Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

BME-s egyetemistákkal csinált a világon elsőként fűthető falfestéket egy magyar cég

Az áramot vezető festéket a Forbes legértékesebb magyar cégeket felsorakoztató listáján is szereplő Poli-Farbe és a BME mérnökei fejlesztették ki.

 

„Tulajdonképpen nagyon egyszerű a fűthető falfesték működési elve: majdnem ugyanaz, mint egy kenyérpirítóé, csak a festéknél nem fűtőszál, hanem a speciális pigmentek vezetik az áramot. Aztán az átalakul hővé, és az infrasugárzás felmelegíti a térben lévő tárgyakat és testeket, azok pedig a levegőt” – magyarázta el a falfestékfűtés lényegét Nagy Armand, a Poli-Farbe Vegyipari Kft. fejlesztési vezetője. Efféle, jó áramvezető képességű festékeket eddig csak az autógyártásban és a műanyagiparban használtak, például szigetelések, burkolatok esetében.

A Poli-Farbe a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának Távközlési és Médiainformatikai Tanszékével együttműködésben  fejlesztette ki világújdonságnak számító festéket, amelyet még szabadalmaztatni és engedélyeztetni kell, aztán – várhatóan egy éven belül – forgalomba kerülhet.

Míg a Poli-Farbe vegyészei a gyártó fejlesztőlaboratóriumában megálmodott festéket tökéletesítették, míg a BME mérnökei az áramforrás és vezérlés kialakításával foglalkoztak. Az egyetemi munkának köszönhetően a festékhez öndiagnosztika párosul, tehát nem tud például túlmelegedni, és ha bármilyen hiba merülne fel, lekapcsol.

A hazai innovációt kiegészítő fűtésként használva körülbelül hat négyzetméteres felülettel egy 60-70 négyzetméter területű lakást lehet temperálni, négyzetméterenként 500-550 watt teljesítmény mellett. A festéket 70×120 centiméteres panelekre festik rá, a vastagsága mindössze száz mikron, vagyis egytized milliméter.

A következő időszak feladata lesz a jelenleg prototípus formájában létező technológiát komplett rendszerré fejleszteni: a gyártó célja, hogy az így kezelt felület bármely Poli-Farbe beltéri vagy kültéri falfestékkel átfesthető legyen, így ne keljen kompromisszumokat kötni a színválasztásban sem.

A 26 éves múltra visszatekintő, több mint 270 dolgozót foglalkoztató gyártó számos innovatív termékével ért el piacvezető helyet a 30 milliárdosra becsült magyar festékpiacon. A cég tavaly a 69. helyen szerepelt a Forbes legértékesebb, magyar kézben lévő cégeket felsorakoztató 100-as listáján.

Oszd meg!