Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Breaking: magyar robotikai startup került a Deutsche Telekom inkubátorprogramjába, az OTP is befektet

Az OTP csoporthoz tartozó Portfolion digitális alapja és a Hubraum, a Deutsche Telekom inkubátorprogramja is támogatja a CloudStorm nevű magyar robotikai szoftverfejlesztő céget, 400 ezer euróval tolják meg a szekeret. Ha a magyar startup eléri a célját, meghódít egy 7 milliárd eurós piacot – és nem lesz több unalmas munka az irodában. 

Évente sokmilliárd dollár pörög át a szoftverrobotok piacán. De van egy bökkenő: a vállalatok vagy választhatnak a megbízható óriások által kínált, ám nem testre szabható rendszerek, vagy a megbízhatatlan, kis szereplők által kínált rugalmas megoldások között, ám itt pont a méretből adódóan a vállalat egy integrációs rémálmot is vesz a program mellé.

A magyar CloudStorm erre a piacra törhet be a németek és az OTP alapjának támogatásával.  Az OTP Digitális Kockázati Tőkealap elsődleges befektetési célpontjai olyan korai fázisú, fintech és digitális technológiával foglalkozó startupok a közép-és kelet-európai régióban, amelyek már elérték a product-market fitet és az üzleti modell validálásához, valamint termék-és üzletfejlesztéshez keresnek forrást. Az alap jegyzett tőkéje 6,5 millió euró.

A pénz amellé az 1,6 millió eurós tőke mellé érkezik, amit az Európai Bizottság Horizont 2020-as programja biztosít. Ezzel a cég lehetőséget kap arra, hogy további piacok felé nyisson, és globálisan is skálázza a termékét, miközben jelentős előnyre tesz szert a versenytársaihoz képest.

A Cloudstorm a szoftverrobotokat (RPA-kat, Robotic Process Automation) teszi elérhetővé a nagyközönség számára. Az alapítók egy teljesen automaztizált irodát szeretnének megteremteni, ahol mindenki olyan munkát végezhet, amihez tényleg kreativitás és szakértelem kell, mert a többi feladatot (excelek másolgatása stb.) elvégzik a szoftverek, azaz a robotok.

“Alkalmazottak millió töltik a napjaikat azzal, hogy unalmas és ismétlődő feladatokat hajtanak végre, mert nincs megfelelő szoftver, ami segítene nekik. Például több forrásból beszerezni az adatokat, vagy adatokat másolgatni Excelből SAP-be, és fordítva” – áll a cég közleményében, amit elsőként a Forbes.hu-hoz juttattak el.

A Cloudstorm alapítói: Rozner Mihály, Salamon Dávid, Nagy Bence / Fotó: Cloudstorm

A Cloudstorm alapítói: Rozner Mihály, Salamon Dávid, Nagy Bence / Fotó: Cloudstorm

Amikor ezeknek a feladatoknak az automatizálásáról van szó, a legtöbb pénzt az viszi el, hogy meg kell találni azt a munkafolyamatot, amit érdemes egyáltalán inkább robotokra bízni, és aztán egy szakértővel ezeket kézzel beállítani. A Cloudstorm csökkenti az erre fordítandó idő mennyiségét, és spórol a szakemberek egyébként igen csak karcos óradíján is.

A technológiában rejlő rugalmasság miatt a kisvállalkozások is megengedhetik maguknak, hogy RPA-t használjanak.

A Cloudstorm egy 6,7 milliárd eurósra becsült üzleti lehetőség kapujában áll. Több irányból közelítenek: a banki, pénzügyi, gyógyszeripari és a telekommunikációs iparágakat is megcélozzák, mert itt a folyamatok és az IT rendszerek nagyon szigorú felügyelet alatt vannak, de éppen ezért könnyebben automatizálhatóak.

Salamon Dávid, Nagy Bence és Rozner Mihály, a cég alapítói méltán feszíthetnek büszkén, mert az első magyar startupként debütálhattak a – nem véletlenül – kifejezetten a telekommunikációs iparra nyitó Deutsche Telekom inkubátorprogramjában.

Oszd meg!