Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Budapest is elesett: szinte minden magyar járatát törli a Wizz Air májusig

Csak nyolc város maradt a menetrendben áprilisra, azok többségét is az eddigieknél ritkábban repülik. A jegyek árát külön kérésre visszautalják, ennek hiányában 120 százalékos kreditet adnak.

(Cikkünk első verziójában még az első három város szerepelt, azóta öt újabb cél visszakerült a menetrendbe és a Wizz Air elküldte a hivatalos listát a megmaradó útvonalakról, ez tehát véglegesnek tűnik.)

Hétfőn még azt jelentette a Wizz Air, hogy három országból, köztük Magyarországról fenntartja az alap szintű működést. Kedd délutánra kiderült, hogy ez egy-két gép üzemeltetését jelenti: három város kivételével ugyanis eltűnt a menetrendből az összes budapesti járat, majd szerdára visszakerült öt.

A következő két-három napban még elmegy néhány járat a nagy leállás előtt más célállomásokra is, de a jövő héttől csak a következő városok maradtak a menetrendben:

  • London (napi kettő)
  • Eindhoven (napi egy)
  • Barcelona (heti három).
  • Bázel (heti három)
  • Dortmund (heti három)
  • Stockholm (heti három)
  • Szkopje (heti kettő)
  • Szarajevó (heti kettő)

A hazatérni próbáló magyar utasoknak ezekre kell megpróbálniuk átfoglalni, majd eljutni a repterekre, ami a mozgások korlátozásai miatt egyre nehezebb feladat. Ez megmagyarázza azt is, hogy miért lett fenntarthatatlan és értelmetlen a járatok további üzemeltetése.

A Wizznél a szinte teljes leállás április végéig szól, májustól benne vannak a járatok a foglalási rendszerben. De a Ryanair kedden már azt közölte, hogy áprilisban és májusban is szinte biztosan földön maradnak a gépeik.

A leállásról az eddigi gyakorlat szerint várhatóan holnap kapnak értesítést a foglalással rendelkező Wizz-utasok. Többségük örülni fog a hírnek, mert úgyse utazott volna, a törlés miatt pedig visszakapja a jegy árát kreditben, vagy külön kérésre (és lassan), pénzben visszautalják.

(A cikket március 25-én 9.05-kor frissítettük a Wizz közlése nyomán.)

 

„A világ egy könyv és aki nem utazik, az csak egyetlen lapját olvassa el”