Celebek & üzlet = Forbes-nyár

Majka és Hajós András az ország két szegletében nőttek fel. András pesti, újlipótvárosi úrifiú, Majka ózdi vagány. Közös címlapinterjújuk egy jelentős része mégis arról szól, miért lettek jóbarátok, miért köti […]

forbes_cover_aug_hq

Bővebben

bookr2

Régiós áttörés: a magyar startup megggyőzte a Kisvakond cseh kiadóját is

Oszd meg!

Múlt héten eddigi legnagyobb üzletét kötötte a Bookr Kids: Csehország és Szlovákia legnagyobb gyerekkönyv-kiadója, az Albatros bízta meg őket a digitális portfóliójuk kialakításával, miközben a startup eddigi befektetői újabb finanszírozási kört szavaztak meg.

A gyerekkönyvek digitalizálásával, interaktív mesekönyvek gyártásával foglalkozó magyar startup tavaly kezdett tárgyalni az Albatros Kiadóval. Csehország és Szlovákia legnagyobb gyerekkönyvkiadójának 60 százalékos a piaci részesedése, olyan jogok vannak náluk, mint a Disney, a Harry Potter vagy a Kisvakond. Múlt héten a Bookr Kids három éves szerződést írt alá velük Prágában. Tulajdonképpen a kiadó teljes digitális szolgáltatását kiszervezik nekik.

A Bookr Kidshez hasonló szolgáltatásuk lesz, csak Albatros Kids néven, a struktúra ugyanaz, mint a magyar, csak az ő könyveikkel lesz tele. Ez egy klasszikus white label solution, az a modell, amiben alapvetően gondolkodnak a terjeszkedésben. “Ez nagy előrelépés, mert visszaigazolás, hogy ezzel a modellel mehetünk tovább. Pénzügyileg három részből tevődik össze a deal: egy white label fee, a produkciós költség, és az eladások utáni 20 százalék jutalék. Így benne maradunk a rendszerben, érdekeltek vagyunk abban, hogy egyre jobb szolgáltatást nyújtsunk. Folyamatosan tárgyalunk más kiadókkal is, csak iszonyatosan konzervatív a könyvpiac, senki nem akart első lenni, most, hogy ez a híres, régi konszern igent mondott rá, be fogja indítani a többi szálat” – mondta a Forbes.hu-nak Horváth Dorka, a cég alapító-vezérigazgatója.

bookr

Horváth Dorka és Karányi Dani, a Bookr Kids alapítói, Fotó: Kállai Márton

Az Albatros Kiadó három éven belül biztosan elkölt náluk 60 millió forintot, de a részesedés miatt ez több bevételt is hozhat a cégnek. Ez idő alatt reálisan 300-400 mesét készít el nekik a Bookr Kids, amivel várhatóan el tudják érni a 10 ezres előfizetői célt. Ötven mesével indulnak és heti két újat szeretnének.

A Bookr Kids a digitális könyvpiacon egy sajátos formát talált ki, az interaktív mesekönyvet. A mesék szövegét digitalizálják, hangoskönyvet is készítenek belőlük és játékokkal is kiegészítik. Érdekesség, hogy nem az e-book piacon, hanem az alkalmazások között versenyeznek, hiszen az előfizetés feltétele a Bookr alkalmazásának letöltése.

A könyvkiadókról általánosan elmondható, hogy bár tudják, hogy ez a következő lépés, egyelőre félnek belépni a digitális térbe.

Ennek oka a Bookr Kids alapítói szerint főleg az, hogy elsősorban a szabályozási környezet miatt az e-book műfaja megbukott, Európában a részesedése 5 százalék körüli.

Az is igaz, hogy a felnőttkönyveknél nehéz extra tartalmat adni a legtöbbször csak sima szövegekhez, a gyerekkönyveknél működik az extra tartalomért extra pénz képlete.

„Azt is látjuk, hogy a szülő a gyerekének szívesen áldoz könyvre, a felnőtteket viszont gyakran nem tartják vissza morális aggályok a torrentezéstől.”

A Bookr Kids tavaly megnyerte e CEE Lift off! regionális startup-versenyt, de végül a 150 ezer eurós (45 millió forint) befektetési opciót, ami a fődíj volt, nem váltották befektetésre, mert a befektetőkkel nem tudtak megegyezni a feltételekben. Időközben az addigi tulajdonosok – köztük az alapítók, a Móra Kiadó és két angyalbefektető, Balogh Péter és Domonkos András – házon belül megcsinálták ugyanezt a befektetési kört.

A Bookr Kids két éve van a piacon, jelenleg 170 interaktív meséjük és 5000 előfizetőjük van. Idén 80 millió forintos árbevételre számítanak. Három nyelven (magyar, norvég és cseh) nyelven publikálnak. Most a csapatot is a növekedéshez kell igazítaniuk, miközben megérkezett az első megkeresés az állami szektorból is, várhatóan kötelező olvasmányokat digitalizálnak majd.

 

Ezeket láttad?
Címkefelhő