Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Unsplash/ Chuttersnap

Csökkenő lakáspiac: a bankok hitelezési kedvén is sok múlik

A koronavírus-járvány negatív hatásai miatt az idén mind a lakás-, mind a lakáshitelpiacon csökkenések várhatóak. A mostani kilátások szerint a lakásvásárláshoz kapcsolódó állami támogatások, valamint a lakáspiacon valószínűsíthető árcsökkenés valamelyest ellensúlyozhatják a hanyatlást.

Masszív növekedéssel zárta a múlt évet a magyar lakáshitelpiac: az év végén 3632 milliárd forintot tett ki a hitelállomány, ami 9,3 százalékos növekedésnek felel meg éves összevetésben, átlagosan hetente közel 6 milliárd forinttal nőtt az állomány.

Az alacsony kamatok, növekvő nettó reálbérek, valamint az élénk lakáspiac is hozzájárult a növekedéshez

– derül ki az ingatlan.com és a money.hu Forbesnak eljuttatott elemzéséből.

Idén alacsonyabb lakáspiaci forgalom várható

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta: „a hitelre vásárolt lakások aránya 2019-ben meghaladhatta a 60 százalékot, így a hitelezés is támaszt adott a lakáspiaci forgalomnak. 2012-ben 86 ezer lakás cserélt gazdát, míg 2018-ban 164 ezer, azaz megduplázódott a forgalom. 2019-ben pedig az év közepén bekövetkezett lassulás miatt 150-155 ezer adásvétel lehetett.

„Az idén a koronavírus-járvány miatt az utóbbi esztendőket jellemző 150 ezres szintnél alacsonyabb forgalomra van kilátás, de konkrét becslést a mostani bizonytalanság miatt nem lehet mondani.”

A járvány a lakáshitelezésre is hatással van

Állami intézkedéssel életbe lépett a fizetési moratórium, amely szerint a március közepéig felvett lakáshiteleket nem muszáj fizetniük az adósoknak december végéig. Fontos, hogy itt nem tartozáselengedésről, hanem halasztásról van szó, akik élnek a moratóriummal, azok az eredetihez képest később fizethetik vissza a hitelüket. Az ingatlan.com-csoporthoz tartozó money.hu tapasztalatai alapján banktól függően a hitelesek 30-40 százaléka nem élt a moratórium lehetőségével.

A válság miatt sokan elveszíthetik a munkájukat vagy fizetéscsökkenéssel kell számolniuk, ez pedig szintén hatással lesz a hitelpiacra. A bankok is reagáltak az új helyzetre. Ez többek között azt jelenti, hogy

bármilyen hitelükre – például kisebb összegű személyi kölcsönükre – moratóriumot kihasználó ügyfelek nem vagy nem feltétlenül kapnak lakáshitelt.

Ez szintén visszafoghatja a lakáshitelpiaci növekedést.

Vannak tényezők, amelyek mérsékelhetik a visszaesést

A lakáshitelkamatok továbbra is alacsony szinten vannak. Emellett az állami lakástámogatási rendszer, a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) keretében elérhető államilag támogatott lakáshitelek javíthatják a mérleget. A múlt évben új elemekkel bővült a rendszer, többek között megjelent a falusi csok és szélesebb réteg számára váltak elérhetővé a támogatott lakáshitelek.

Kérdés, hogy meddig tart a koronavírus-járvány okozta rendkívüli állapot, és pontosan milyen gazdasági utóhatásai lesznek.

Ha csökken a bankok hitelezési kedve, akkor a kevesebb hitel miatt az adásvételek száma még jelentősebben csökkenhet.

A mostani kilátások szerint a lakásvásárláshoz kapcsolódó állami támogatások, valamint a lakáspiacon valószínűsíthető árcsökkenés valamelyest ellensúlyozhatják a hanyatlást.

Ugyan egyelőre stagnálnak az adásvételi számok, az ingatlanpiac elmúlt két hetének aktivitási mutatói alapján, négy hét bezuhanás után ismét fokozódó érdeklődés mutatható ki.

kép: Unsplash/ Chuttersnap

Oszd meg!

"Én azt a definíciót szeretem, hogy ott kezdődik a big data, ahol az adatmennyiség elkezd problémává válni."