Pólya Bernadett, Four Bites // RTL Klub
Üzlet

Cápák között: nem lett deal az egészséges falatkákból, de a Four Bites önbizalma a válságban is töretlen

Gólya Ágnes
2020. május 04. 6 perc olvasás

A Four Bites-csapat profi pitche és ígéretes üzlete felkeltette a cápák figyelmét. Tomán Szabina hajlandó volt megadni a kért összeget, cserébe azonban 25 százalékos részesedést szeretett volna 7 százalék helyett. Pólya Bernadett nem adna ekkora kontrollt egy befektetőnek, inkább organikusan növekedne, amíg lehet.

A Cápák is részt vesznek a Forbes online Legyél jobb! napján. Csatlakozz te is élőben a nappalidból!

Április 27-én elindult az RTL Klubon futó üzleti showműsor, a Cápák között második évada, ahol öt befektető pénzéért versenyeznek kezdő (vagy nem kezdő) vállalkozók. A Forbes.hu-n hétről hétre bemutatjuk egy-egy vállalkozó sztoriját: honnan jött az ötlet, mi történt a műsorban és hogyan alakult a deal azóta, hogy nyélbe ütötték. II. rész.

„Zavart, hogy ha ebédszünetben ki tudok ugrani kajálni, az vagy gírosz vagy péksüti lesz.” Pólya Bernadett és Török-Nagy Fanni 2016-ban kezdtek el egészséges falatkákkal kísérletezni, amikor még annyi volt a cél, hogy alkossanak valami olyan egészséges és finom ebédet, amit könnyen magaddal is vihetsz. A rendezvény és catering láb csak később került képbe és igazából adta magát: rájöttek, hogy a falatka-formátum így tud igazán működni. Előző munkáik miatt sok céges és ügynökségi kapcsolatuk volt: Berni a Demola Innovációs Labor egyik alapítója, Fanni pedig egy multinál dolgozott.

Nem az elégedetlenség hajtotta őket vállalkozói pályára, hanem a kihívás és az ötlet.

Berninek közgazdász végzettsége mellett szakács végzettsége is van, Fannival az üzlet első két évében saját ízlésük és kreativitásuk alapján fejlesztették a recepteket, az utolsó elemig saját maguk rakták össze a falatkákat és húzták be az első ügyfeleket.

Minihamburger, tekercsfalatka, energiagolyók: a Four Bites svédasztala
Fotó: RTL Klub

Az első szintlépést egy új, fontos csapattagok bevonása jelentette: Duksa-Kovács József a baráti társaságukból értesült a formálódó cégről, és ahogy az már ebben a körben megszokott, színházi világosító munkája mellett ő is hobbiszakács. „Mikor József először bejött beszélgetni velünk, készítettünk neki is falatkákat, hogy lássa, miről van szó, ő meg egyből mondta, hogy nem rossz, de a szósz így és így lehetne jobb – meséli Berni – Még karfiolból is (ami aztán nagy kihívás) olyan burgert rittyentett curry szósszal, hogy megszólalt.” Oswald Réka pedig startup tanácsadói szektorból csatlakozott a csapathoz 2019 őszén, aki „amellett, hogy szuper pénzügyes, marha jól csinál kelt tésztát”.

Így rakott össze az immár négyfős csapat több mint hetvenféle egészséges falatkareceptet, amelynek minden eleme kézművesen készül szezonális hozzávalókból.

2018-ról 2019-re megduplázták az árbevételüket, ennek a 16 milliónak a túlnyomó részét visszaforgatták az üzletbe, autót vettek a kiszállításokhoz, eszközöket a folyamatok felgyorsításához. Így 1 millió körüli lett a profit.

A négy év alatt kialakultak a kezdetben összecsúszó munkakörök is: Berni és Réka főként az ügyfelekkel, a kommunikációval foglalkozott, József recepteket fejlesztett és rakott össze a konyhán két további munkatárssal, Ancsával és Mónival.

A falatka tényleg egy falat, és minden eleme kézzel készül
Fotó: RTL Klub

Organikusan is tudnak még fejlődni

A Four Bites a „nagyvállalatok Netpincérén”, az Orditon is elérhető volt, a rendeléseknél pedig az a felállás alakult ki, hogy a cégek berendelnek egy kisebb adagot egy-egy meetingre tesztként, majd ha bevált, újrarendelték a rendezvényeikre. Egy darab falatka 250 forintba kerül, minden darabnál
minimum 50 százalékos árréssel dolgoznak, és úgy látták, legjobban az ötven-és százezer forint közötti rendelések pörögtek a legjobban. A konyha kezdte kimaxolni a kapacitását, épp ezért a cápák befektetéséből a folyamatok gépesítését és az új üzletük megnyitását tervezték.

Március közepével őket is elérte a mindenkit sújtó vírusválság: újbudai üzlet-showroomuk áprilisi nyitása elmaradt, a tavaszi rendezvényszezon összes megrendelését egyik napról a másikra mondták le.

Berniék egy hétvége alatt találták ki a Főzünk rád is kampányukat, ahol elsősorban az újbudai közönségüknek főznek és szállítanak ki ebédmenüket. Van lehetőség csökkentett árú ebéd megvásárlására is, amit rászoruló családoknak ajánlanak fel. Heti két kiszállítási nappal és a konyha átalakításával senkitől sem kellett megválniuk, körülbelül heti 40 rendelést kezelnek. „Valamennyi falatkát azért becsempészünk, de az ízvilágukat főként főételekké alakítottuk, például a vöröslencsekrémes falatkából most vöröslencse főzelék lett.” Így Józsefnek is jut gasztronómiai kihívás az új, ideiglenes felállásban.

A teljes csapat
Fotó: Four Bites

Berni és a csapat is optimista, remélik, az új üzletet szeptemberben megnyithatják, ami szintén Újbudán lesz. „Most jól jön, hogy kicsik vagyunk, ha nagyobbak lennénk, nem biztos, hogy ilyen könnyen ment volna az átállás.” Ma sem bánják, hogy elutasították Szabina ajánlatát, előre megbeszélték, hogy nem fogadnak el túl nagy befolyással járó befektetést. „Organikusan is tudunk tovább fejlődni, most kimaxoljuk, amink van, utána szintet lépünk.”

Borítóképen: Pólya Bernadett és Duksa-Kovács József, fotó: RTL Klub