Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Fotó: Max Max / Unsplash

Mennyit kell dolgozni egy ötven négyzetméteres budapesti ingatlanért?

Az ingatlan.com felméréséből kiderül, hogy Budapesten lehet leggyorsabban lakáshoz jutni a visegrádi országok fővárosai közül. Na, de mennyit kell dolgozni egy közepes méretű lakásért nálunk és a többi V4-es fővárosban?

Az elmúlt években megváltozott közép-európai fővárosok lakáspiaca és a fizetéshez mért lakásárak szerinti sorrendje is. A kutatás hivatalos adatok alapján azt vizsgálta, hogy hány évre jutó nettó átlagfizetésből jön ki egy budapesti, prágai, pozsonyi, varsói és bukaresti lakás ára.

„Ahogy Magyarországon, úgy a többi visegrádi országban is emelkedtek a bérek, és a lakáspiacon is feljebb mentek az árak az elmúlt három évben, az ütem azonban eltérő. Bár a járvány a külföldiek és belföldiek befektetési célú vásárlásait visszavetette, de hosszabb távon mind Közép-Európa fővárosai újra felkerülhetnek a térképükre”– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A bérnövekedés és a lakásdrágulás eltérő üteme átrendezte a régión belüli megfizethetőségi sorrendet is.

Tizenhatszoros az árkülönbség a legolcsóbb és a legdrágább lakások között Pest megyében

Budapest az első, de nem sokkal

Az ingatlan.com elemzése szerint Budapesten kell a legkevesebbet dolgozni egy 50 négyzetméteres lakás árához.

8,5 évre jutó nettó átlagfizetés kell a 35,9 millió forintos ingatlanhoz.

Minimálisan van csak lemaradva Prága és Varsó. Egy prágai lakás megvásárlásához forintban számolva közel 55 millió forintnak megfelelő cseh koronára van szükség, ami az ottani átlagbérből 8,6 év alatt jöhet össze. Varsóban szintén közel van a többiekhez, több mint 42 millió forintnyi zloty kellene egy ilyen alapterületű lakáshoz, ami 8,8 évnyi varsói átlagfizetést jelent.

Kilóg a sorból a pozsonyi piac, a szlovák fővárosban átlagosan 53 millió forint értékű euró kell az 50 négyzetméterhez, ez az összeg azonban közel 11 évnyi pozsonyi átlagbérből finanszírozható.

A Visegrádi Négyeken kívül Románia fővárosában is majdnem 9,5 évnyi nettó átlagfizetés kell egy 50 négyzetméteres bukaresti lakás megvásárlásához. Bár Bukarestben csak 28,5 millió forintnyi lei-be kerül egy ekkora ingatlan, a havi nettó fizetések is jóval alacsonyabbak 252 ezer forintnak felelnek meg.

Ingatlanvita: nem a magántulajdont imádják a magyarok, csak minden más jelenlegi lehetőség borzasztó. Mi a megoldás?

Fotó: Max Max / Unsplash


Oszd meg!