Fotó: A Cápák között második évadának befektetői. Fotó: RTL
Üzlet

Cápák között: tavaly 300 milliónyi befektetésről született döntés, új zsűritag debütál idén

Zsiborás Gergő
2020. április 06. 3 perc olvasás

Hamarosan indul a Cápák között üzleti showműsor új évada az RTL Klubon – az adásokat még a koronavírus-járvány kitörése előtt vették fel, az üzleti show sajtótájékoztatója viszont ma már online volt. A műsor szakmai partnere a Forbes Magyarország.

Az eredetileg japán televíziós formátumot ma már több mint 40 országban vetítik, az üzleti showműsor lényege, hogy valódi befektetők előtt kell ötleteikkel házalniuk a befektetésre hajtó üzletembereknek, feltalálóknak, ötletembereknek.

A tét nagy, a befektetők a saját pénzüket kockáztatják, a műsorban tényleg születnek üzleti megállapodások: ha érdekli őket az ötlet, mehet az alkudozás, mekkora üzletrészért cserébe mennyi pénzt kap valaki az ötlete megvalósítására, továbbfejlesztésére. A műsorban a befektetőket cápáknak hívják, innen a műsor címe.

A 2019-es év egyik legnagyobb sikere volt a műsor első évada, értékelt Kolosi Péter, az RTL Magyarország programigazgatója. Nemcsak a saját műsorsávjában teljesített a legjobban tavaly, de láthatóan megmozgatta a feltaláló-üzletembereket is, idén ugyanis kétszer annyian jelentkeztek ötletükkel a műsorba, mint tavaly.

Az első évadban több száz cégből választották ki azt a 35-öt, ami végül műsorba került. Varró Szabolcs, azt RTL kreatív producere szerint az „üzleti showműsor” létjogosultsága nem kérdés ezek után, az üzletre fogékonyabb közeg mellett a könnyedebb tartalmakat fogyasztók is megtalálták számításukat a formátumban. A pénzre hajtók önmagukban is érdekes történetek, nemcsak üzleti szempontból. Ugyanakkor

izgalmas volt látni azt is, hogyan reagálnak a cápák egy-egy ötletre, tényleg nem mondhatni, hogy visszafogták volna magukat.

Tavaly 300 millió forintnyi befektetési döntés született a felvételek alatt – mondta el Máté Krisztina, a műsor producere.

Az biztos, hogy az idei évad hosszabb lesz, több műsor kerül majd adásba. És van még egy újdonság: új cápa érkezett a zsűribe, idén az ő pénzükre hajthatnak a kiválasztott cégek:

Tomán Szabina, a Cápák között második évadjának új zsűritagja

Az egyetlen nő a befektetők között idén a modellből lett cégtulajdonos, az életmódváltásra sajátmárkás termékeket fejlesztő és értékesítő Tomán lesz, a nevét viselő láncnak 32 üzlete van immár három országban: Magyarország mellett Romániában és Ausztriában.

A műsor szakmai partnere a Forbes Magyarország.