Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Betiltatná a Wizz Air a business class-t a hagyományos légitársaságokkal a rövid utakon

A légitársaság kampánya szerint a régimódi utazás ideje lejárt és közleményükben felszólítják a hagyományos légitársaságokat, hogy az ötórásnál rövidebb repülőutakon fejezzék be az üres székek reptetését az első osztályon.

A Wizz Air a közleményében fejezte álláspontját, mely szerint a business class-t minden rövidtávú repülőútról ki kellene tiltani.

A business class-on utazóknak kétszer akkora a szén-dioxid-lábnyoma, mint azoknak, akik turistaosztályon utaznak.

A kampánynak jó eséllyel köze van ahhoz az incidenshez, ami idén novemberben történt, amikor egymásnak ugrott Váradi József, a Wizz Air alapítója és Carsten Spohr, a Lufthansa vezére. Spohr ugyanis azt kifogásolta, hogy a fapados légitársaságok miatt egyre többet választják a légi közlekedést olyan esetekben is, amikor nem lenne rá kifejezetten szükség, ez pedig súlyos terheket ró a környezetre. Váradi József szerint a Lufthansa-vezér marhaságokat beszélt, mert a hagyományos légitársaságok üzleti modellje nem gazdaságos, a flotta öreg, sokat fogyaszt, és egy átlagos nyugat-európai ötször annyit repül, mint egy kelet-európai.

Jelenleg a Wizz Air, egy utasra vetített szén-dioxid kibocsátása a legalacsonyabb az összes versenytársa közül, ami 57,1 g/utas/km értéket jelent a 2019 november adatok szerint. A cég ultradiszkont üzleti modellje, a járatok magas telítettsége (2020 első félévében 95%) és az utastér hatékony kialakítása teszi lehetővé, hogy a repülés fenntartható és a szén-dioxid kibocsátás a lehető legalacsonyabb legyen. A következő 10 évben az utasonkénti kibocsátást további 30 százalékkal csökkentenék.

A Wizz Air szerint iparági problémáról van szó, ami iparági megoldást kíván. A légi közlekedés szereplőinek agresszívabban kell képviselniük ezt az ambíciót, ha valódi változást akarnak elérni.

Utasokra és kilométerekre vetítve a Wizz Air Európa legkisebb ökológiai lábnyommal rendelkező légitársasága.

Váradi Józseffel, a Wizz Air vezérigazgatójával korábban a Forbes is interjúzott.

Oszd meg!

Arra fókuszálunk, hogy mi az emberek természetes erőssége, és a vezetőségi időnket arra szánjuk, hogy megpróbálunk lehetőséget találni nekik, hogy minden nap használhassák ezeket az erősségeiket.

Sheryl Sandberg, a Facebook ügyvezető igazgatója