Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Vakcina CDC // Unsplash

Az SAP-vezér cége leáll a covidvakcina-fejlesztéssel, de tovább küzd a járvány ellen

Nem fejleszti tovább a koronavírus elleni oltóanyagát a Curevac német biotechnológiai cég, már az Európai Gyógyszerügynökséghez (EMA) beadott engedélykérelmét is visszavonták. Azért nem szállnak ki teljesen a covid elleni harcból – áll a közleményükben.

A most használt koronavírus-vakcinákkal kapcsolatban sokszor felmerül, főleg az oltást ellenzők körében, hogy „túl gyorsan készültek el”, miközben a vakcinákhoz szükséges technológia több évtizedes és a legtöbb vakcinaaspiránsból a mai napig nem lett engedélyezett szérum. Így járt az SAP-vezér, Dietmar Hopp biotechnológiai cége is, a Curevac is. 

A Curevac mRNS oltásáról még júniusban derült ki, hogy csupán 47 százalékban hatékony a koronavírus ellen. A tesztben 40 ezer európai és latin-amerikai önkéntes vett részt. A csalódást okozó eredmények bejelentése után a vállalat részvényeinek árfolyama pár óra alatt negyvennyolc százalékot zuhant az USA-ban.

Mással próbálkoznak

A sikertelen teszteredmények és a bezuhant részvények után a cég még egy ideig kitartott az európai engedélyeztetés mellett. Mostani döntésüket a Moderna és a Pfizer covid-oltásainak térnyerésével indokolták.

A cég 405 millió dózist szállított volna az Európai Unióba, ebből Magyarország félmillió adagot rendelt. A Curevac most felmondta az Európai Bizottsággal kötött előzetes vételi megállapodást.

Elkészült a Pfizer oltása az 5 és 11 év közötti korosztálynak

A Curevac nem száll ki teljesen a koronavírus elleni küzdelemből, a brit gyökerű GlaxoSmithKline (GSK) globális gyógyszeripari vállalattal egy új covid-vakcina klinikai vizsgálatán dolgoznak.

Olyan szezonális emlékeztető oltásokon dolgoznak, amik nemcsak a koronavírus, hanem az influenza ellen is hatékonyak lehetnek.

Franz-Werner Haas, a Curevac vezérigazgatója a Financial Timesnak elmondta, hogy az Európai Gyógyszerügynökség 2022 szeptemberére engedélyezheti az első teszteket, szerinte ekkor készülhet el a GSK-val közösen fejlesztett második generációs oltás.

Moderna-vezér: jövőre elfelejthetjük a járványt, az év közepére mindenkinek lesz oltás

Mindeközben jó eséllyel jöhet az első, szájon át bevehető covid-gyógyszer

A Merck gyógyszeripari óriásvállalat sürgősségi engedélyt kért az illetékes amerikai gyógyszerfelügyeleti hatóságtól (FDA) az általa fejlesztett és tesztelt molnupiravir tabletta bevezetésére. A gyógyszer az enyhe és közepes koronavírusos betegek kezelésében segít – írtuk tegnap a Forbes.hu-n.

Engedélyezhetik az első, szájon át szedhető covid-gyógyszert

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) engedélye elősegíthetné a koronavírus kórházi kezelésének megkönnyítését, mivel a tablettát otthon is lehet szedni. A molnupiravir gyógyszer 50 százalékkal csökkentette a kórházba szállítások és halálozások számát a legalább egy kockázati tényezővel rendelkező, enyhe és közepes koronavírusos betegek körében végzett klinikai tesztelések során.

Kiemelt kép: CDC // Unsplash (A kép csak illusztráció)

Oszd meg!