Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Csányi-OTP összefonódás: végül áldását adta a nagy üzletre a hivatal

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte az OTP Csoport számára a mezőgazdasági és élelmiszeripari piacokon aktív NAGISZ csoport megvásárlását, de olyan feltételekkel, amelyek képesek versenysemlegesen kezelni az OTP és a Csányi Csoport vezetői átfedéséből adódó helyzetet.

Ha azt mondjuk, hogy a versenyhatóság azt vizsgálta, a ZA-Invest Béta Kft. irányítást szerezhet-e a Csillag Csemege Kft. felett, valószínűleg nem sokan kapnák fel a fejüket.

Pedig nagyon nagy üzletről van szó és nem is akarárkik között.

A ZA-Invest Béta ugyanis az OTP csoporthoz tartozó Portfolion Zöld Magántőke Alap tulajdonában van, míg a Csillag Csemege valójában a NAGISZ Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Zrt. és a hozzá tartozó cégek holding vállalata. E cégcsoport állítja elő többek között a Nádudvari márkát használó tej- és hústermékeket. Vagyis az eljárás tétje az volt, befolyást szerezhet-e az OTP csoport a NAGISZ-ban. Azt amúgy az érintett cégek már korábban bejelentették, hogy az alap többségi tulajdonrészt szerezne az agráróriásban.

Fotó: Nádudvari / Facebook

Az OTP megggyőzte a hivatalt

Bár a két fél vonatkozásában a GVH nem azonosított káros versenyhatásokat, a tranzakció felvetette az ún. koordinatív hatás lehetőségét az OTP Csoport és a mezőgazdasági és élelmiszeripari piacokon szintén aktív Csányi Csoport kapcsolatában,

amely alapján a két agráripari vállalatcsoport összehangolhatná piaci magatartását.

Az OTP elnök-vezérigazgatója, Csányi Sándor az egyik legnagyobb agrárbefektető, érdekeltségébe tartozik a Bonafarm Csoport.

Csányi Attila, a bankvezér legidősebb fia vezeti az ország legnagyobb agrárcégét, a Bonafarmot. A Forbes egy korábbi rendezvényén beszélgetett Galambos Márton főszerkesztővel. Fotó: Fekete Attila

Azért, hogy ez a fajta koordináció ne fordulhasson elő, a felek a GVH-val egyeztetve vállalást tettek az esetleges versenyprobléma orvoslására. A vállaltak alapján az OTP Csoporton belül a Portfolion Zöld Magántőke Alappal kapcsolatos információk és döntések – egy cégen belüli szabályozással elhatárolva – a Csányi Csoporthoz köthető vezetőkön kívüli más vezetőkhöz kerülnek.

A döntéshozatal elválasztása így megfelelően képes kiküszöbölni a felmerült versenyaggályt.

A vállalt belső szabályozás a magántőke alap későbbi befektetéseire is vonatkozik.

A GVH meggyőzőnek értékelte az OTP által tett vállalás tartalmát és részletezettségét az esetleges versenyprobléma megfelelő orvoslására. A vállaltak betartását biztosítja, hogy a versenyhatóság később utóvizsgálat keretében ellenőrizheti azok végrehajtását.

A legfrissebb, holnap a standokra kerülő Forbes nyomtatott kiadásában is foglalkoztunk az üzlettel, az exitlista mellett sorra vettünk néhány érdekes nagy üzletet is. Ebben azt írtuk, hogy a rendelkezésünkre álló adatok

alapján legalább 14,5 milliárdos üzletről lehet szó.

Ez egyben azt is jelenti, hogy jócskán meg kell emelni az alapvetően 10 milliárd forintos alap tőkéjét, és az 50 milliótól 4 milliárdig terjedő tőkekihelyezési mandátumon is túlmerészkedtek.

A teljes magánegészségügyi összeállítás a Forbes holnap megjelenő, októberi számában olvasható. Emellett a 2020-as exitlista az év legnagyobb kiszállóiról és a Forbes Urban Grecsó Krisztiánnal. Lapozz bele a magazinba!

Oszd meg!