rövid hír

CNN: videók bizonyítják orosz csapatok közeledését az ukrán határhoz

Forbes
2022. február 15. 4 perc olvasás

Az amerikai hírcsatorna szerint az oroszok tankokat, ballisztikus rakétákat, kétéltű járműveket, tengeralattjárókat és mozsárágyúkat is egyre nagyobb erőkkel mozgósítanak az ukrán határnál.

 Különböző közösségi felületekre feltöltött videókat elemezve állítja a CNN, hogy az oroszok komoly erőket mozgósítanak, és azokat egyre közelebb viszik az ukrán határhoz. A videók egy része hivatalos forrásból származik, a legtöbbet a Tiktokra, a Twitterre és a Youtube-ra töltötték fel felhasználók.

Ezt a harci felszerelést szállító konvojt a nyugat-oroszországi Belgorodnál videózták, a kelet-ukrán város, Harkov közelében.

Szintén belgorodi felvételek. A régióban lévő Szeretinóban videózott tankok és csapatszállítók, mindössze 25 kilométerre az ukrán határtól.

Ezeket a tankokat is Szeretinóban filmezték, és a Google segítségével pontosan sikerült meghatározni a helyet is.

Éjszaka sem állnak le a csapatmozgások. Ezeket a tankokat a CNN szerint nem sokkal korábban vonatokkal szállították az ukrán határ közelébe.

Egy a hírcsatorna által megkérdezett Oroszország-szakértő szerint az oroszok a kurszki csapataikat is Belgorod felé irányíthatják, jelentős tüzérségi támogatással. A lenti videón egy ilyen konvoj látható.

Az orosz hadsereg és a hadiflotta a CNN szerint egyre közelebb kerül az ukrán határhoz. A csapatok korábbi állomáshelyeit, amelyek 160 kilométernél távolabb voltak a határtól, folyamatosan ürítik ki.

Az Azovi-tengertől egészen az ukrán-belarusz határig Ukrajnától néhány kilométerre gyakorlatilag végig vannak orosz csapatok.

„Példátlan Oroszország mostani katonai készülődése Ukrajnánál” – idézi a csatorna Rob Leet a londoni King’s College háborús tanszékéről, aki szerint a mostani csapatmozgások már nem olyanok, mint a 2021 tavaszán tapasztalt erőfitogtatások. „Az orosz légi, szárazföldi és tengeri erők létszáma Ukrajna közelében most sokkal nagyobb” – írta Twitterén a szakértő.

Az USA mindenre felkészült, az ukránok tárgyalnának, az oroszok nem akarják sokáig húzni

Korábban írtunk róla, hogy Joe Biden amerikai elnök azt mondta, elkötelezett a békés megoldás mellett, de „más forgatókönyvre is felkészült”. 

Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója pénteken arról beszélt, hogy az Ukrajna elleni orosz invázió „bármelyik nap elkezdődhet, és még a téli olimpia vége előtt megtörténhet”. A korábban a kedélyeket rendszerint hűteni akaró ukrán elnök, Volodomir Zelenszkij hétfőn már maga is azt mondta egy Facebook-videóban, hogy szerdán megtámadhatják Ukrajnát az oroszok.

Közben szerdán az ukránok az EBESZ felügyeletével találkoznának az orosz féllel, amely eddig végig tagadta, hogy háborúra készülne. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn azt mondta, „a diplomáciai lehetőségeket még messze nem merítették ki”, ezért folytatnák a tárgyalásokat. Hozzátette azonban, hogy ezeket sem akarják „a végtelenségig húzni.”

További videók az orosz csapatmozgásokról itt elérhetőek.

Frissítés: reggel óta az oroszok csapatvisszavonásokat jelentettek be, amire a pénzpiac pozitívan reagált. A nyugati országok és az ukránok egyelőre óvatosan optimisták.

Borítókép: Vitalij V. Kuzmin / Wikimedia