Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

fotó: Hotel Moments Budapest Facebook-oldal

Csányiék költöztetik a könyvtárat, újabb luxusszállodát nyitnak az Andrássy úton

A közel 3000 négyzetméteres, turisztikailag fontos helyszínen található épület várhatóan szállodaként fog majd továbbműködni.

Bár vélhetően nem ugyanaz a közönség látogatta, de 84 év után végleg bezárják és elköltöztetik az Andrássy út 52-es szám alól a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár fiókkönyvtárát és búcsút inthetünk az épület alján működő Hello Baby Barnak is. Az épületben a könyvtáré volt az utolsó olyan ingatlan, amit a Csányi Sándor-Garancsi István-Hernádi Zsolt milliárdos trió közös cége, az A8-52 Ingatlanforgalmazó Kft. nem tudott megkaparintani, tavaly azonban a Fővárosi Közgyűlés végül megszavazta az eladást.

A kft. 269, 9 milliót fizetett a könyvtárért, ami duplája annak az összegnek, mint amennyit az épület összes többi részéért, még a kétezres években fizettek. (Valószínűleg nem a könyvtár került sokba, az összes többi volt nevetségesen olcsó.)

A cégnek nem ez az első Andrássy úti épülete: az Andrássy út 8-as és 52-es számú paloták még a VI. kerület egykori szocialista vezetőinek házeladási ügyletei során kerültek a vállalkozókhoz, de Garancsi István érdekeltségéhez tartozik a szintén bőven áron alul eladott Andrássy út 3-as számú palota is.

A 24. hu szerint az épületet – hasonlóan a korábbi Andrássy úti projekthez, a négycsillagos Hotel Momentshez – luxusszállodává alakítják.

A hotel irány idáig bejött, a szálloda a tavalyi évben 400 milliós tiszta bevételt termelt a tulajdonosoknak.

Az A8 Palace Hotel Zrt. részvényeinek többsége egyenlő arányban oszlik meg a három üzletember, Garancsi, Csányi és Hernádi között, de részesedése van a CD Hungary Zrt.-nek is. A műemléki védettségű tömb felvásárlását befejező A8-52 Kft. a Hotel Moments-et birtokló A8 Palace Hotel Zrt. leányvállalata volt. A céggel kapcsolatban azért kell múlt időt használni, mert a sikeres könyvtárvétel után a tulajdonosok – nem hagyva kétséget további szállodaberuházási szándékuk felől – A52 Hotel Projekt Kft.-re keresztelték át a céget.

Miután napvilágot látott a hír, az alsó részen működő Hello Baby Bar – kissé talányos módon – Facebook-posztban közölte, hogy változatlan nyitva tartással üzemelnek tovább.

Az egykori Haggenmacher-bérpalota, a mai Andrássy út 52. Fotó: Művészet folyóirat, 1915, első szám.

 

Kiemelt kép: Hotel Moments Budapest Facebook-oldal

Oszd meg!