Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Sebestyén László

Brutális, mennyi új lakást adnak át idén

Ahogy arra az utóbbi hónapokban látott tendenciák alapján számítani lehetett, lendületes növekedés várható az új lakóingatlanok piacán. Bár az átadott lakások száma minimálisan csökkent, az építési kedv kiugró – derül ki az Ingatlan.com legfrissebb elemzéséből.

Az első háromnegyed év során összesen 12 642 új lakóingatlant adtak át a hivatalos KSH-adatok alapján. Bár ez minimális, 1,7 százalékos csökkenést jelent éves szinten, továbbra is erős teljesítmény tükröz. A lakásépítési kedv megugrott, idén januártól szeptember végéig több mint 22 ezer lakás építése kapott zöld utat, ez 2020 azonos időszakához képest 30 százalékos bővülés.

Az Ingatlan.com várakozásai szerint pedig az idén akár 25 ezer új lakás átadása várható.

„A jó teljesítményre számítani lehetett mind a lakásátadások, mind a lakásépítési kedvet nézve. Többek között az kedvezményes lakásépítési áfa újbóli bevezetése, a járvány miatt felfüggesztett építkezések befejezése és a pandémiához köthető bizonytalanság enyhülése miatt. Ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak, akkor a 2020-as évek első felében éves szinten elérhetjük 30-35 ezres átadott lakásszámot” – mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, hozzátéve, hogy az újlakás-átadásoknál látható növekedésben szerepet kaptak a saját célra épített családi házak, valamint az értékesítési célra épült lakások is.

Az új lakások piacának fejlődését a kínálat jelentős bővülése. Az idén október végéig több mint 8200 eladásra kínált új lakóingatlan került a piacra az ingatlan.com adatai szerint. Ez pedig éves összevetésben 38 százalékos bővülést jelent.

A kínálatbővülésnek köszönhetően a kereslet is felfutott, az új lakások iránt érdeklődők száma éves szinten közel 65 százalékkal nőtt.

Van, ahol csaknem kétmillió a négyzetméterár

A kínálatban elérhető új lakóingatlanok átlagos négyzetméterára növekedett, részben a fokozódó kereslet mellett az év elejét jellemző építőanyag-drágulásnak, valamint a lakás- és társasházépítésre alkalmas telkek számának csökkenésének köszönhetően.

Budapesten az új lakások átlagos négyzetméterára november elején 953 ezer forint volt, ami nyolc százalékos áremelkedést az egy évvel korábbihoz képest. „A fővárosban nagyon jelentős eltérések láthatóak, a budai XII. kerületben az átlagár már a kétmillió forintos szintet súrolja, de több városrészben – a XX., XXI. és XXIII. kerületben – alig több mint 700 ezer forintért kínálták eladásra az új lakások négyzetméterét” – mondta Balogh László.

Veszprém, Debrecen, Szeged és Székesfehérvár a legdrágább

A megyeszékhelyeken az átlagár 15 százalékkal, 630 ezer forintra nőtt az átlagos négyzetméterár, ez az ingatlan.com szakembere szerint azt mutatja, hogy a fővároson kívüli piacon nagyon jelentősen erősödött a kereslet.

A legdrágább megyeszékhelyek közé tartozik Veszprém, Debrecen, Szeged és Székesfehérvár, ezekben a városokban 666-725 ezer forint az átlagos ár, ami 11-48 százalékos drágulást jelent az egy évvel korábbihoz képest.

Borítófotó: Sebestyén László

Ingatlanvita: nem a magántulajdont imádják a magyarok, csak minden más jelenlegi lehetőség borzasztó. Mi a megoldás?

Oszd meg!