Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Beperli az Apple a Magyarországon is bevetett Pegasus-kémszoftver fejlesztőjét

Az izraeli NSO Group által fejlesztett kémszoftvert itthon mások mellett ellenzéki politikusokat, újságírókat és volt titkosszolgálat is megfigyeltek – ma már az is biztos, hogy a magyar kormány megbízásából. Az Apple már a megfigyelési botrány kirobbanásakor gyorsan reagált, ez most újabb lépés a tech cég részéről.

„Az Apple keresetet nyújtott be az NSO Group és anyavállalata ellen, mert felelősségre akarja vonni az Apple-felhasználókat érintő megfigyelésekért” – így kezdődik az Apple által kedden kiadott közlemény.

Ezután arról írnak, hogy a további visszaélések megelőzése érdekében el akarják érni, hogy az izraeli NSO Group egyáltalán ne használhasson Apple-termékeket, ideérve a szoftvereket, a szolgáltatásokat és a készülékeket is.

„Az államilag támogatott szervezetek – mint amilyen az NSO Group is – úgy költenek dollármilliókat bonyolult megfigyelési technológiák megalkotására, hogy közben nem lehet őket hatékonyan felelősségre vonni” – idézi a közlemény Craig Federeghit, az Apple szoftvermérnökségért felelős alelnökét.

Az Apple megerősíti, hogy munkatársai felfedezték és kezelték a hibát, amelyen keresztül az NSO Group Pegasus-kémszoftvere beférkőzhet a telefonokba. A cég azt ígéri, értesíti a Forcedentry nevű szoftverrel (ezen keresztül telepítették a Pegasust) vélhetően fertőzött iPhone-ok tulajdonosait a veszélyről, de leszögezi, hogy az Apple szervereit nem hekkelték meg a programmal.

A tech óriás egyben azt ígéri, 10 millió dollárt költ kibermegfigyelési kutatásokra, hogy a jövőben elkerülhessék a hasonló problémákat.

Építhetnénk a vállalatainkat, ehelyett kémszoftverrel megfigyelnek – milliárdosok a Forbes Flow-n

A Pegasus-botrány

Egy nemzetközi oknyomozói hálózat és az Amnesty International nyáron hozta nyilvánosságra kutatásuk eredményét, ami alapján világszerte 50 ezer telefonszámot figyelhettek meg az izraeli kémszoftverrel.

Mindez azért különösen kínos, mert az NSO Group megfigyelő szoftverét, a Pegasust elvileg csak kormányoknak adják el. Magyarországon mások mellett ellenzéki politikust – például Gödöllő polgármesterét, Gémesi Györgyöt –, újságírókat (a Direkt36 munkatársait, Panyi Szabolcsot és Szabó Andrást, az akkor a HVG-nél dolgozó Dercsényi Dávidot és a Blikk oknyomozóját, Csikász Brigittát) és Varga Zoltán befektetőt is megfigyelték a szoftverrel, amelynek különlegessége, hogy teljes hozzáférést ad a megfigyelt személy adataihoz és kommunikációjához.

Varga nemrégiben interjút adott a Forbes.hu-nak, ebben azt állította, őt korábban is megfigyelték és lehallgatták.

A magyar kormány sokáig mismásolt az ügyben, de november elején Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselő az RTL Klub kérdésére elárulta, hogy a Belügyminisztérium szerezte be a szoftvert.

Korábban is lehallgattak és követtek – Varga Zoltán milliárdos már csak külföldön fektet be, és egy valamit biztos nem ad el

Nyitókép: butz2013 / Flickr

Oszd meg!