A Forbes-címlapos, aki Trumppal szelfizik

Kapitány István a Forbes címlapján mosolyog. Kapitány István a Fehér Házban, Trumppal szelfizik (és mosolyog). De kicsoda Kapitány István? Annak ellenére, hogy aligha van nála magasabb pozícióban dolgozó magyar menedzser […]

Bővebben

Bill Gates összeáll a Google-alapító Larry Page-dzsel, de nem a technológia van a háttérben

A Bill & Melinda Gates Alapítvány szövetségeseket keres.

Bill Gates alapvetően optimista volt a jövőt illetően, de volt egy olyan szelete a történetnek, ami miatt mindig is aggódott: a járványok.

“Az új patogének megjelenése, a bioterrorizmus kockázatának egyre magasabb szintje, illetve az, hogy ma már az egész világot behálózza a légi közlekedés, erőteljesen megnöveli egy modernkori világjárvány kitörésének lehetőségét – még a mi életünk során” – számol be az amerikai Forbes Gates egyik áprilisi előadásáról, amit Bostonban tartott.

A spanyol nátha cirka száz évvel ezelőtt 675 ezer amerikait ölt meg alig öt hét leforgása alatt. Az év végére 50 millió embert halt meg világszerte a betegségben. Gates megosztott egy szimulációt, amivel egy hasonló erősségű, gyógyíthatatlan járvány kitörését és terjedését modellezték – 6 hónap alatt 33 millió emberéletet követelne.

“A Hollywood-i filmek alapján azt hihetnénk, hogy az emberiséget azért sikerül elég jól megvédeni a halálos mikroorgaznizmusoktól, de a valóság az, hogy az egészségügyi infrastruktúra nagyon gyorsan omlik össze, ha egy járvány felüti a fejét, különösen a szegényebb országokban. Egy kiterjedt bioterrortámadás vagy járvány esetén még az Egyesült Államok sem tudná elégségesen kezelni a helyzetet.”
Gates a megoldást abban látja, ha kiépül egy globális jelzőrendszer, ami időben figyelmeztet a járvány kialakulására, és amit a megfelelő eszközökkel, megfelelő módon azonnal kezelni tudnak. Több lépést is tettek azért, hogy ez megvalósulhasson, például a The Coalition for Epidemic Preparedness nevű szervezet megalapításába 630 millió dollárt öltek. A célja, hogy hetek alatt elő tudjon állítani bármilyen vakcinát, ha kitörne egy járvány.

A kaliforniai UC Berkeley és a The Broad Institute már olyan diagnosztikai teszt kifejelesztésén dolgozik, ami a terhességi teszthez hasonló eljárással a zikavírius és a dengu-láz jelenlétét tudja kimutatni, az amerikai kongresszus pedig jelezte a Trump-adminisztációnak, hogy szükség lenne az egészségügyi biztonság növelésére globális szinten.

Az influenzajárvány kezelésére Gates a Google-alapító Larry Page-dzsel összefogva egy 12 millió dolláros projektet indított, amivel arra ösztönzik a tudósokat, hogy fejlesszenek ki egy univerzális vakcinát. A National Institute of Allergy and Infectious Diseases-nek van egy olyan megoldása, amit jövőre már embereken tesztelhetnek.

A Bill & Melinda Gates Foundation-t a Microsoft-fejes 18 évvel ezelőtt alapította, hogy felvegye a harcot a legnagyobb kihívást rejtő betegségeivel, mint a malária, a HIV, vagy a TBC. Az alapítvány több területen is jelentős támogatást nyújtott, a malária elleni küzdelemre csak 2012-ben 2 milliárd dollárt költöttek. A járványos gyermekbénulás korábban évente 125 országban több mint 350 ezer gyermeket bénított meg, 2016-ban összesen 40 esetet jelentettek – a terv pedig az, hogy 2020-ra végképp eltöröljék a betegséget.

Olvasd el Üzlet rovatunk további cikkeit!
Ezeket láttad?
Címkefelhő