Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Lista: az egyik leggazdagabb magyar pert vesztett a Forbes ellen

A februárban publikált milliárdos lista miatt helyreigazítási pert indított Bige László a Forbes ellen. Szerette volna, ha más számot írunk a neve mellé, első fokon vesztett.

A Forbes a koronavírus-járvány miatt nem tavaly év végén, hanem februárban publikálta milliárdos listáját, hiszen a kormány rendelete értelmében a cégek tavaly később is leadhatták beszámolóikat a szokásos május végi határidő helyett. Ez a leggazdagabb magyarokról szóló listánk elkészítését is befolyásolta, hiszen jóval később jutottunk hozzá a közhiteles cégadatokhoz.

Miért indított pert Bige László?

Bige László ugyanakkor vitatta a Forbes módszertanát – szerkesztőségünk ugyan felajánlotta, hogy az általunk becsült cégérték mellett megjeleníti az érintett véleményét is, de ezzel a lehetőséggel nem élt.

Később helyreigazítási perben követelte, hogy megjelenjen az általa helyesnek vélt becslés.

A vita alapja az volt, hogy a Forbes az Igazságügyi Minisztérium (IM) adatbázisába feltöltött, közhiteles, konszolidált 2019-es cégadatok alapján becsült, Bigéék viszont azt szerették volna, ha az általuk januárban a szerkesztőségünknek megküldött 2020-as, még nem közhiteles adatok alapján végezzük el számításainkat.

A péti Nitrogénművek tulajdonosa, Bige László. Fotó: Forbes archív / Orbital Strangers
A péti Nitrogénművek tulajdonosa, Bige László. Fotó: Forbes archív / Orbital Strangers

Ahogy azt a módszertanunkban is jeleztük, a magántulajdonú – tehát nem tőzsdén jegyzett – társaságok esetében mindig a közhiteles adatbázisokban szereplő eredményeket vesszük alapul.

Nemrég sor került a sajtóhelyreigazítási per tárgyalására, ahol Zsiborás Gergő, a lista vezető szerkesztője is tanúskodott.

Mit mondott a bíróság?

A bíróság úgy ítélte meg, hogy a Forbes által közölt lista hiteles tájékoztatást nyújt az olvasók számára, Bige László személyiségi jogainak megsértésére nem alkalmas. A sajtó-helyreigazítási kérelemnek ezért nem adott helyt. A cég- és vagyonértékelési listáinkkal kapcsolatban fontos jogi fejlemény, hogy a döntés indoklásában a bíróság azt is kiemelte: „a sajtószabadság kiterjed arra, hogy a sajtó képviselője megválassza azt a módszert, amely a vizsgálata, összehasonlítása alapját képezi, amennyiben az nem megtévesztő, széles körben elfogadott és valamennyi érintett esetében egyformán alkalmazható”.

Bige László – aki nemrég maratoni hosszúsági interjút adott a Partizánnak – a Forbes listáján a 12. leggazdagabb magyarként szerepelt, 115,5 milliárd forintos becsült vagyonnal.

A lista három érintettje indított korábban különböző eljárásokat a Forbes kiadója ellen – a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) tavaly két határozatában is kimondta, hogy a Forbes jogosan készít ilyen összeállításokat. Azért a NAIH jár el az ilyen ügyekben, mert a listák készítésekor az érintettek adatait kezeljük (milyen cégei vannak és azok milyen eredménnyel zártak), ezért a hivatalhoz fordultak, hogy ezt megakadályozzák.

A NAIH bírságot is kirótt a kiadóra, mivel nem tartotta elégségesnek az adatvédelmi tájékoztatást, ezt a azóta a hatóság ajánlásai szerint alakítottuk át, de bíróságon meg is támadtuk a döntést, mert a NAIH elvárása aránytalanul nagy terhet ró a szerkesztőségekre.

Forbes vs Hell: hamarosan döntés születhet

Emlékezetes, a 2019 végén kiadott gazdaglistát az egyik érintett szereplő visszavonatta – amivel egy csapásra felhívta magára a világsajtó figyelmét is –, erre egy ideiglenes bírósági döntés miatt volt lehetősége, a jogi procedúra itt is tart még, olyannyira, hogy az ideiglenes döntés azóta is hatályos.

A fenti ügyekben a Forbes jogi képviseletét a TASZ vállalta el.

Borítókép: Bige László interjút ad a Partizánnak. 

Oszd meg!