Fotó: Orbital Strangers
Üzlet

Csányi üzlettársánál landolhat a diplomata ingatlanokkal foglalkozó CD Hungary egyik üzletága

Forbes
2020. december 08. 2 perc olvasás

A Csányi-Hernádi-Garancsi trió fémjelezte CD Hungary ingatlanos cég Csányi fontos üzlettársának adja el egy üzletágát.

Az Icon Real Estate Management megvette a CD Hungary Zrt. ingatlanüzemeltetéssel foglalkozó üzletágát, amely a cég külső ingatlanjaival foglalkozik. Az összefonódást a felek bejelentették a Gazdasági Versenyhivatalnál (GVH). A vásárlást még csak bejelentették, a GVH még nem hagyta jóvá.

A dolog pikantériája, hogy az üzletben számos hazai csúcsmilliárdos érintett.

Az Icon Real Estate Management Kft. tulajdonosa a Ho-me 2000 Kft., amely a Forbes listáján 37. helyen lévő Nagy György érdekeltsége. Nagy a Westbay befektetői csoport vezetője, Csányi Sándor egyik fontos üzlettársa. Lapunk becslése szerint a vállalkozó vagyona 39,1 milliárd forint.

És Csányi pont ott van az ügylet másik oldalán. Az eladó CD Hungary Zrt. egyetlen tagja ugyanis a Szinva Zrt, amely igazi nagyágyúk tulajdona. A cégben ott van tagként az 50. leggazdagabb Hernádi Zsolt Mol-vezér, a 20. leggazdagabb Garancsi István, a Market Építő Zrt. feje, valamint a Bonitás 2002 Zrt-n keresztül a második leggazdagabb magyar vállalkozó, Csányi Sándor OTP-vezérigazgató is.

A CD Hungary eredetileg arra jött létre, hogy a Budapesten akkreditált diplomáciai képviseletek dolgozóit lakásokkal, rezidenciákkal lássa el, kifejezetten értékes ingatlanportfóliót tulajdonol. Tevékenysége és portfóliója ennél ma már szerteágazóbb: több mint 430 ingatlan-egység összesen mintegy 78 objektumban, 72 ezer négyzetméter alapterületen található. A vagyon jelentős része 50-650 millió forint értékű villákból és társasházból áll. A furcsa körülmények között privatizált cég a 2000-es évek elején került a mai tulajdonosi körhöz, fontos mérföldkő volt Garancsi vagyonosodásában is.

A három üzletember azóta is elég sok üzletben érintett. A Csányi alelnökölte és Hernádi vezette Mol például Garancsiéktól vette meg az új központjának otthont adó, újbudai telket, a Mol Campus toronyházat fő kivitelezőként a Garancsi-féle Market építi fel. A Garancsi-Hernádi duó a Duna Takarékbank is érdekelt volt, mindketten (Hernádi a feleségén keresztül) 19,96 százalékot tulajdonoltak. A bankért a Mészáros Lőrinc-féle Takarék Csoport jelentkezett be.