Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Itt az első videó Richard Branson űrutazásáról

Branson az űrkorszak hajnalának nevezte az útját, hajójára a hírek szerint Elon Musk is foglalt helyet.

Épségben ért vissza a földre Richard Branson űrhajója, a VSS Unity, fedélzetén a milliárdossal és az ötfős legénységgel.

Az űrhajót egy hordozó repülőgép vitte 14 ezer kilométeres magasságba, ahol lecsatlakozott és a hangsebesség háromszorosára gyorsulva kevesebb mint három perc érte el a 86 kilométeres magasságot, ahol a világűr NASA által elismert határára húzódik. Az utasok hat percig tapasztalták meg a súlytalanságot, ami jól látszik a videón is. Ezután negyedóráig ereszkedtek lefelé, hogy az indulási helyszínre, az új-mexikói Spaceport America bázisra érkezzenek.

Az űrmilliárdosok hajnala

A repülést a Virgin Galactic élőben közvetítette, a videó itt visszanézhető.

Branson érzelmes beszédet mondott, az útját az új úrkorszak hajnalának nevezte. Ez volt a VSS Unity 22. sikeres tesztrepülése és az első, amikor legénység is volt a hajón. Branson mellett még 5 fő ült a gépen: két pilótán kívül Sirisha Brandla a Virgin Galactic egy alelnöke, Colin Bennett, a cég vezető mérnöke és Beth Moses, a vállalat vezető űrhajós oktatója.

Biztos nem túlzott nagyot azzal, hogy itt van az űrkorszak hajnala, alig egy hét múlva a világ leggazdagabb emberét, Jezz Bezost is saját cége fogja 100 kilométeres magasságba, a Kármán-vonalig repíteni, ami a világűr tudomány által elfogadott határa. Elon Musk cége, a SpaceX pedig még tovább tart ebben a versenyben, az ő hajóik már legénységet is szállítottak a Nemzetközi Úrállomásra (ISS) is, olyan rakétát fejlesztenek, ami képes elérni a Holdat és akár a Marsot is, tervezgetik az űrturisztikai repüléseket, valamint rohamléptekben haladnak a Starlink-projekttel, ami szélessávú internettel látná el a világ a teljes világnak.

Még Elon Musk is foglalt rá helyet

Az űrturizmus egyelőre az ultragazdagok szűk körének elérhető. Azonban az ő útjaik alaposan hozzájárulhatnak a magán-űrvállalatok finanszírozásához. A Virgin Galactic 2022 elején tervezi a fizető kuncsaftoknak szóló az első kereskedelmi utakat, nagyjából 600 ember foglalt már hetet a járaton. Egész nyáron árulják a jegyeket, amelyek valószínűleg az eredetileg meghirdetett 250 ezer dollárnál többe kerülnek majd. Olyan ismert emberek foglaltak már helyet a VSS Unityn, mint Angelina Jolie, Lady Gaga, Tom Hanks, vagy Leonardo DiCaprio, sőt, a hírek szerint maga Elon Musk is utazni fog Branson gépével.

A vállalat árfolyama megduplázódott az idén, 25 dolláros szintről az 50-esig szárnyal, bár egy nagy, év eleji fellángolás után májusra ismét 15 dollárig zuhant.

Borítókép: Virgin Galactic // Facebook

Oszd meg!