Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Pályára állt a magyar űrvállalkozás, a C3S műholdja

Mire visszatér elégni a Föld légkörébe, várhatóan további 8-9 C3S műhold lesz Föld körüli pályán.

Magyar idő szerint kedd hajnalban sikeresen felbocsátották a RadCube nevű kisműholdat a Francia Guyana-i Kourou-ból, a Guyana Űrközpontból – közölte a C3S Kft.

A RadCube-ot hordozó Arianespace-Vega rakéta kilövése. Forrás: ESA/C3S

Épp a délelőtti órákban haladt át a magyar égbolton a C3S Kft. műholdfejlesztése, miután reggel 540 kilométeres magasságban pályára állt a Föld körül. A RadCube az ötödik magyar fejlesztésű műhold, amit keringési pályára állítottak.

A C3S is képviselteti magát az idei Forbes Flow – Urald a változást! rendezvényünkön. Aki érdeklődik a jövő egyik iparága iránt, mindenképp érdemes helyet foglalnia.

Mire jó?

A RadCube egy nemzetközi, magyar-angol-lengyel közös fejlesztésben valósult meg, együttműködve az Európai Űrügynökséggel (ESA). A műhold rendeltetése, hogy mérje a Föld körüli sugárzás és a mágneses tér változásait, pontosabb képet adva arról, milyen sugárzás éri az űrhajósokat és az űrben keringő különböző eszközöket.

A műhold testét fejlesztette a C3S, a platform fogadja be az Energiatudományi Kutatóközpont mérőműszerét. A műszerhez egy lengyel fejlesztésű nyitható árbóc is tartozik, hogy a a Föld mágneses terét a műhold testétől távolabb lehessen mérni, minimalizálva a műhold saját működéséből fakadó elektromágneses zajt.

A RadCube végszerelése a C3S izolált műhelyében. Forrás: C3S

Mit csinál a C3S?

A C3S alapítója, Horváth Gyula az első magyar műhold, a Masat-1 fejlesztőjeként lehet ismerős a szélesebb közönségnek, illetve az Év Üzletmebere volt 2019-ben. A cég kisműholdak fejlesztésére jött létre, amelyekkel különböző űrmissziók, illetve egyes vállalkozások műholdas igényeit tudják kielégíteni. Mesterséges intelligenciát is fejlesztenek, amivel még szélesebbre tudják tárni az egyébként kis méretű műholdakban rejlő lehetőségeket.

A vállalkozás olyan kis energiaigényű műholdakat fejleszt, melyek hosszú élettartamúak, tehát gazdaságosak is – nem beszélve a kis tömegről, ami az űrbe juttattás költségeit csökkenti. Mire a RadCube befejezi küldetését és elég a Föld légkörében, várhatóan további 8-9 C3S műhold lesz Föld körüli pályán.

Az ESA a műhold féléves üzemeltetésére szerződött, de a C3S által fejlesztett műhold tervezett élettartama ezt többszörösen meghaladja.

Kiemelt kép: C3S

Oszd meg!