Üzlet

Dávid, Lévai, Vidus, Havas – ők ma a legbefolyásosabb magyar nők. Itt a lista!

Bánlaki D. Stella
2018. április 04. 4 perc olvasás

Vezetni kockázat. Nőként még inkább. A Forbes magazin idén is utánajárt, ki az az ötven nő, aki a legbátrabban vállalja ezt a kockázatot. Az áprilisi lapszám a Legbefolyásosabb magyar nők 50 fős listájával már megjelent az újságárusoknál!

A magyar Forbes negyedszer készítette el a Legbefolyásosabb magyar nők listáját, talán a legszubjektívebb listánkat mind közül. A legnagyobb jelentőségük azért itt is a számoknak volt (például, hogy mekkora büdzséért és létszámért felel az adott vezető, vagy milyen értéket képvisel a szakértelme a piacon), és fontos volt, hogy az elmúlt egy évben a korábbiakhoz képest hogyan változott mindez, milyen eredményeket ért el, merre ível a karrierje vagy az általa vezetett cég, intézmény pályája. Utóbbinak köze lehet ahhoz is, hogy a vezető mennyire ápol jó kapcsolatokat a piac és az ország más befolyásos vezetőivel, milyen lobbierővel bír akár kormányzati körökben és nemzetközi szinten.

Végső soron a lista összeállításakor fontos volt az is, hogy mekkora a felhajtás egy-egy személy körül. Milyen eléréssel rendelkezik az informális szakmai és női körökben, a LinkedInen és más webkettes felületeken; vállal-e közéleti szerepet, vállal-e kockázatot és pluszmunkát azért, hogy a környezetét is fejlessze, kiáll-e fontos társadalmi ügyekért, akár a cége nevében. Az adatok jelentős részét a Bisnode speciális kutatása biztosította a Forbesnak. A további információk begyűjtésében több tucat háttérbeszélgetés, számos informátor segítette munkánkat. A lista szereplőinek sorrendjéről a fenti kritériumok figyelembevétele mellett a Forbes szerkesztősége szavazással döntött.

50 nő

Az 50 fős listából idén is 20-at az üzleti élet szereplői adnak, 10-10 nő pedig a közélet, a kultúra, és a média terepén dolgozik.

Az üzleti fronton első maradt Dávid Ilona, a MÁV elnök-vezérigazgatója, de a dobogó másik két fokán helyet cserélt Hegedüs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója, aki most már a bank többségi tulajdonosa is, valamint Fábián Ágnes, a Henkel Magyarország ügyvezető igazgatója, utóbbi így most a harmadik helyen áll. Az üzleti listán új névként szerepel Szörényi Beáta, a Sanofi-Aventis országigazgatója, a saját ügyvédi irodáját vezető Oppenheim Klára, valamint az egyetlen magyar, a tőzsdén is mozgó biztosítótársaság, a CIG Pannonia vezérigazgatója, Kádár Gabriella.

Változatlanul Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége bitorolja a Közélet szekció első helyét; informátoraink olyan esetekről is beszámoltak nekünk, amikor kifejezetten ő mozgatta a szálakat. Negyedik helyre került fel Orbán Ráhel, a miniszterelnök lánya – ő most először szerepel hivatalosan is a lista tagjai között (korábban plusz egyként soroltuk). Sárosdi Lilla színésznő neve is új a befolyásos nők körében – tavalyi bátor közéleti szerepvállalása, és annak komoly hatása miatt számunkra egyértelmű volt, hogy itt a helye.

Mindeközben a Kultúra szekcióban az élmezőnyből a lista végére csúszott Eszenyi Enikő, a Vígszínház igazgatója, felkerült viszont Kováts Adél, a Radnóti Színház vezetője, és például Enyedi Ildikó filmrendező is. A Kultúra terén idén is Havas Ágnest, a Filmalap vezérigazgatóját találtuk a legbefolyásosabbnak.

A tízfős médialista élén ismét Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója szerepel, új név viszont rögtön a negyedik helyre is került, mégpedig a tavaly novemberben kinevezett Central Media-vezér Mészáros Kinga.

A teljes lista ma megjelent a Forbes magazin áprilisi számában! A lapban a lista kapcsán a hatalommal való visszaélés témáját szakértőkkel jártuk körbe, sőt egy kutatást is készítettünk a női vezetők körében. A lista szerkesztőjének személyes történetét egy szexuális visszaélésről itt olvashatod el.