Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Dizájnexport: tovább terjeszkedik a BORD, Zürichben nyitnak építészirodát

Korábban valószínűleg a futurológia tárgykörébe tartozott volna, hogy magyar építészek külföldön, azon belül is a kifejezetten magas minőségű építészetéről híres Svájcban nyitnak saját irodát. Most mégis ez történt, a BORD Építész Stúdió a budapesti és debreceni után megnyitja harmadik irodáját.

Megjelent az októberi Forbes.

Az alpesi ország piaca azért is nehéz terep az építészek számára, mert a helyiek erősen limitálják a kiadható tervezési engedélyek számát. Ez mégsem jelentett akadályt a magyar cég számára, hiszen az alapító-ügyvezető Bordás Péter építész már eddig is rendelkezett svájci kamarai akkreditációval.

zuri_10

Bordás Péter építész

A fiatalnak számító, mégis tapasztalt céget egyébként még 2006-ban alapította Bordás Péter és szintén építész felesége, Pém Ildikó. Budapesten jelenleg 24, Debrecenben pedig 8 munkatársuk dolgozik. Magyarországon jelenleg a két iroda is ritkának számít a tervezéssel foglalkozó cégek körében, de náluk már a külföldi nyitás ötlete korábban megfogalmazódott: „A célom mindig is egy nemzetközi szinten elismert, újító építészet létrehozása volt” – mondja az alapító. Ehhez pedig Svájc tűnt a megfelelő választásnak, ahol olyan elismert építészek alkotnak, mint Peter Zumthor, a Herzog&deMeuron vagy Christian Kerez. Mint mondják,

az emblematikus, de egyszerű, letisztult építészet egyébként is közel áll a BORD Stúdió szellemiségéhez.

studio4_hu_b

A budapesti iroda. Fotó: bordstudio.hu

Miközben felmérték a kinti piaci lehetőségeket, Berke Béla, a Berke Architekten AG alapítója és vezetője kereste meg őket azzal, hogy visszavonulása után vegyék át a 30 éves múlttal és stabil ügyfélkörrel rendelkező zürichi irodája vezetését.

monnvalley2

A mádi Holdvölgy Borászat épülete. Fotó: bordstudio.hu

A két vezető tervező hasonló építészeti gondolkodása működőképesnek bizonyult, a tárgyalások a két cég fúziójáról néhány hónap alatt lezajlottak, így a stúdió 2017. október 1-jétől BORD Architekten AG Vormals Berke Architekten néven folytatja működését. A már svájci székhellyel is rendelkező magyar iroda nem titkolt célja, hogy

új megbízásokat szerezve, sikeres magyar cégként a nemzetközi piacon is eredményes legyen.

zuri_09

Berke Béla építész

A fiatal építészekből álló magyar stúdió munkáit korábban a Forbes.hu is bemutatta: két legújabb munkájuk a Forest Offices Debrecen nevű irodaépület és a város új, nemzetközi iskolájának terve. Szintén ők tervezték az Etyeki Kúria Borászat és a Korda Látogatóközpont, a mádi Holdvölgy Borászat épületeit, valamint a debreceni Nagyerdei Stadiont és a budapesti Hidegkuti Stadiont, de sikerrel szerepeltek külföldön, többek között a Varsói Filharmónia hangversenytermének tervpályázatán is.

A magyar stúdiót 2012-ben, a Velencei Biennále idején megjelenő Backstage Architecture című kiadványban a világ 57 legígéretesebb építészirodája közé választották.

villanykovesd_i2

A villánykövesdi erdei szálloda. Látványterv: bordstudio.hu

_160601104_k

A nagyerdei Szabadtéri Színház. Fotó: bordstudio.hu

A hazai építészek szakmai tudása egyébként nagy megbecsülésnek örvend külföldön, ennek ellenére mégsem jellemző, hogy a hazai építészek a határokon túlra terveznek. A hazai szcéna kifejezetten zártnak számít, amelyen csak az elmúlt néhány év nemzetközi tervpályázatai változtattak valamelyest. Ebbe a sorba illeszkedik a BORD külföldi nyitása is, amely remélhetőleg tovább növelheti a hazai építészet és dizájn nemzetközi ismertségét.

Oszd meg!