Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Bejött Mészárosnak a Hunguest Hotels felvásárlása, brutális számok a Konzumnál

Meglehetősen jó üzleti évet zárt a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt., derült ki a tőzsdei társaság piaczárást követően közzétett, IFRS szerinti konszolidált éves jelentéséből. A vállalatcsoport 28,2 milliárdos nettó árbevétel mellett 6 milliárd forintos nyereséget ért el.

A Konzum szerkesztőségünknek küldött közleményéből kiderül, a társaság üzleti eredményességét mutató EBITDA egy év alatt több, mint háromszorosára 11,7 milliárd forintra nőtt (egészen pontosan ez 333,36 százalékos növekedést jelent egyetlen év alatt). Az eredmények annak a 2018-ban lezárt tőkeemelés sorozatnak köszönhetők, melynek során jelentős jövedelemtermelő képességgel rendelkező szállodák, illetve az egykor Leisztinger Tamás tulajdonában álló Hunguest Hotels Zrt. is a Konzum közvetlen tulajdonába kerültek.

A társaság konszolidált nettó árbevétele 28,2 milliárd forint volt, melynek csaknem 90 százaléka a turisztikai szegmens (Hunguest Hotels Zrt., Balatontourist) teljesítményéből származott. A sikeresen lezárt, a Konzum Nyrt. turisztikai portfólióját érintő tőkeemelések a vállalat eredményessége mellett a társaság konszolidált saját tőkéje is pozitívan hatottak, amely így tavaly év végére elérte a 73,8 milliárd forintot.

A társaság mérlegfőösszege a zárónapra több mint duplájára, 144,9 milliárd forintra növekedett.

A konszolidált éves beszámoló alapján a Konzum Nyrt. pénzügyi helyzete stabil, eredményessége pozitív, jelentős a hozzáadott érték az egyszeri tételek kiszűrését követően is – írják a közleményben. Ilyen egyszeri, technikai tételként módosította pozitív irányba a társaság 2018-as eredményét az Appeninn Nyrt. ingatlanállományának könyv szerinti értékéhez képesti felértékelődése, míg a Konzum Management Kft.-n keresztül birtokolt Opus Global Nyrt. részvények árfolyamveszteségével a pénzügyi műveletek ráfordításainál kalkuláltak. Ezekkel a tételekkel korrigálva a társaság 6 milliárd forintos adózott eredménnyel zárta az elmúlt évet.

Az Opus Global szintén Mészáros érdekeltség, a két tőzsdei holdingcég hamarosan fuzionál.

 

Borítókép: Archív. Fekete Péter (vezérigazgató-helyettes, Konzum), Végh Richárd (elnök-vezérigazgató, BÉT). Forrás: BÉT

Oszd meg!