rövid hír

Biden: Putyin háborús bűnös

Forbes
2022. március 17. 2 perc olvasás

Joe Biden amerikai elnök háborús bűnösnek nevezte Vlagyimir Putyint az orosz invázió miatt. Ez az első alkalom, hogy ilyen kemény szavakkal illette Oroszország elnökét.

Az ukránok számára segítségként küldött 800 millió dolláros támogatás bejelentése után, a háború harmadik hetének végén Joe Biden amerikai elnök háborús bűnösnek nevezte Vlagyimir Putyint, írja a Politico.

Ez nagy lépés Biden retorikájában: az Egyesült Államok elnöke eddig csak arról beszélt, hogy nyomozzák, Oroszország elkövetett-e háborús bűnöket. 

Igaz, Biden korábban már gyilkosnak is nevezte Putyint. Akkor a két elnök telefonbeszélgetésben tisztázta a nézeteltérést, és Putyin azt mondta, elégedett amerikai kollégája magyarázatával.

Volodimir Zelenszkij szerdai, amerikai Kongresszusnak elmondott beszéde (és az előtte bemutatott sokkoló videó) után Biden a háború három hetéről, az ukránok „nehéz helyzetéről” beszélt.

„Az amerikai nép állhatatosan támogatni fogja Ukrajna népét Putyin civil lakosság elleni erkölcstelen, etikátlan támadásaival szemben – mondta Biden. – Egységesen megvetjük a támadást, és továbbra is az ukránok mögött állunk, akik a szabadságukért, a demokráciáért és a túlélésükért küzdenek.”

Biden a százmilliós segély bejelentése előtt nem beszélt újságírókkal, a délutáni, más témában való döntések bejelentése előtt azonban a Fehér Házban fél órán keresztül beszélgetett az összegyűlt politikusokkal és a sajtó képviselőivel. Ekkor kérdezték tőle, hogy szerinte háborús bűnös-e Putyin.

Biden először azt válaszolta, hogy nem, majd továbbsétált. Percekkel később visszatért a riporterhez, akinek jelezte, félreérthette a kérdést – aminek újbóli elismétlésekor már igenlő választ adott. 

Oroszországot az ukrán vezetés is háborús bűnökkel vádolja. Dmitro Kuleba külügyminiszter ezt képekkel is alátámasztja, amelyek a civileknek óvóhelyként szolgáló mariupoli színház lebombázása után készültek.

Borítókép: Joe Biden / Facebook

Kapcsolódó:

Trump: Putyin a „szeretettel teljes” Szovjetuniót akarja újjáépíteni