rövid hír

Benzinkúton, drogériában is lehet majd covid gyorstesztet kapni

Forbes
2022. február 10. 2 perc olvasás

Szerdától, vagyis február 16-tól minden, gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazási engedéllyel rendelkező üzletben, például kiskereskedelmi láncoknál, drogériákban és benzinkutakon is árulhatnak a covid-19 kimutatására készült antigén gyorstesztet, közölte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI).

Korábban csak gyógyszertárban és gyógyászati segédeszközöket forgalmazó üzletben lehetett ilyet venni. Az OGYÉI kiemelte, hogy így a lakosság könnyebben juthat a tesztekhez és csökkenhet azok ára. A PCR-teszt továbbra is hatósági áras, maximális ára 19 500 forint.


Az MTI cikke szerint az OGYÉI kiemelte: csak a gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazási engedéllyel rendelkező üzletek forgalmazhatnak gyorstesztet. Ezt az engedélyt az OGYÉI-től kérhetik a kiskereskedelmi egységek.

Jelenleg 758 kiskereskedelmi üzletnek van ilyen gyógyszerforgalmazási engedélye.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a koronavírus-gyanús betegeknek a háziorvosok továbbra is ingyenesen elvégzik vagy megrendelik a tesztet.

Fizetnie csak annak kell a tesztért, aki úgy dönt, hogy önkéntesen vásárol magának belőle. Az otthon elvégzett gyorsteszt pozitív eredménye nem hivatalos.

A fertőzés hivatalosan akkor igazolt, ha a pozitív eredményt a háziorvos vagy más egészségügyi szolgáltató az EESZT-ben rögzíti – hívták fel a figyelmet. Azt javasolták, hogy ha valakinek a saját magán végzett gyorstesztje pozitív, keresse fel a háziorvosát.

A GVH is vizsgálódott a drága tesztek miatt

A Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH) is feltűntek a drága gyorstesztek: tavaly év végén indítottak el egy gyorsított ágazati vizsgálatot, a környező országokhoz képest magasabb fogyasztói árak okait felmérve. A helyszíni kutatások, adatszolgáltatási kérelmek és egyeztetések után több problémát is találtak a piacon. A vizsgálat után ők is azt javasolták többek között, hogy engedélyezzék a gyorstesztek forgalmazását kiskereskedelmi boltokban, drogériákban és benzinkutakon, ez valósult most meg.

Kapcsolódó: