Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Dízelbotrány: őrizetben a Volkswagen Group egykori fejlesztési vezetője

A német hatóságok hétfőn őrizetbe vették Wolfgang Hatz-t, a Volkswagen Group (már visszavonult) fejlesztési vezetőjét.

Az 58 éves Hatz azután került a képbe, hogy a német rendőrség átkutatott több irodát és magánlakást, korábban ugyanis nem szerepelt a 24 milliárd dolláros csalás elkövetésével gyanúsított személyek listáján.  Ő második VW-munkatárs, akit Németországban ér el a dízelbotrány, júliusban az olasz Giovanni Pamino-t tartóztatták le, őt korábban az Audi rúgta ki, náluk a dízelmotorok termodinamikájának fejlesztésén dolgozó részleg vezetőjeként dolgozott – írja az amerikai Forbes.

A dízeles trükk nélkül a Volkswagen dízeles autói nem kerülhettek volna forgalomba az Egyesült Államokban, mert a károsanyag-kibocsátásuk nem felelt volna meg a törvényben előírt szabályoknak. Ez most 24 milliárd euróba kerül a cégnek, és további két és fémilliárd euró járulékos költséggel is számolhatnak.

Hatz 2011-ben állt fel a VW igazgatói székéből, utána a Porsche kutatás-fejlesztési részlegét vezette. A vállalatnál sokan hősnek tekintettek rá, egy igazi autóbolondnak tartották. A VW-től 13 millió eurós végkielégítéssel távozott.

Oszd meg!