70 százalék alatt maradt az arányuk. Tavaly és az idén az érintett eladók átlagosan 4,3-4,5 százalékkal mérsékelték az árat egy-egy árcsökkentés során. Egy 45 millió forintos ingatlannál ez több mint kétmillió forintot jelent, és ekkor még ott van az esetleges további alku lehetősége.

Szélsőségek az albérletpiacon: több millió forintot kell fizetni a legdrágább kiadó lakásért

Vidéken növekvő kereslet, növekvő árak

Az ingatlan.com szakembere azt mondta, hogy a fővároson kívüli piacon némiképp más a helyzet. A megyei jogú és a kisebb városokban tavaly a járványhatás miatt emelkedett az árcsökkentő eladók aránya, de az idén már visszaállt a korábbi, 70-75 százalékos szintre.

Egy balatoni ingatlan még mindig sokba kerül // fotó: Johnny Vigersten / Unsplash

A községekben egyre nagyobb a kereslet, és a drágulásnak is van még tere, idén ugyanis az árat változtató tulajdonosok több mint 40 százaléka emelt, miután meghirdette az ingatlant. Tavaly viszont csak 30 százalékuk tett így.

A községek eredményében szerepet játszik a falusi csok, amelynek keretében állami támogatással lehet vásárolni vagy korszerűsíteni az ottani ingatlanokat.

Emellett a nyaralótérségekben lévő községek népszerűsége jelentősen élénkítette a települések ingatlanpiacát.

Fotó: Sebestyén László

Oszd meg!