Üzlet

Bírósággal tüntetik el az utcákról a Forbes magazin gazdaglistáját a Hell Energy tulajdonosai

Forbes
2020. január 29. 4 perc olvasás

Beperelték a Hell Energy tulajdonosai a Forbes Magyarországot, a bírósági döntés alapján a kiadónak vissza kell hívnia a Forbes januári számát. Az ügy kapcsán az alábbi közleményt adjuk ki.

Pert indítottak a Hell Energy tulajdonosai a Forbes Magyarország ellen, annak érdekében, hogy személyes adataikat a Forbes ne kezelje és ne hozza nyilvánosságra a leggazdagabb magyarokat bemutató listában.

A Fővárosi Törvényszéken ideiglenes intézkedést kezdeményeztek, a bírósági döntés alapján a Forbes magazin januári számát, benne az 50 leggazdagabb magyar listájával, a kiadónak vissza kell hívnia, amit a mai napon kezdeményezett a lapterjesztést végző Lapkernél.

A Forbes januári lapszáma, benne az 50 legvagyonosabb magyar listájával

A szerkesztőségnek a Forbes.hu-n megjelenő listán is törölnie kellett a Hell Energy tulajdonosának a nevét. A végzés szerint a bíróság „eltiltotta a kérelmezettet, hogy az általa kezelt, a kérelmezőkre vonatkozó személyes adatokat bármely módon nyilvánosságra hozza”. 

Az ideiglenes intézkedés csak egy átmeneti döntés, a pereskedés a Hell Energy tulajdonosok személyes adatainak nyilvánosságra hozatali lehetőségéről még csak most fog kezdődni a Fővárosi Törvényszéken, de ez a januári szám idő előtti visszahívását már nem érinti.

„A Fővárosi Törvényszék ideiglenes intézkedése szélsőségesen értelmezi a személyes adatok védelmét, ha ez a jogértelmezés általánossá válik, az üzleti újságírás teljes mértékben ellehetetlenül Magyarországon. A bíróság mostani érvelése szerint minden cikknél, minden üzleti vezető neve leírása (akár nevének tárolása) előtt engedélyt kellene kérni a személyes adatok kezelésére – mondta Galambos Márton, a Forbes főszerkesztője. –

A GDPR szabályok ilyen szélsőséges értelmezése sérti a sajtószabadságot és lehetetlenné teszi, hogy az üzleti világról tájékozódjanak az emberek, viszont lehetővé teszi, hogy az üzleti vezetők, vállalkozók csak számukra kedves, őket jó színben feltüntető cikkekhez járuljanak hozzá.

Ha a jogszabályokat így értelmezik a bíróságok, valódi cikkek helyett csak pr-cikkek lesznek az újságokban – tette hozzá. – Az ideiglenes intézkedés ellen már nem lehet fellebbezni, a januári Forbes magazint visszahívjuk, de továbbra sem fogunk engedélyt kérni a cikkek alanyaitól, hogy leírjuk a nevüket. A további peres eljárásban megvédjük az igazunkat és újságírói elveinket.”

A szerkesztőség véleménye

A Forbes küldetése a vállalkozói kultúra erősítése Magyarországon, de az nem járja, hogy miközben a Hell Energy milliárdos profitot ér el – hiszen Magyarországon is sokan veszik a termékeiket –, nem járul hozzá a tulajdonosa ahhoz, hogy a nevét leírjuk. Arról nem is beszélve, hogy ha egy cég közpénzt fogad el támogatásként, akkor minden szempontból elvárható, hogy a tulajdonosa vállalja a minimális nyilvánosságot. A Hell Energy valójában egy Forbes címlapsztori lehetne: kiemelkedően sikeres magyar, családi tulajdonban lévő cég. Szívük joga, ha nem akarnak a Forbes címlapján állni, de véleményünk szerint nem tehetik meg, hogy újságíróknak a nevük közzétételét is megtiltsák.

A Hell Energy és a közpénzek

A Hell Energy Magyarország egyik legnagyobb energiaital-gyártója, 2018-as árbevétele 47 milliárd forint volt, amiből 5,3 milliárd forint nyereséget realizált. A cég tavaly nyáron adott át egy új gyártósort 50 százalékos, egymilliárd forintos állami támogatással.

A cég decemberi közleménye szerint részt vesz a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Kötvényprogramjában (NKP) aminek keretén belül 28,5 milliárd forint névértékű kötvényt bocsátott ki.

A kötvényprogram keretében – amit számos más magyar vállalat is igénybe vett – az MNB a kötvények egy jelentős részét maga jegyzi le, azaz az MNB közpénzből ad forrást a Hell Energy növekedésének finanszírozásához.

A Forbes jogi védelmét a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) látja el.