Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A péti Nitrogénművek. Fotó: Forbes archív / Orbital Strangers

Őrizetbe vették Bige Lászlót, a magyar műtrágyakirályt

Gazdasági bűncselekmények gyanújával őrizetbe vették a Nitrogénművek és a Bige Holding tulajdonosát, Bige Lászlót, az ország egyik leggazdagabb emberét – értesült a Telex.

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy az ügyészség börtönt kért Bige Lászlóra, és 135 millió forint vesztegetési pénz elkobzását indítványozta. A milliárdos műtrágyakirállyal szemben akkor vádat is emeltek (az ügy érdekessége, hogy Bigét azzal vádolják, vesztegetési pénzt fogadott el, korábban kerestük emiatt a vádemelő megyei ügyészséget is, de nem adtak bővebb felvilágosítást). A vállalkozó a 2010-es esetről azt mondta, „bugyuta, alaptalan” támadás.

A mostani ügy hátteréről egyelőre nincsenek hivatalos információk, de a lap értesülései szerint gazdasági ügyekről van szó. Azt nem tudni, hogy a 2010-es, fent említett ügy áll-e a háttérben vagy esetleg más (is). A keddi rajtaütés során házkutatást is tartottak, és a rendőrök bizonyítékokat is lefoglaltak. Az értesüléseket a lap több forrásból is ellenőrizte, de Bige László elérhetetlen, a mobiltelefonja ki van kapcsolva.

A Forbes is kereste a Nitrogénműveket, ahol nem nem kívánták kommentálni az esetet.

Javuló péti adatok

Jelentős veszteséget fordított profitba az elmúlt két évben a Nitrogénművek (ami a gyártás alapját jelentő gáz világpiaci árcsökkenésének is köszönhető) – írtuk a Forbes friss, a top100 magyar céget felsoroló listáján 13., ammónia és műtrágyagyártásban érdekelt társaságról. A cégcsoporton így csökkent a jelentős kötelezettségállomány miatti nyomás is, ami jó hír a Nitrogénművek által – a fejlesztések finanszírozására – kibocsátott kötvényeket lejegyző szereplőknek is.

A tavalyelőtti év valóban nem volt a legfényesebb az üzem életében, jelentős teher volt a Nitrogénműveken, hogy a piaci környezet nem segítette akkor a cég stratégiáját. A tavalyi, már profitot hozó év után egyelőre úgy tűnik, a Nitrogénművek ráállt arra a pályára, amit a beruházásoktól vártak.

A Nitrogénművek féléves árbevétele 54 milliárd forint volt (a fele export), amihez 15,5 milliárd forint EBITDA párosult.

Ez csaknem 70 százalékkal volt jobb eredmény az előző év azonos időszakához képest.

A péti Nitrogénművek tulajdonosa, Bige László. Fotó: Forbes archív / Orbital Strangers

Bige László egyébként nemrégiben adott hosszabb interjút, a meglehetősen terjedelmes írást mi is szemléztük. A cégvezető itt többek között arról is beszélt, hogy a péti Nitrogénművek történetének egyik legjobb éve lehet a 2020-as.

A tavalyi évben a hatóságok vizsgálták és le is állították Bige másik érdekeltségét, a szolnoki gyárat. A Bige Holding csökkenő árbevétel (11,2 milliárd forint) mellett enyhe veszteséggel zárta 2019-et.

Oszd meg!

"Az üzlet üzleti része sosem érdekelt igazán"

Hugh Hefner, a Playboy magazin alapítója