Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Aki hadra fogható, azt felszívja a piac – újabb magyar programozóiskola terjeszkedik külföldön

Harmadszor emelnek tőkét a befektetők a Codecool programozóiskolában: ezúttal hétmillió euróval támogatják az európai terjeszkedést és az újabb fejlesztéseket. Első körben, 2017-ben a Portfolion tőkealap adott kétmillió eurót a cégnek, majd 2019-ben 3,5 millió euró kockázati tőke érkezett a korábbi befektetőktől, plusz a Lead Ventures Alapkezelő Zrt.-től. A befektetők körébe most csatlakozott az Integral Venture Partners is. Interjú Boda József társalapító-ügyvezetővel online működésről, az egyetemi oktatás szükségességéről és a személyes találkozás nélküli toborzásról.

Forbes.hu: Éppen az online működés kellős közepén jelentitek be az újabb európai terjeszkedést. Mennyiben jelent mást most a nyitás?

Az új lokációnkon egyelőre csak online formában tudjuk elindítani az oktatást, de közben azért fizikailag is felépítjük ott a campusokat. Idén két országban is szeretnénk megjelenni, jelenleg az osztrák, szerb, bolgár és a cseh piac jöhet szóba. Egy campusnyitás nagyjából 1,5-2 millió eurót igényel, mert az üzleti modellünk miatt az első nagyjából másfél évben nincs bevétel, így addig kell előfinanszíroznunk a működést. A 12 hónapos full-stack programozói képzésünkön ugyanis nem kérjük el előre a tandíjat, csak azt követően kell fizetni, hogy valaki a tanfolyam után a mi közvetítésünkkel elhelyezkedett. Akkor a fizetéséből másfél-két éven keresztül, részletekben törlesztheti a korábbi tandíjat, nagyjából havi nettó 115-147 ezer forintot.  

Vagyis afféle privát diákhitelt kínálunk. 

Most alapjaiban alakult át az, hogy miként oktatunk, és ez az újonnan nyíló campusainkat is érinti. A mentorálással támogatott oktatási formákban hiszünk, ahol személyes segítséget kapnak és csoportban dolgoznak, fejlesztenek szoftvert a diákjaink. Ezt kellett átterelnünk az online térbe. Nem változtattunk azon, hogy minden második héten csapatmunka folyik. Tudom, nehéz egy hagyományos kétkezi munkához hasonlítani ezt a szakmát, de mégiscsak arról van szó, hogy ezt sem lehet csak elméletben megtanulni. Nálunk a legelejétől kódolniuk kell a diákoknak, mégpedig azért mindig csapatban, mert a vállalati környezetre akarjuk felkészíteni őket. Az informatikai szakma nem magányos szakma, egy cégnél egymás mellett ülnek IT-sok, dizájnerek, termékmenedzserek, üzleti tervezők – nálunk ezt már a tanulás során megtapasztalhatják.

Boda József a Codecool Nagymező utcai irodájában. Fotó: Sebestyén László

Forbes.hu: Amikor az első hullámban hirtelen be kellett zárnotok a campusokat, megijedtetek?

Az idő múlásával persze megszépülnek az emlékek, de akkor biztos pánikba estünk. (Nevet.) Mint a cégvezetők nagyobb része, mi sem akartuk elhinni, hogy ennyire komoly és súlyos a helyzet. Aztán ahogy jöttek az adatok és láttuk, hogy kénytelenek leszünk hamarosan bezárni, gyorsan meghoztuk a döntést. Izgultunk, hogy át tudjuk-e terelni az egyébként jól bejáratott fizikai működésünket az online térbe, és a legnagyobb nehézségnek azt láttuk, hogy fogalmunk sem volt, meddig tart ez az átmeneti helyzet. Komoly kétségeink voltak, de azt kell, hogy mondjam, az átmenet zökkenőmentesre sikerült, egyik napról a másikra az online térben találtuk magunkat.

Az a szerencsénk, hogy nálunk a munkatársak és a diákok is digitálisan érettek, így nem volt nekik nagy kihívás a digitális oktatás.

Másrészt viszont több száz végzőst kellett elhelyeznünk, miközben rövidebb időre az IT munkaerőpiac is befagyott – no ez már nehézség volt, de az év második felére visszarendeződött a piac a járvány előtti szintre. Korábban elképzelhetetlen volt, hogy egy cég úgy vegyen fel valakit, hogy nem is találkoztak vele, pár hónap alatt viszont kiderült, hogy ezt is meg lehet csinálni. Mi is bővültünk több mint 30 százalékkal, és az új kollégák nagy részét nem is ismerjük személyesen, persze ezt a fura helyzetet árnyaljuk outdoor csapatépítésekkel.

Forbes.hu: Ti az informatikai oktatást ötvözitek a karrierszolgáltatással – mennyire vált be ez a modell?

Eddig ezer végzettet sikerült cégekhez kiközvetítenünk, az elhelyezési ráta 98 százalék. Az a maradék két százalék vagy nem kér állást, és már a kurzus elején vállalja, hogy inkább fizeti a teljes tandíjat, de köszöni, őt ne közvetítsék ki, vagy valami más okból nem jut munkához. De az ilyen nagyon ritka. Az a modellünk lényege, hogy akit kurzus közben nem tanácsolunk el, azért vállaljuk a kockázatot, hogy elhelyezzük – és ez a modell a befektetőinket is újra és újra meggyőzi. Nálunk nem az történik, mint a klasszikus oktatási rendszerben, hogy kap a tanuló egy bizonyítványt, amit aztán beválthat az álláspiacon, hanem a képzés végén konkrét állásajánlat várja. A HR-részlegünkön a három országban már 10-12 ember dolgozik ezen.

Boda József: „az új kollégák nagy részét nem is ismerjük személyesen.” Fotó: Sebestyén László

Forbes.hu: Ha újra kinyithattok, minden úgy megy majd az oktatásban, mint a járványhelyzet, az online működés előtt?

Bizonyos tapasztalatokat be fogunk építeni, például több lesz a távmunka a saját kollégáknak és diákoknak is. Vannak azonban olyan módszertani elemek, amiket teljes mértékben nem lehet átülteni a digitális térbe. A személyes együttműködést, annak a metakommunikációs elemeit nehéz reprodukálni.

Azzal együtt, hogy az online térben is nagyon intenzív a kooperáció a diákok közt, nem tagadhatjuk, hogy mentálisan sokakat megvisel a bezártság.

Akik lakást béreltek, mert vidékről nem tudtak volna bejárni, hónapokkal ezelőtt visszaadták, így legalább ezen spórolhatnak, de ha megkérdezzük, szeretnének-e visszajönni, egyöntetűen igen a válasz. Ha tavaly tavasszal azt mondták volna, hogy három hónapig fog tartani a bezárás, attól is megijedtünk volna, most meg kis kihagyással egy éve tart, és ez nyilván mindenkinek nehéz.

Forbes.hu: Semmi pozitívum?

Na jó, a reggeli létszámellenőrzést például biztosan megreformáljuk, az az offline térben nagyon időigényes volt. De ennél fontosabb pozitívum, hogy a pénteki demónapunk iránt sokkal nagyobb most az érdeklődés. Ilyenkor eljöttek hozzánk cégek, hogy megnézzék, hol tartanak a diákok a tanulásban, milyen projekteken dolgoznak. Most sokkal több vállalati partner be tud nézni, hiszen valljuk be, korábban kétszer is meggondolták, hogy ezért pénteken átutazzák-e a várost és rászánjanak-e fél napot. Így meg egyszerűen becsatlakoznak az online térben, és ez sokkal hatékonyabban működik.

Forbes.hu: Amikor hat éve megalapítottátok a Codecoolt, az volt a mondás, hogy 22 ezer informatikus hiányzik a magyar munkaerőpiacról, a legújabb szám már 40 ezer fölötti. Milyen okokat látsz a növekedés mögött?

Nem lepett meg a drámai ugrás, és biztos vagyok benne, hogy ez a szám nem is fog csökkenni rövid távon. Az olló folyamatosan nyílik a kereslet és a kínálat között, és ennek az egyik oka az, hogy a tradicionális oktatási rendszerek kibocsátása nem nő. Ráadásul a teljes világ digitalizálódik, és a Covid ezen csak gyorsított: kisebb-nagyobb mértékben az összes cégnek az online térbe kellett terelnie a működését. Ez pedig növeli a digitális munkaerő iránti igényt.

Ezzel együtt sok vállalat még mindig túlságosan konzervatívan gondolkodik: az informatikai álláshirdetések 70 százalékban elvárás a diploma, holott valójában 20 százaléknál alacsonyabb azoknak a munkaköröknek az aránya, amelyekben valóban szükség volna rá. Persze van, ahol valóban mély mérnöki tudásra van szükség, de nem mindenhol. Túl lassan reagálnak a vállalatok a változásokra, például ahhoz is idő kellett, hogy ebben az új világban nagyobb mértékben elterjedjen a távmunka.

„Ha megkérdezzük a diákokat, szeretnének-e visszajönni, egyöntetűen igen a válasz.” Fotó: Sebestyén László

Forbes.hu: Mennyire vagytok rugalmasak? Például a tananyagot nyilván nem árt időnként frissíteni, hiszen annyira gyorsan változik a világ, főként az informatikai igények.

Nálunk simán előfordulhat, hogy ketten egy időben kezdik a tanfolyamot, aztán mégis teljesen más tudáskészlettel végeznek, mert szakosodnak a különböző technológiákra. Az első pillanattól kezdve nagy hangsúlyt fektetünk a soft skillekre, azt szeretnénk, hogy aki nálunk végez, az ne csak programozni tudjon, hanem például jól kommunikálni is. De az is lényeges, hogy értse az üzleti igényeket, meg hogy tudjon csapatban dolgozni.

A legfontosabbnak azt gondoljuk, hogy abban segítjük a diákjainkat: tanulják meg, hogyan lehet gyorsan elsajátítani új ismereteket.

Igyekszünk átadni azt a mindsetet, amivel magabiztosak lehetnek, és elhiszik, hogy többre képesek, mint amit korábban gondoltak magukról. Az szinte mellékes, hogy az aktuális technológiákat megtanítjuk nekik, hiszen azok tényleg elavulnak pár éven belül.

Forbes.hu: Évek óta tendencia, hogy nem fejezik be az egyetemet az informatikusok, mondván, diploma nélkül is találnak állást. Nem zavar benneteket, hogy ehhez ti is hozzájárultok a gyors képzéseitekkel?

Egyszerűen ilyen most a piac: aki hadra fogható, azt mind felszívja. Ennek az egyik hatása, hogy ha valaki azt látja, hogy egy másod- vagy harmadéves hallgató többet keres, mint egy frissdiplomás, akkor csökken benne a motiváció, hogy végigjárja az öt évet. De én bátorítok mindenkit, hogy igenis van haszna egy egyetem befejezésének, például mérnök informatikusokra is nagy szükség lesz. Sajnos az egyetemi tananyag gyakran olyan mértékben elrugaszkodott a valós élettől, nem látják benne a diákok az értéket. Változni kell az oktatásnak is.

Forbes.hu: Azért hat év alatt, amióta a Codecool működik, valamennyit csak javult a helyzet, nem?

Igen, több felsőoktatási intézményben igyekeznek olyan modelleket kialakítani, hogy a diákok több gyakorlatot, friss piaci ismeretet szerezhessenek. Ilyen a duális képzés, meg azok a felsőfokú szakirányú képzések, amelyekkel két év alatt gyorsított módon lehet végzettséget szerezni. De a méretükből fakadóan lassabban változnak ezek a rendszerek. Ráadásul visszavette a jelentkezési kedvet tavaly az is, hogy bevezették a kötelező emelt érettségit.

Pedig még ha megdupláznánk a felsőoktatás kapacitását, akkor is tovább nőne a szektorból hiányzó munkaerő száma.   

Forbes.hu: A másik véglet az, hogy a cégek nem is kérnek a képzett informatikusokból, hanem maguk tanítják meg a munkatársaiknak a szükséges speciális ismereteket. Nem félő, hogy ez amolyan egyszer használatos szakembereket eredményez, akik aztán máshol nem nagyon tudnak majd elhelyezkedni?

Ennek a fajta képzésnek is megvan a létjogosultsága, hiszen lehetnek specializált vállalati igények. Én is ismerek céget, ahol ezt tartják ideálisnak, de ma már annyira megnőtt a kereslet a jó szakemberek iránt, hogy ez a módszer önmagában nem elég. Egy tipikus cég ma egyszerre működik együtt alternatív képzőkkel, bootcampekkel, amilyenek mi is vagyunk, emellett egyetemekkel, sőt saját szoftverfejlesztői programot is indít. A vállalatoknak ideje elgondolkodni azon, hogyan tudják átképezni a munkaerőjüket digitális szakemberekké.

Az nem fog működni, hogy a piacról behoznak új embereket, hanem arra is szükség lesz, hogy IT skillekkel felvértezzék a meglévő csapatukat.

Nálunk a mostani tőkebevonás másik célja a nemzetközi terjeszkedésen túl az, hogy ilyen upskilling és reskilling üzletágat építsünk ki. Már el is indítottuk a Codecool Business projektet. Persze elsősorban nem termelőcégeknél, bár általánosságban véve ott sem árt javítani a digitális készségeket. Főként szolgáltatókat célzunk meg, ahol nagy mennyiségben alkalmaznak manuális munkát végzőket, és ezek a munkák – például a könyvelés, az adatrögzítés, a call centerek vagy a pénzügyi funkciók egy szolgáltatóközpontban – egyre inkább digitalizálhatók. Az pedig kimondottan pozitívum, hogy olyanokat képzünk át, akik ismerik az adott céget, így sokkal könnyebb velük a munka, mint sok vadiúj dolgozóval.

Fotó: Sebestyén László

Forbes.hu: Azért ehhez nyilván iparági ismeretek is kellenek – milyen cégeknél tudjátok bevállalni ezt a fajta átképzést?

Vannak bizonyos készségek, amiket lehet iparágfüggetlenül fejleszteni, ilyen például az adattudatosság: hogyan használjuk az adatokat, amikor döntéseket hozunk. Ezt nagyjából minden munkavállalói szinten érdemes fejleszteni. És persze vannak speciális tréningek, amik egy-egy adott vállalatnál relevánsak csak. Egészen biztos, hogy ehhez nekünk is fejlődnünk és bővülnünk is kell.

Forbes.hu: Mekkora növekedésre számítotok idén?

Tavaly cégcsoportszinten több mint 20 százalékos növekedést értünk el, ami a Covid előtti terveinkhez képest picit ugyan kevesebb volt, de a járvány után újraírt számainkat jelentősen meghaladtuk, ötmillió euró fölötti árbevétellel zártunk. Idén nagyjából 20-25 százalékos teljes létszámbővülést és jelentős árbevétel-növekedést várunk. Lényegesen dinamikusabb növekedésre is számítunk, mint tavaly, aminek két oka van: egyrészt a korábban elindított képzéseinkből befolyó vállalati és tandíjbevétel, a másrészt a növekvő jelentkezési kedv.

Sokakat elgondolkodtatott a koronavírus-járvány, sőt volt, akinek megszűnt a munkahelye, netán az egész iparága – például a vendéglátásban és a turizmusban –, és ők valamiféle időtálló képzést kerestek.

Vagyis nem feltétlenül jöttek volna hozzánk, de a felszabaduló idejüket így egy jól használható szakma elsajátítására tudják fordítani.

Forbes.hu: Az államilag finanszírozott, 8-10 hetes átképző tanfolyamok mennyiben járultak hozzá a növekedéshez?

Jogos kérdés, az aktuális, ezer fős diákszám azért is nő folyamatosan, mert újabb típusú kurzusokat is indítottunk. Magyarországon az is  hozzájárult a növekedéshez, hogy az államilag támogatott Újratervezés program keretében októberben több mint 300 diák kezdett tanulni nálunk négy különböző kurzuson.

Az a stratégiánk, hogy olyanok számára is elérhetővé tegyük az IT karrier lehetőségét, akik nem tudnak beülni 12 hónapos képzésekre. Tavaly már indítottunk rövid távú frontend fejlesztői és IT projektmenedzseri képzéseket, idén pedig már megindult a jelentkezés a tavasszal debütáló angol nyelvű junior frontend és a hétvégi full stack fejlesztői kurzusaink is. Ezekre már nem csak Magyarországról, Romániából és Lengyelországból lehet jelentkezni.

A nemzetközi diákoknak maximum az időeltolódás lehet probléma, hiszen nem oktatóvideókat kell végignézni a kurzus teljesítéséhez, hanem meghatározott időpontokban futó online tanórákon kell aktívan részt venni, csapatokban kell dolgozni.

Forbes.hu: Nekem nagyon tetszett, amikor egyszer valaki plasztikusan azzal érvelt a több női programozó szükségessége mellett, hogy a nők esetleg olyan appot fejlesztenének végre, ami például egy taxiscégnél nemcsak az érkező autó rendszámát, hanem a színét is elküldeni a megrendelőnek. Látsz esélyt az arányok javulására?

Abszolút! A mi tanfolyamainkon már most is 20 százalék feletti a nők aránya, ami sokkal jobb, mint a mai munkaerőpiaci helyzet ezen a területen, a saját munkavállalóink körében pedig már közel 50 százalék a mutató. Ezt egészségesnek tartjuk, mert

az informatikai munkaerőhiány csökkentésének egyik módja, hogy az alulreprezentált rétegek is megjelenjenek a piacon.

Sztereotípia, hogy nőkből nem lehet jó programozó! Dehogynem, sőt jobb is! Azt látjuk, hogy sok édesanya a gyerekei első éveiben vált karriert, az állami átképzésnél kifejezetten sokan vannak ebből az élethelyzetből – miért ne tennék, ha 100 százalékban az állam finanszírozza az átképzésüket?

Borítókép: Sebestyén László

Több mint egy milliárd forintot kaptak, tovább terjeszkedhet a Codecool

Oszd meg!