Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Bezos-balhé: 5 komoly tanulság a kríziskezelésről, amit minden cégvezetőnek érdemes megszívlelnie

Az Amazon-vezér, no meg vele együtt az egész vállalat kínos helyzetbe került a múlt héten: egy lap azt állította, hogy privát fotókat szerzett meg a cégvezérről, és elkezdték zsarolni vele. Csakhogy Bezos beleállt a pofonba, és erre  senki sem számított. Az amerikai Forbes egyik kríziskommunikációval foglalkozó külsős szerzője összegyűjtötte a tanulságokat az esettel kapcsolatban.

Minden cég életében vannak hullámvölgyek, egy jó főnök pedig ilyenkor sem hagyja el a kapitányi állását. Bezossal valószínűleg senki sem cserélt volna helyet a héten, és nagyon sokan talán be is feküdtek volna a zsarolónak, hogy a méltóságukat megóvják. ( Egy bulvármagazin megszerezte a privát “öv alatti” fotótit, amiket a szeretőjének küldött). De Bezos kihúzta magát, és úgy döntött, hogy ezt a meccset a nyilvánosság előtt játssza le. Ez a lépés a szerző szerint tökéletesen rávilágít a cégvezér egyik legelemibb tulajdonságára, aminek a sikerét is köszönheti: a vasakaratra és következetességre, akkor is, ha az a saját komfortzónáján kívül esik.

1 – Törekedni kell arra, hogy amikor beüt a krach, akkor is tudd, mi a feladat. A szerző ezt a krízis ködének hívja, amin egy jó cégvezető átlát, és képes meghozni azokat a döntéseket, amik sokszor a legnehezebbnek tűnnek, szem előtt tartva a hosszútávú érdekeket.

2- Hamar alakíts ki jó viszonyt az igazgatótanács tagjaival, vagy a vállalat kulcsembereivel.

3- Szerezd meg a menedzsment és a vezetőség bizalmát, majd tedd meg ugyanezt a vevőköröddel, a befektetőiddel és a részvénytársaság tagjaival jóval azelőtt, hogy jönne egy krízis. Ezt a legkönnyebben a hatékony kommunikációval lehet megtenni, a lényeg, hogy legyen a viszony folyamatos és őszinte.

4. Tartsd magad az elveidhez akkor is, amikor más már szabadulna tőlük. Hacsak minden észérv nem diktálja máshogy, maradj az eredeti céljaidnál, és viseld el az ütéseket.

5. Kérj bocsánatot, ha kell, de hangsúlyozd, hogy a döntésed magasabb célokat szolgál. Fókuszálj erre.

Bezos simán meghunyászkodhatott volna és senki sem hibáztatta volna érte. Ő mégis úgy döntött, hogy a saját méltóságát kukába hajítva beleáll a feszkóba, és szembenéz a zsarolóval. Az egyik legkeményebb és legszorosabb hurokból vágta ki magát. Amire mindenki kíváncsi volt, hogy a részvények ára vajon megsínyli-e a szelfibotrányt, de egy kisebb visszaesés (1,6 százalék) történt csak, sokkal kisebb, mint akkor, mint amikor kiderült, hogy Bezos el fog válni a feleségétől. Ez valószínűleg kisebb részben köszönhető Bezos karizmájának, és főként az nyomott sokat a latban, hogy az Amazon már egy önjáró tank, és sokkal erősebb annál, minthogy egy teljesen személyes ügy ezt megborítsa (bár ha Bezos lemondott volna a cég éléről, az biztos, hogy nagyot ütött volna a részvények árán is).

 

 

 

 

Oszd meg!