Fotó: The Orbital Strangers Project
Üzlet

Csányi a horvát balhéból húzna hasznot: ő lehet az EU legnagyobb földesura

Zsiborás Gergő
2017. augusztus 07. 7 perc olvasás

Különös frontja lehet az éleződő amerikai-orosz konfliktusnak a horvát Agrokor, mely komoly gondban van. A céget feldarabolják, Csányi bejelentkezett.

Ahogy a horvát  Jutarnji List napilap fogalmaz, “Csányi Sándor magyar oligarcha” megvásárolná Horvátország legnagyobb magántulajdonú vállalatától, a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő Agrokortól a Bellye Rt.-t (Belje d.d.), a régió egyik legnagyobb és egyben legrégebbi mezőgazdasági vállalatát, valamint az Aviva klinikát Zágrábban és egy tengerparti nyaralót Medvejában – olvasható az MTI szemléjében. A Jutarnij List címlapon hozta a sztorit a leggazdagabb magyarról.

Mint írják, Csányi Sándor és Anton Ramljak kormánybiztos – akit az Agrokor élére a horvát kormány egy sebtiben elfogadott törvénymódosítás után nevezett ki – a napokban találkozott Zágrábban.

A magyar üzletember vásárlási szándékát a horvát konszern új vezetésének egyik tagja erősítette meg a lapnak.

A Jutarnji List hosszasan ír Csányi Sándor Magyarországi érdekeltségeiről és befolyásáról. Megemlíti, hogy a magyar milliárdos a OTP bank elnöke és állítólag legnagyobb részvényese (Csányi vagyonkezelő cégének legfrissebb melléklete szerint 2,5 milliárd forint értékben rendelkezik OTP-részvénnyel, vagyis tulajdonrésze elenyésző – a szerk.) , valamint hogy a pénzintézet a horvát piacon is jelen van. Sőt, a régióban egyre aktívabban terjeszkedik. Hozzáteszi, hogy

Csányi Sándornak a Mol Nyrt.-ben is érdekeltsége van, majd az Agrokor tulajdonosa, Ivica Todoric és a magyar üzletember barátságáról tesz említést, amelyet a lap szerint közös vadászatok mélyítettek el.

Az Agrokor hónapok óta küzd pénzügyi problémákkal. A Szlovéniában, Boszniában, Szerbiában és Magyarországon is érdekelt cégcsoporton belül mintegy ötven különböző gazdasági szektorhoz tartozó vállalat működik, munkavállalóinak létszáma meghaladja a 60 ezret, a cég éves árbevétele pedig eléri a horvát GDP 15 százalékát. Elkerülhetetlen a megmentéséhez, hogy feldarabolják – a pénzügyi nehézségeket épp az eröltetett felvásárlások és terjeszkedés okozta.

A mohácsi vágóhíd avatása. Fotó: Koszticsák Szilárd

A mohácsi vágóhíd avatásán Csányi Sándor OTP-vezér és Orbán Viktor magyar kormányfő . Fotó: Koszticsák Szilárd


Az EU legnagyobb földesura lehet Csányi Sándor 

Az újság jelezte: amennyiben Csányi Sándornak sikerül megvásárolnia a Bellye mezőgazdasági vállalatot – amely 20 ezer hektár mezőgazdasági földterülettel rendelkezik -, az Európai Unió (EU) legnagyobb mezőgazdasági művelésre alkalmas földterületének tulajdonosává válik, mert Magyarországon jelenleg 35 ezer hektár szántóföldet birtokol.

“Más szavakkal, amennyiben az Agrokor válságmenedzsmentje eladja a Bellyét, Csányi tesz először ajánlatot”

– írta a lap, majd hozzátette: a találkozón egyéb üzleti együttműködésről is szó esett az Agrokor és Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó vállalatok között.

 

A lap szerint érdekes lesz követni, politikailag mennyire lesz elfogadható a horvát kormány számára Csányi Sándor befektetési szándéka. Mindazonáltal hozzátették, hogy a Société Générale csoport horvátországi leánybankjának, a Splitska Banka-nak a megvásárlása nem ütközött akadályba.

Az ügy másik politikai vetülete – erről az MTI-anyagban nincs szó – az Agrokor megmentése mögött húzódó orosz-amerika konfliktus. Erről vendégszerzőnk, Tunkli Dániel, a Concorde vezető elemzője írt épp a múlt héten a Forbes.hu-n. Az Agrokor legnagyobb hitelezői orosz pénzintézetek voltak, a legnagyobb szelet az orosz Sberbanké volt – az orosz gigabank éves profitjának 15%-a fekszik hitelként a legnagyobb horvát magánvállalatban. Tunkli szerint ez akkora kockázat, ami gazdaságilag nem racionális – de külpolitikailag, stratégialilag már sokkal inkább indokolható lépés az oroszok részéről. A horvát kormány épp Anton Ramljak kinevezésével tudott kibújni az orosz medve egyre szorosabb öleléséből, hogy aztán az amerika Knighthead segítse meg a finanszírozási gondokkal küzdő Agrokort.


Ebbe a képletbe csatlakozik be Csányi Sándor, annak az OTP-nek az első embere, amelyben részesedése van az orosz milliárdosnak, Megdet Rahimkulovnak is.

Magyarország ráadásul különösen szoros kapcsolatot ápol Oroszországgal, Putyin elnökkel az EU-s kormányfők közül Orbán Viktor találkozott a legtöbbet az elmúlt 3 évben kétoldalú találkozón.

Mindeközben az amerikai-magyar kapcsolatok Donald Trump megválasztása ellenére is holtponton vannak. Ez pedig azért lehet érdekes, mert a horvát politika eddig mindent megmozgatott, hogy az oroszok ne tudjanak nyomást gyakorolni Horvátországra az Agrokoron keresztül – egyelőre úgy tűnik, ez sikerült is. Csányi színre lépése politikailag lehet kényes a horvát kormánynak, arról nem is beszélve, hogy a Mol második embere, a magyar multié, ami felvásárolta a horvát nemzeti olajtársaságot, az INA-t, és amit mai napig sok horvát szavazó óriási hibának tart (nem beszélve az ügylet körüli korrupicó-gyanúról, az akkori kormányfőt, Ivo Sanadert börtönbüntetésre ítélték, a vád szerint kenőpénzt fogadott el a Moltól, amit a magyar vállalat azóta is cáfol).

Csányi Sándor agrárbirodalma a Bonafarm-csoport a következő 10 évben 100 milliárdos befektetést tervez – ezt még áprilisban árulták el a Forbesnak.

Az egyik céljuk pedig épp az öntözhető termőterületek nagyságának növelése – a Bellye ezért is lehet fontos Csányiéknak.

Bár tavasszal még úgy nyilatkoztak, külföldi cég felvásárlása konkrétan nincs a napirenden, de “ennek lehetőségét folyamatosan vizsgáljuk”.

Szakértők szerint a 93 százalékban magántulajdonban lévő Agrokor felszámolása beláthatatlan következményekkel járhat a horvát gazdaságra, mert a cégcsoport nemcsak Horvátország legnagyobb munkáltatója, hanem egyben az ország legnagyobb földbirtokosa is: több tízezer munkahely kerülhet veszélybe, és számos kis- és középvállalkozó mehet tönkre.

Az Agrokor tulajdonában van a Bellye mezőgazdasági kombinát, a Konzum horvát kiskereskedelmi áruházlánc, a Jamnica d.d., Horvátország legnagyobb ásványvíz előállító vállalata, a Sarajevski kiseljak d.d. boszniai ásványvíz gyártó vállalat, a szlovén és szerb Mercator kiskereskedelmi áruházlánc és cégcsoport, a Solana Pag d.d. pági sógyár, a Ledo horvát jégrém vállalat és egyéb más, mezőgazdasági és élelmiszeripari cégcsoport.