Fotó: Chelsea FC Twitter-oldal
Fotó: Fotó: Chelsea FC Twitter-oldal
rövid hír

Bármi áron, csak keljen el a Chelsea? Nagyon úgy tűnik, rekordáron fog

Forbes
2022. március 22. 4 perc olvasás

Abramovics 3,5 milliárd fontot remél a klubért. A szakértői becslések ennél óvatosabbak, ám úgy tűnik, így is csúcsra hághat a licitháború.

Minden bizonnyal a legmagasabb összegért fog elkelni a Chelsea, amit valaha futballklubért vagy csapatért fizettek, írja a The Athletic. A lap szerint múlt héten több mint húsz érdeklődő tett ajánlatot a Premier League-ben játszó labdarúgó klubért.

A klub tulajdonosa, az orosz oligarcha-milliárdos Roman Abramovics március másodikán, hat nappal az ukrajnai orosz invázió után jelentette be, hogy eladósorba kerül a londoni egyesület. Az értékesítési folyamat lebonyolításával a New York-i székhelyű Raine Group kereskedelmi bankot bízta meg Abramovics,

és több mint 3,5 milliárd fontot (csaknem 1560 milliárd forintot) remél a klubért.

Reális összeg?

Hogy a Chelsea eladását miképp érinti az, hogy március 10-én a britek Abramovicsot is feltették az orosz szankciós listára mint „Kreml-párti oligarchát”, ezzel hat másik orosz milliárdos vagyonával együtt az övét is befagyasztva, egy érdekes kérdés.

Ahogy arról korábban a Forbes.hu-n is írtunk, nem egyértelmű, hogy a klub eladását hogyan befolyásolja a szankció, hiszen az ehhez hasonló büntető intézkedéseket alapvetően vállalatokra szabták. Márpedig a Chelsea irányítását Abramobics már korábban átadta egy alapítványnak. Az biztos, hogy a brit kormánynak kell majd engedélyezni a tranzakciót, vagyis lesz ráhatásuk arra, hogy kihez, pontosabban kikhez ne kerüljön a klub (borítékolható: az új tulajdonos nem lesz orosz).

Szóval a 3,5 milliárd fontos irányár a szakértők szerint sem túl valószínű: azzal, hogy gyorsan kell új gazdát keresni, valamint hogy pontosan hová értékeli a klub értékét az, hogy a 19 éve bőkezű Abramovics volt a tulajdonosa, másrészt a Stamford Bridge stadion is újrafejlesztésre szorul, a szakértőknél valószínűbb a 2 milliárd font közeli árcédula.

Ugyanakkor mégiscsak egy élvonalbeli, 2021-ben Bajnokok Ligáját nyert klubról van szó, és úgy tűnik, a szakértői várakozások alábecsülték az érdeklődés mértékét.

Így elvileg most az érdeklődőknek fel kell készülniük, hogy a licit a 3 milliárd fontos összeg felé fog tartani.

Ez simán kenterbe verné az Alibaba kínai techóriás társalapítójának, a tajvani-kanadai Joseph Tsainak a Brooklyn Nets amerikai kosárlabdacsapatért és otthonuk, a Barclays Centerért letett 2,5 milliárd fontját.

Az Abramovics-éra

Abramovics 19 évvel ezelőtt vásárolta meg a patinás londoni klubot és emelte új szintre az egyesületet, amely több angol bajnoki cím mellett kétszer is megnyerte a Bajnokok Ligáját az Abramovics-éra alatt, a legrangosabb európai kupasorozatnak jelenleg is ők a címvédői. (A csapat másodedzője a magyar Lőw Zsolt.) A milliárdos az elmúlt években többször is tagadta, hogy szoros lenne a kapcsolata Putyinnal vagy a Kremllel.

Az eladási szándék bejelentésekor Abramovics elmondta, hogy nem fogja visszakérni azt az 1,5 milliárd fontnyi kölcsönt, amit a csapatra költött, és hogy az eladásból származó bevételt egy újonnan létrehozott alapítványának akarja adni, ami az ukrajnai háború valamennyi áldozatának segíteni akar.

Abramovics vagyonát az amerikai Forbes e pillanatban 7,1 milliárd dollárra becsüli.

Kérdések

Ahogy azt korábbi elemzések is pedzegették, az Abramovics-ügy tágabb keretek közt vet fel kérdéseket. Egészen pontosan arról:

  • hogy a Premier League-nek vagy bármely élvonalbeli európai labdarúgó-szervezetnek át kell-e gondolnia, kit enged be tulajdonosi soraiba,
  • vagy hogy a csapatoknak az Oroszországgal való kapcsolataik megszakításával is meg kell-e küzdenie, ami természetesen szintén szempont lehet a Chelsea vevőjének mihamarabbi kiválasztásánál.

Borítókép: Chelsea FC Twitter-oldal