Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fejek hullhatnak a botrány után – tisztogatást akarnak a Cyberpunk körül

Dühösek a befektetők a Cyberpunk-balhé után, le akarják fejezni a fejlesztőcsapatot, hátha így visszaállítható a piaci bizalom.

Lefejezné a CD Projektet a cég egyik befektetője. Az elmúlt évek egyik legnagyobb játékipari balhéja, a Cyberpunk 2077 fiaskója után az angol Abri Advisors kitenné a szűrét a fejlesztőcég menedzsmentjének – írja a Bloomberg. A befektetők dühe érthető:

a brutális hype-pal körbevett és a játékosok által nagyon várt, majd botrányos minőségben kiadott Cyberpunk 2077 miatt a cég árfolyama kevesebb, mint a felére esett a varsói börzén, a cég első negyedéves eredménye pedig 60 százalékkal maradt a várt szint alatt.

A Cyberpunkot szinte a abnormális hype vette körbe a megjelenés előtt, a Witcher-sorozattal globális ismertséget szerző CD Projekt úgy harangozta be, hogy ez lesz inden idők legösszetettebb és legszebb számítógépes szerepjátéka. A játék arca Keanu Reeves lett és még Elon Musk is tweetelt róla – ami online körökben elképesztő reklámértékkel bír.

A megelőlegezett siker viszont visszaütött, úgy tűnik, hogy a játék meghaladta a fejlesztőcsapat képességeit. Mi is írtunk róla, hogy mekkora pofára esés lett a hype-ból. Háromszor tolták el a megjelenést, majd mikor végre kijött, a játékosok egy csúnya, hibákkal és bugokkal megtömött, zavaros, szinte játszhatatlan terméket kaptak.

Akkora volt a játékos közösség dühe, hogy a Sonynak inkább eltávolította a játékot a Playstation Store-ból és visszafizette a vásárlóknak a vételárat.

A játék annyira rossz lett, hogy a Playstation Store oldalán nem is kell indokolni semmit, automatikusan visszatérítik a játék árát bárkinek, aki megvette.

Foltozták, de így sem jó

Fél év telt el a megjelenés óta, a CD Projekt több frissítéssel próbálta javítani a Cyberpunkot, de nem sikerült visszanyerni a játékosok bizalmát. A vállalatot a befektetők és a kereskedők megütötték: az árfolyam a megjelenés napján 440 zloty fölött állt, ma már csak 171-en, dollárban számolva több mint 6 milliárddal esett a vállalat piaci kapitalizációja – ami igen érzékenyen érinti a részvényeseket.

A játék szép, csak játszhatatlan. Forrás: Facebook

Az Abri CEO-ja, Jeffrey Tirmann sokkolónak nevezte a történteket, nem is érti, hogyan lehet ennyire hibásan piacra dobni egy terméket.

Tirmann nyomatékosan kérte a részvényeseket, hogy cseréljék le a cég felügyelőbizottságát, hacsak Adam Kacinski CEO-t és helyettesét, Marcin Iwinskit nem hívják vissza azonnal hatállyal.

Nem nyilvános, hogy az Abri pontosan mekkora részt tulajdonol a CD Projektben, így azt sem tudjuk, mekkora szavuk van a részvényesek közt. De vélhetően a többi tulajdonos sem elégedett a cég vezetésével.

A CD Projekt minderre annyit közölt, hogy a felügyelőbizottság elnökével, Katarzyna Szwarccal együttműködve válaszolnak majd. Azt azonban hangsúlyozták, hogy alig két hete volt részvényesi közgyűlés, ahová az Abri nem regisztrált, a többi részvényes pedig nem vetett fel hasonló aggályokat.

Az Abri szerint azért nem vettek részt, mert bíztak benne, hogy a menedzsment képes kijavítania a terméket, de az utolsó csepp a pohárban az volt, amikor megjöttek a cég első negyedéves eredményei.

Míg 2020-ban 1,1 milliárd zloty, nagyjából 300 millió dollárnyi profitot termelt a cég (főleg a Cyberpunk előrendelései miatt), addig az első negyedévben a várt 21,8 milliós nyerség helyett csak 8,7 milliót sikerült realizálni. A profitot a Cyberpunk javítási költségei vitték el.

Tirmann egyértelműen fogalmat: azt várja, hogy a cég előálljon egy hosszútávú stratégiával, hogyan javítják ki a játékot, hogyan szerzik vissza a közösség bizalmát, illetve hogyan állítják vissza a márka megtépázott renoméját.

Borítókép: Cyberpunk // Facebook

Oszd meg!