Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Budapesten a nyilvános WC-k száma a 100-at sem éri el

Miközben a turizmus sikerágazat, szállodák nőnek ki a földből Budapesten, nyilvános WC-k nem épülnek. Jogi aggályokat is felvet a dolog. 

Az elmúlt évek egyértelmű sikerágazata az idegenforgalom és a turizmus, ami mára a magyar GDP tizedét adja, 350 ezer ember dolgozik a szektorban, a vendégéjszakák száma pedig az európai átlagot meghaladó mértékben, 8-9 százalékkal növekszik a KSH legutóbbi jelentései szerint. A külföldi turisták 70 százaléka Budapestre érkezik.

Az ágazatot a kormány is erőteljesen támogatja, az adókönnyítések mellett kiemelt cél, hogy a gazdaság össztermelés 13 százalékát adja a szektor, sőt, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezetője pár hónapja épp a Forbesnak adott interjújában beszélt arról, hogy az ágazatban dolgozók bérét dupláznák. Az iparág felfutása amúgy szabad szemmel is jól látható, a Budapesten megjelenő daruk egy jó része szálloda-fejlesztésen dolgozik (épül a Clarck Ádám téren is egy új hotel, de már a Fővám téri csarnok mögött is folynak a munkálatok). A felfutó ingatlanárak és a turizmus miatt a bankok is szívesen hitelezik ezeket a fejelsztéseket, sehol a válság utáni óvatoskodás.

A látványos fejlesztések mellett azonban nem árt figyelni az apróságokra – amik nem mellesleg nemcsak az idelátogatók, de a városlakól életét is megkönnyítik.

Budapesten alig több mint 80 nyilvános vécé üzemel, vagyis minden huszonötezredik budapestire jut egy közvécé.

Ráadásul ezek között csak elenyésző számú illemhely használható ingyenesen és sok vécé nagyon rossz állapotban van. Pedig vécére mindenkinek menni kell – ha szegény, ha gazdag, ha dolgozik, ha munkanélküli, ha ép testű, ha fogyatékos, ha gyerek, ha felnőtt, ha van hol laknia, ha nincs. Ez pedig komoly jogi problémákat is felvet.

A nyilvános vécék hiányának fő oka, hogy ma Magyarországon semmilyen törvény nem kötelezi sem az önkormányzatokat, sem az államot, hogy nyilvános illemhelyeket tartsanak fenn – írja szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében A Város Mindenkié csoport. Pedig nemrég az Alapvető Jogok Biztosa is kimondta, hogy nyilvános vécék hiánya „az emberi méltóság, és a testi-lelki egészséghez való jog sérelme okán valós közegészségügyi veszélyhelyzetet és komoly turisztikai szempontú problémákat is teremthet.” Az ombudsman azt is kimondta, hogy a nyilvános vécék iránti igény annyira „alapvetően emberi és természetes, hogy a biztosítására vonatkozó állami/önkormányzati kötelezettségvállalás és következetes feladat-végrehajtás nem lehet kérdéses.”

Az Alapvető Jogok Biztosa felkérte a Belügyminisztériumot, hogy fontolja meg a jogszabály-módosítás szükségességét, annak érdekében, hogy törvényi kötelezettséggé váljon a nyilvános illemhelyek működtetésének biztosítása. Emellett felkérte Budapest Főváros főpolgármesterét, hogy a helyzet országos, jogszabályi szinten történő rendezéséig vegye fontolóra a budapesti nyilvános illemhelyek üzemeltetésének önként vállalt önkormányzati feladatként való vállalását.

A Város Mindenkié csoport és az Utcajogász éppen ezért petíciót indított az ügyben, hogy alátámasszák az ombudsman kérését a Fővárosi Önkormányzat és a Belügyminisztérium felé. “Követelésünk egyszerű: ingyenes, tiszta és akadálymentes közvécéket szeretnénk Budapesten és az egész országban. Foglalják törvénybe a nyilvános vécék fenntartásának kötelezettségét, Budapest pedig járjon elöl jó példával és létesítsen minimum 200 nyilvános vécét a városban!” – írják a közleményükben.

 

Oszd meg!