A péti Nitrogénművek. Fotó: Forbes archív / Orbital Strangers
Fotó: A péti Nitrogénművek. Fotó: Forbes archív / Orbital Strangers
Üzlet

Műtrágyakirály: 17 milliárd mindig van a számlámon vész esetére

Forbes
2019. november 22. 7 perc olvasás

Nyilatkozott a szorult üzleti helyzetbe és a hatóságok kereszttüzébe került Bige László.

Interjút adott a magyar topmilliárdos Bige László a Bloombergnek, amiben azt állítja:

azért záratták be a hatóságok a szolnoki műtrágyagyárát, mert nem tagja a magyar miniszterelnök belső üzleti körének, és szerinte Csányi Sándor érdekében áll, hogy kiszorítsák a műtrágyapiacról.

Arról korábban is beszámoltunk a Forbes.hu-n, hogy a Nitrogénművek, valamint a szolnoki gyárat magába foglaló Bige Holding tulajdonosa a hatóságok, üzletemberek és kormányközeli figurák összejátszását sejti az ellene indult hatósági eljárások mögött. Korábban a lehetséges vevőket (Csányi, Mészáros, és a cseh Agrofert) mind cáfolták a Forbesnak, hogy érdeklődnének Bige érdekeltségei iránt. A Bloomberg is megkérdezte Csányiékat most, az OTP kommunikációs osztálya nem kívánta kommentálni a két üzletember viszonyát, ugyanakkor leszögezték, Csányi továbbra sem akarja megvásárolni Bige érdekeltségeit.

Csányi Sándor és Bige László egykor együtt vadásztak, de kapcsolatuk megromlott, mondhatni, nem kedvelik egymást. Bige a felvásárlásait és beruházásait sokáig OTP-hitelből finanszírozta, amíg össze nem különböztek a bankot vezető Csányi Sándorral. Bige a 2010-es kormányváltás után készült a szintlépésre, meg akarta szerezni a közel 10 ezer gazdálkodót elérő agrárintegrátorcéget, a nádudvari KITE Zrt.-t. Ez azért lett volna fontos , mert így egy kiterjedt eladási csatornát is a kezében tudott volna, hosszú távra biztosítva műtrágyagyárai belföldi piaci részesedését. A Bonafarmmal agrárbirodalmat építő Csányi azonban szintén szemetet vetett Magyarország legnagyobb agrárintegrátorára és az utolsó pillanatban az egyik kistulajdonos – élve elővásárlási jogával – ráígért Bige ajánlatára. Már akkor Csányi Sándort sejtették az ajánlattevő Guba Sándor mögött, a KITE aztán több lépcsőben került át teljesen Csányi érdekeltségébe. A tulajdonosváltás után a KITE nem kért a Nitrogénművek műtrágyájából, ami komoly érvágás volt a cégnek.

A Bloomberg-cikkben felidézik, ahogy Csányi Sándor a KITE-felvásárlás után egy beruházás avatóján viccelődött azzal, hogy örömmel tölti el, hogy a vállalat elkerülte, hogy egy, “a monopóliumával visszaélő” üzletember tulajdonába kerüljön.

Az interjút azzal zárja, hogy ő visszavonult a cégeinek napi ügyeitől, azokat gyerekei viszik, és a biztonság kedvéért mindig tart 50 millió eurót (közel 17 milliárd forintot) a bankszámláján vész esetére.

„Állandóan meg kell védenünk, de nem fog ez örökké tartani. Láttunk már nagy birodalmakat összeomlani.”

Nehéz helyzetben Bige László

Bige László műtrágya-birodalma, a Nitrogénművek körüli eseményeket szorosan követtük:

  • Írtunk arról, hogy újra kötvénykibocsátásra szorul, hogy refinanszírozza a korábbi hiteleket, melyből a péti nitrogéngyárat Európa egyik legmodernebb műtrágya-üzemévé tette, de a földgáz drágulásával korábban számolt megtérülés nem vált be. A kötvénykibocsátás sikeres volt, de nehéz helyzetbe került a cég.
  • A kisebbik, szolnoki gyárhoz először 2018. novemberben vonultak ki a rendőrök. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és más bűncselekmény gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen.
  • 2019. májusban másodszorra is kihallgatták Bigét a nyomozás során, két napig tartották bent, majd miután a Nyíregyházi Járásbíróság nem látta indokoltnak az előzetes letartóztatást, elengedték.
  • Közben a piacon elterjedt a pletyka, hogy a hatalmas kötelezettségállományt maga előtt görgető és a hatóságok kereszttüzébe került Bige-érdekeltségekre a régiós agrárszektor valamelyik szereplője, a cseh Andrej Babis, Csányi Sándor vagy Mészáros Lőrinc vethetett szemet. Mindhármukat megkérdeztük 2019. júniusban, foglalkoznak-e az üggyel.
  • 2019. június 7-én a hatóságok lezárták a gyárat. “A hatósági szakemberek ismételten hiányosságokat tártak fel az említett üzemben, emiatt ott a biztonságos működés feltételei nem adottak. Ebből következően a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hatósági jogkörében eljárva megtiltotta az üzem működését” – indokolta a hatóság.
  • Két hónapig volt lakat alatt a szolnoki üzem, Bigéék fellebbezését jogosnak találta a Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság, így újranyithatott. De a gyár vizsgálatának és a nyomozásnak nincs vége, nincs jogerős ítélet.

Frissítés: az OTP Kommunikációs és Társadalmi Kapcsolatok Főosztálya 2019 november 22. 19:30-kor a következő közleményt küldte a Forbes szerkesztőségének:

„Az OTP Bank 2012. március 7-én a jogszabályoknak megfelelően közzétett tőzsdei közleményében tájékoztatta a közvéleményt, hogy jogerősen megnyerte a Nitrogénművek Zrt-vel szembeni, több mint 25 milliárd Ft összegű kártérítési pert, amelyet a Nitrogénművek Zrt. indított az OTP Bank ellen.
Az OTP Bank a Bloomberg – szóban forgó cikket megelőző – érdeklődésére előzetesen megkereste a Nitrogénművek Zrt-t, hogy a Nitrogénművek Zrt. adja meg a felhatalmazást ahhoz, hogy a Bloomberg tervezett (és 2019. november 21-én megjelent) cikkére tekintettel az OTP Bank a fenti perrel kapcsolatos, banktitoknak minősülő információkat megoszthassa a közvéleménnyel. Ezen tények bizonyára segítették volna a valódi helyzet megismerését. Az OTP Bank legjobb tudomása szerint a Nitrogénművek Zrt. a mai napig nem válaszolt a banktitok feloldása iránti megkeresésre.
Megerősítjük, hogy Csányi Sándor nem tervezte és jelenleg sem tervezi a Nitrogénművek Zrt., vagy bármelyik más, Bige-csoporthoz tartozó vállalkozás megvásárlását, nem véleményezi a Nitrogénművek Zrt. pénzügyi állapotát. A vállalatcsoport által nyilvánosságra hozott éves üzleti jelentések, pénzügyi beszámolók kellő információt szolgáltatnak mindenki számára ennek megítélésére.
A fentiek ismeretében sajnálatos, hogy a Bloomberg hírügynökség nem teljes körűen járta körbe a szóban forgó témát, nem tárta fel tényszerűen a Bige-csoport pénzügyi, gazdasági, műszaki helyzetét, melynek hiánya miatt egy valótlan feltételezéseket tartalmazó cikket jelentetett meg. Szintén rendkívül sajnálatos, hogy a Bloomberg elmulasztotta tájékoztatni a közvéleményt arról, hogy az OTP Bank kész lenne tájékoztatást adni a cikkben említett feltételezésekkel kapcsolatos valós tényekről, amennyiben a Nitrogénművek Zrt. ehhez hozzájárult volna. Csányi Sándor különösen sérelmezi, hogy a Bloomberg olyan hatósági eljárásokkal is összefüggésbe hozza, amelyeknek se okát se tartalmát nem ismeri, és azokra természetesen semmiféle ráhatása nem lehetett és nem is volt.”

Borítókép: Bige László nagyobbik üzeme, a péti Nitrogénművek. Fotó: Forbes archív / Orbital Strangers