Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Brutális, 26 milliárd dolláros kártérítési alapot hoznak létre az ópiátokon nyerészkedő gyógyszercégek

Nem teljesen önként cselekednek, az ópiát tartalmú fájdalomcsillapítók okozta függőséget kell kezelniük.

Négy nagy amerikai gyógyszeripari cég egyezséget kötött az opiátválsággal kapcsolatos perek és eljárások ezreinek rendezésére – írja az MTI több amerikai tagállam főügyészének szerdán közzétett közleménye alapján.

A tervezet szerint összesen 26 milliárd dollárt (8 ezer milliárd forint) fog fizetni 18 éves időtartam alatt a McKesson, az AmerisourceBergen, a Cardinal Health, illetve a Johnson & Johnson vállalatok.

Több ezer per folyik jelenleg is a gyártók ellen, tagállamok, városok és kerületek is képviselik a lakosságot, ők is döntenek, hogy elégségesnek ítélik-e a kártérítési alapot.

Az ópiátszármazékos fájdalomcsillapítók a rendelkezésre álló adatok szerint közel félmillió amerikai halálához vezettek, ugyanis komoly függőségbe, illetve túladagolásba taszították a betegeket.

A cégek mentesülhetnének a további eljárások alól, ha elfogadják a tervezetet. Az alapból a károsultak részesülnének, illetve a függőségek kezelésére fordíthatnak belőle.

Okkal alkudoznak

Az egyesült államokban sok pertársaság alakult, a gyógyszergyártóknak mérlegelnie kellett, hogy összességében mekkora összeget fizettetnek ki velük kártérítésként, ha megvárják az összes per végét. A mostani tervezet szerint viszont egy összegben rendeznének mindent, tehát a kártérítések maximuma meg lenne állapítva.

A cégek további érdeke, hogy a perek leállása esetén nem rontanák tovább a hírüket.

Korábban több hasonló egyezség született. Ugyanakkor tavaly több mint nyolcmilliárd dollárra büntették a Purdue gyógyszergyárat az opiátválságban játszott szerepéért. A Sackler-család többségi tulajdonában lévő Purdue Pharma gyártotta az OxyContin nevű, opiáttartalmú erős fájdalomcsillapítót, amely kábítószer-függőséget okozhat. A gyártó eltitkolta a szer kártékony mellékhatásait, az orvosok pedig indokolatlan esetekben is felírták e gyógyszert. A vállalattal szemben időközben csődeljárás indult.

Oszd meg!