Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Bértérkép: hatalmas a szakadék az EU-ban

Év eleje óta számos EU-tagállamban érvényben van az új minimálbér – az elmúlt két év adatait néztük meg és ábrázoltuk infografikákon. A kelet-európai tagállamok brutálisan emeltek ebben az időszakban, míg a munkaerő-hiánnyal nem küszködő nyugati országok alig-alig nyúltak hozzá a minimálbérhez. 

Az EU tagállamai közül 22-ben van érvényben általános minimálbér. A 2018. januárjától érvényes összeg Magyarországon 138 000 forintra (nettó 91 770 forintra) emelkedett. Az nem meglepetés, hogy a keleti tagállamokban kevesebb a minimálbér, mint a tehetősebb nyugati tagállamokban. Sokkal érdekesebb kontextus, ha egymás mellé tesszük, hol mennyi a jelenleg érvényben lévő minimálbér, és hogy melyik ország mennyit emelt az idei évre. Ezek alapján nem nehéz megmondani, hol probléma a munkaerőhiány, a 2004-ben (vagy azután) csatlakozott tagállamok az elmúlt években jelentősen emelték a minimálbért.

Ezt ábrázoltuk az alábbi tárképeken. Míg a felső ábrán, inkább a nyugati tagállamok szerepelnek sötétebb tónussal, hiszen itt magasabbak a fizetések, addig alatta már a keleti tagállamok kaptak ugyanilyen árnyalatot, hiszen ebben a régióban egyáltalán nem ritka a kétszámjegyű vagy ahhoz közelítő emelés. (További adatokért húzza a kurzort a grafikára vagy kattintson bele az ábrába!)

A K&H által készített kkv barométer szerint a magyar kis- és közepes vállalkozások legnagyobb gondja a munkaerőhiány (58%-uk mondja ezt), a felmérés elindítása óta most készül a legtöbb hazai cég arra, hogy bért emel, 75%-uk erre készül. A piac idén tartani fogja a béremelés mértékében azt a szintet, ami a kormány a minimálbéremeléssel most meglépett.

Oszd meg!