Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Donald Trump elnök hálát adott saját magáért, és közben a klímaváltozást is megszakértette

Donald Trumptól megszokhattuk, hogy meglehetősen közvetlen stílusban nyilvánít véleményt, az amerikai elnök azonban a hálaadási ceremóniát is sajátosan értelmezi – önmagáért mond köszönetet.

„Hogy nagyszerű családom van. És hogy hatalmas változásokat értem el ebben az országban”

válaszolta Donald Trump arra a kérdésre, hogy ő idén miért ad hálát. Az Egyesült Államokban a hálaadás az egyik legfontosabb ünnep, lényege, hogy az emberek köszönetet mondjanak azokért a dolgokért, amiket ők a legfontosabbnak tartanak az életben.

Az amerikai elnök esetében ez úgy tűnik, saját maga.

Bár Trump rövid válaszát több sajtótermék is lehozta, érdemes megjegyezni, hogy ez csak egy az elnök megannyi különös – és bizonyos szempontból mulatságos – megnyilvánulása közül. Bár a sajtótájékoztatói és politikai beszédei is tele vannak emlékezetes pillanatokkal, Trump személyes Twitter-fiókja, a @realDonaldTrump valódi aranybánya, amit még akkor is érdemes néha átböngészni, ha az ember nem használja a mikroblogot.

Az amerikai Forbes már összegyűjtötte Donald Trump legellenségesebb csiviteléseit, de az elnök elkötelezetten használja a közösségi oldalt, így szinte lehetetlen naprakész listát összeállítani a megnyilvánulásaiból. Pár friss tweetet azonban érdemes kiemelni, csak a móka kedvéért.

Oszáma bin Ládent rég el kellett volna kapni

Trump gyakran véleményezi közvetlen elődje, Barack Obama politikáját, alig pár napja pont Oszáma bin Ládennel kapcsolatban emlékeztetett rá, hogy ő bizony már szeptember 11-e előtt megírta egy könyvében, hogy az ismert terroristával még baj lehet.

„Hát persze, hogy jóval hamarabb el kellett volna kapnunk Oszáma bin Ládent. Már abban a könyvemben is rámutattam erre, ami a World Trade Center elleni támadás ELŐTT jelent meg. Clinton elnök persze célt tévesztett. Milliárdokat fizettünk Pakisztánnak, és még arról sem szóltak nekünk, hogy bin Láden ott lakik. Bolondok!”

Az álhíreket és városi legendákat lebuktató és kielemző Snopes szerint egyébként Trump nem ezt írta. Említette ugyan bin Ládent a The America We Deserve című könyvében, de inkább mint az akkori hatalom egyik arctalan ellenségét, akit idővel újabb és újabb mumus követ majd.

Az a fránya New York Times!

Az elnök gyakran támadja az amerikai mainstream médiát, szerinte hazugságokat terjesztenek róla, a tweetjei jelentős része szól ilyen-olyan sajtótermékek és cikkek kritizálásáról – „FAKE NEWS”’, harsogja. Legutóbb a New York Timesra fakadt ki, amiért a lap megírta, hogy belsős források szerint Trump már a saját alelnökében sem bízik, tanácsadóit faggatja Mike Pence lojalitásáról. Az elnök ezt tagadja, szerinte az amerikai lap még arra sem vette a fáradtságot, hogy kikérjék a véleményét a kérdésben.

„A New York Times szokás szerint leközölt egy kamu sztorit a Mike Pence-szel való kapcsolatomról. A kitalált forrásaik nem voltak hajlandók megkérdezni engem, az egyetlen embert, aki idézhetnének a témában. El sem képzelhetek jobb vagy közelebbi elnök-alelnök viszonyt annál, mint ami köztünk van. Még több FAKE NEWS, az emberek ellensége!”

Persze a The New York Timest sem kell félteni: az oldal két napja hozta le sokatmondó listáját arról az 547 személyről vagy szervezetről, akiket és amiket az elnök „Twitteren inzultált”. Mivel ez egy hatalmas szám, abc- és kronológiai sorrendben is lehet böngészni benne. A listán a Forbes is helyet kapott, ebben a három tweetben osztotta az újságot még 2015-ben.

Az elnök az oktatásügyre is figyel

Persze sajátos módon: a Trump orosz kapcsolatai után nyomozó Robert Mueller különleges ügyész az elnök szerint egy nap egyetemi tananyag lesz, de nem a hazájáért tett szolgálatai miatt, hanem mert a jövő generációi elemezni fogják az ügyész tévedéseit.

„Egy nap egyetemek fogják tanulmányozni, miket tett a kiemelten megosztó (és a szenátus által NEM elfogadott) Bob Mueller és demokrata keményfiúkból álló bandája azért, hogy embereket pusztítsanak el. Miért védi Crooked Hillaryt, Comey-t, McCabe-et, Lisa Page-t & a szeretőjét, Peter S-t és a többieket az oldalán?”

A november 15-i tweet egyébként még az előtt született, hogy Trump írásban válaszolt volna a különleges ügyész kérdéseire.

Arról is szól, ha hideg van

Igazságtalan lenne csak negatív hangvételű üzeneteket bemutatni. Főleg, hogy az elnök az időjáráson is rajta tartja a mutatóujját.

„Ez a New York-i hálaadásnapi felvonulás történetének leghidegebb napja, és az egyik leghidegebb a hálaadás történetében!”

Bár ezzel a tweettel alapvetően nincs semmi baj, érdemes felidézni, hogy Trump elnök sokáig „kínai hoax”-ként aposztrofálta a klímaváltozást. Pár éve még arról tweetelt, hogy télen hideg van, így a felmelegedés csakis humbug lehet.

Sőt, lehet, hogy most sem gondolja másként – nem a fenti volt ugyanis az egyetlen olyan hálaadási tweetje, ami az időjárásra vonatkozott.

„A brutális és tartós hidegek minden rekordot megdöntenek – mi történt a globális felmelegedéssel?”

Van, amikor jó a kedve

Persze néha ennyi is elég:

A cikkben szereplő tweetek mind 2018. novemberiek. Donald Trumpról egyébként a novemberi Forbes magazinban is közlünk egy cikket, ebben sorra vesszük, mennyibe került az ingatlangurunak az elnökség – mármint szó szerint, dollárban, hisz az üzletben semmi sincs ingyen.

Jó így ünnepelni

Oszd meg!