Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Beperli a használhatatlan e-jegyrendszer fejlesztőjét a BKK

A rendszer soha nem működött és kilencmilliárd forint veszteséget hozott össze a fővárosnak.

A Népszava értesülése szerint nemzetközi választottbíróság elé citálja a német Scheidt & Bachmann céget a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. A BKK döntését a főváros is támogatja. A társaság azzal indokolja a jogi eljárás kezdeményezését, hogy a német cég által 91 millió euróért (akkori árfolyamon 27 milliárd forintért) vállalt elektronikus jegyrendszer kiépítése és üzemeltetése nem valósult meg. Ez lett volna a Rigó, amelynek néhány beléptető kapuját már felszerelték a Deák téri metrónál.

Így hiába adnak át felújított tömegközlekedési szakaszokat, azokon továbbra is ellenőrök vizsgálják a jegyeket.

A Scheidt & Bachmann az úgynevezett AFC (Autamated Fare Collection) projektjének hét fázisából mindössze négyet valósított meg, a rendszer soha nem működött, a megvásárolt jegyleolvasók és kapuk egy része még most is raktárban porosodik.

A Népszava szerint a legújabb fővárosi becslések alapján a projekt kilencmilliárd forint veszteséget hozott össze a BKK-nak és ezen keresztül Budapestnek. A teljes költség pedig közben 37 milliárd forintosra nőtt.

Perindítás Tarlós meghallgatása nélkül

Karácsony Gergely a meghiúsult e-jegyrendszer-kiépítés miatt már a két évvel ezelőtti főpolgármesteri kampányában is elszámoltatást ígért. A Népszava ugyanakkor meglepőnek nevezi a fővárosi vezetés lépésének időzítését.

A lap szerint az előző budapesti városvezetés korrupciógyanús ügyeit vizsgáló bizottság csak most jutott el az e-jegyprojekt tárgyalásáig, a legutóbbi ülésen pedig heves vita alakult ki a kormánypárti és ellenzéki képviselők között arról, hogy kit kell meghallgatni az ügyben. A momentumos Havasi Gábor vezette testület ellenzéki tagjai a projekt elindítóját, Vitézy Dávidot, Szeneczey Balázs volt főpolgármester-helyettest és az e-jegyek besülése miatt menesztett korábban a BKK-t vezető Dabóczi Kálmán mellett Tarlós István volt főpolgármestert és Walter Katalint, a BKK jelenlegi vezérigazgatóját is meg akarják hallgatni az ügyben.

A bizottság két fideszes tagja, Bagdy Gábor, Tarlós egykori helyettese és Szegvári Péter, a volt főpolgármester bizalmasa és a BKK igazgatóságának akkori elnöke azonban nem értette, a volt főpolgármestert miért kell az ügyben meghallgatni, mondván, a neki nem dolga, hogy egyedi ügyekben döntést hozzon – a testület ennek ellenére Tarlóst és Waltert is felvette a meghallgatni kívánt személyek listájára. Az ülés napját viszont még nem tűzték ki, így a per megindításáról még Tarlós meghallgatásától függetlenül született döntés.

Komoly bajban a BKV, óriásira nőtt a lyuk a büdzsében, muszáj spórolni

Borítókép: BKK / Facebook


Oszd meg!