Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

fotó: David Hellmann // Unsplash

Budapest is megállítja az Airbnb-t?

Egy éve vezette be a kötelező parkolóhely megváltási díjat a fővárosi VI. kerület a rövidtávú lakáskiadásra, hogy megfékezze az Airbnb korlátlan terjedését és a vele járó turista áradatot. Nem kellett sok idő, januárban a VII. kerület is hasonló szabályokat hozott.

Imádják a külföldiek Budapestet: 2018 első három negyedévében a KSH adatai szerint az előző évhez képest 175 ezerrel, közel 6,9 millióra nőtt a vendégéjszakák száma a kereskedelmi szálláshelyeken. A rövidtávú lakáskiadásoknál hasonló tendencia figyelhető meg. Jancsik András és munkatársai a Közgazdasági Szemlében, múlt év márciusában közölt, Airbnb-piacot elemző tanulmányukban arra jutottak, hogy

2017-ben az Airbnb-n elérhető budapesti férőhelyek száma, dinamikus emelkedéssel kis híján utolérte a fővárosi szállodáikét.

A megnövekedett turistaforgalom és a velejáró zaj- és forgalomterhelés is olyan rendelet elfogadására késztette tavaly a VI. kerületet, amely szerint

minden rövidtávon kiadott plusz szoba után egyszeri 1,5 millió forintos parkolóhely megváltási díjat köteles a tulajdonos fizetni.

Az új kötelezettség azonban nem tántorította el a befektetőket: az OTP Lakóingatlan Értéktérképe szerint, a tavalyi első három negyedévben 15 százalékos emelkedéssel, 600 ezer forint fölé kúszott az átlagos négyzetméterár Terézvárosban.

A Bulinegyedként is ismert VII. kerületi Erzsébetváros most követte szomszédja példáját és januártól hasonló intézkedést vezet be.

Ezentúl egy ingatlan minden megkezdett 50 négyzetmétere után egy parkolóhelyet kell biztosítani, egy parkolóhely megváltása pedig 2 millió forint plusz áfa költséggel jár.

2018 első három negyedévében, egy év alatt 20 százalékos növekedéssel az átlagos kerületi négyzetméterár meghaladta az 555 ezer forintot. Egy rövidtávú lakáskiadásra szánt, befektetési céllal vásárolt 40 négyzetméteres lakás vételárát így akár 10 százalékkal is megnövelheti a parkolóhely megváltás díja.

Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője szerint a tapasztalatok és a szomszédos Terézváros példája is azt mutatják, hogy az új rendelet nem fogja jelentősen visszavenni a befektetési kedvet. Az új szabályozás ugyanakkor hatással lehet a lakáskiadásra és megerősödhet a hosszabb távú, hagyományos lakáskiadás az Airbnb-vel szemben.

Nem Erzsébetváros és Terézváros az egyetlen kerület, ahol igyekeznek megzabolázni a rövid távú lakáskiadást.

A VIII. kerületben az év elejétől az Airbnb-n kiadott lakások alapterülete után négyzetméterenként évi 1820 forintos befizetésre kötelezi a tulajdonost.

Arról, hogy az Airbnb vagy a hosszútávú lakáskiadás éri-e meg jobban, egy korábbi cikkünkben írtunk.

Az Airbnb vagy a lakáskiadás hoz több pénzt? Itt a képlet, ami megmutatja a valóságot

fotó: David Hellmann // Unsplash

Oszd meg!