Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kirepült az űrbe a milliárdos Branson, komoly büntetést kapott érte

Megtiltották a Virgin Galactic SpaceShipTwo-jának, hogy ismét felszálljon – írja az amerikai Forbes. A büntetést az amerikai légiirányítás, a Federal Aviation Administration (FAA) kivizsgálása miatt kapta Richard Branson vállalata.  

Eltértek az előzetesen jóváhagyott repülési útvonaltól azon a július 11-i Virgin Galactic tesztrepülésen, ami Richard Branson brit milliárdost is az űrbe repítette. Amint erre rávilágított a New Yorker cikke, az FAA kivizsgálást indított: az ereszkedés közben nem volt kellően meredek a repülési útvonal, az irányító pilóta pedig inkább korrigálta a hibát.

Pedig nem ez lett volna a legbiztonságosabb – szakértők szerint meg kellett volna állítani az ereszkedést.

A gondosan előírt repülési útvonal elhagyása miatt az FAA megbüntette Bransonékat, a SpaceShipTwo egészen addig nem repülhet, amíg a légiirányítás le nem zárja a kivizsgálást, amiben úgy határoz, hogy az eltérés nem veszélyezteti a közbiztonságot.

Ez nagy fejfájást okozhat a Virginnél, szeptember végén újra az űrbe repülnének.

Alig két percig tartott, a Virgin jegyeladásait is befolyásolhatja

„Szorosan együttműködve dolgozunk az FAA-vel azon, hogy támogassuk az alapos felülvizsgálatot és az időszerű döntést is. Komolyan vesszük az ügyet, jelenleg is vizsgáljuk a probléma okait, valamint vizsgáljuk, hogyan kerülhetjük el a hibát a későbbi utazásaink során” – nyilatkozta anyalapunknak a Virgin Galactic.

A Virgin beismerte, hogy 1 perc 41 másodpercig eltértek az előzetesen jóváhagyott repülési útvonaltól főként nagy magasságú szelek miatt, de mindezek ellenére

az eltérés irányított és szándékos útvonalt követett, ami lehetővé tette az űrhajó biztonságos landolását.

A SpaceShipTwo csak az előfutára a Virgin Galactic repülőinek, ami az utasait az űrbe viszi. a VSS Imagine jelenleg is fejlesztés alatt áll. Kép: Virgin Galactic

Sietősre fogta Branson csapata, Bezosékat kilenc nappal előzte be a milliárdos. Nem a versenytársak által diktált tempó okozta az eltérést, a Virgin már közel 17 éve dolgozik azon, hogy megvalósítsa az űrturizmust. Rögös volt az út Branson repüléséig,

a 2014-ben készült VSS Enterprise egy tesztrepülés során semmisült meg, a fedélzeten lévő két pilóta közül egyik életét vesztette, a másik pedig súlyos sérülésekkel került kórházba.

Az amerikai szabályozás épp ilyen esetek megismétlésétől fél, addig nem engednék az űrbe a nagyközönség tagjait, amíg meg nem lehet bizonyosodni róla, hogy biztonságosan emelkedhetnek a magasba.

Az FAA ezért a Virgin 2022-es űrturizmusának is keresztbe tehet, ha megtiltja a SpaceShipTwo repülését.

Az ügy ugyanis befolyásolhatja Branson csapatának jegyeladásait: már 450 ezer dollárért értékesítik az elméletileg jövőre induló űrturnusok repjegyeit.

Borítókép: Virgin Galactic

Oszd meg!