Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Bajnok úszók a pult mögött: Kaffeine-kávézót nyitnak a Verrasztó testvérek

Verrasztó Evelin és Dávid speciality kávézót nyitnak a Kálvin téren. Üzlettársuk a Tamp&Pullban és a Kaffeine-ben is érdekelt Nagy Dávid lesz.

“Most ne foglalkozz semmivel, csak az úszással, de utána mutatok egy helyet, ami érdekelni fog.” Nagy Dávid ezzel a mondattal hívta fel a budapesti úszó világbajnokságra készülő Verrasztó Dávidot. A vegyesúszó vasárnap ezüstöt nyert és hétfőn már egy lehetséges üzlethelyiséget nézett meg a Tamp&Pull és a Kaffein márkát is futtató üzletemberrel.

Testvérével, Evelinnel másfél éve, a budapesti barista bajnokságon ismerkedtek meg Dáviddal, mindhárman a kávé szerelmesei. Lassan egyértelművé vált, valamit csinálnának együtt, de hogy hol, arra várni kellett. „Azt vallom, nem szabad ebben türelmetlennek lenni, a jó helyre várni kell, és legtöbbször nem a hirdetésekben kell keresni. Nekünk pedig most különösen szerencsénk volt, mert nem is mi találtuk, hanem a hely tulajdonosa hívott fel minket, hogy látta az Allee-ban lévő Kaffeine-t és szerinte jól menne az a Baross utca elején is” – mesélte Nagy Dávid. Őt a kávéval Molnár Attila barista bajnok hozta össze: együtt indították a Tamp&Pull speciality kávézót, jelenleg a 9. és a 13. kerületben van egy-egy üzletük, ketten tulajdonosok ebben a vállalkozásban, a kávézók üzemeltetése mellett kávégépeket és kávét is forgalmaznak.

dsc_0239

Nagy Dávid a Kaffeine-ben az Allee-ban // Fotó: Egyed Péter

Közben Attila még jobban elmélyült az alapanyagban, a kávéban és Sopronban saját pörkölőt is nyitott. Dávid a kávézók üzemeltetésében éli ki inkább magát és Kaffeine néven új kávézómárkát is létrehozott: az első a Lövőház utcában nyílt, a második idén májusban az Allee-ban, utóbbi az első speciality kávézó Magyarországon bevásárlóközpontban.

„Három-négy éve üzletileg nem lett volna értelmezhető ez a lépés, de azóta sokkal képzettebbek a magyarok kávéfogyasztásban, ma már nem meglepő, ha savanyú, gyümölcsös ízjegyeket érzünk egy kávéban, vagy alternatív módon készítjük el. Budapesten már legalább tucatnyi helyen lehet speciality kávét inni, ezzel Európában előkelő helyen vagyunk.”

dsc_0192

Szeretik az úszást és a kávét a Verrasztó testvérek // Fotó: Egyed Péter

A Verrasztó testvérekkel már korábban döntöttek róla, hogy a következő helyet együtt nyitják.  Megismerkedésük után Verrasztó Dávid három hónapon keresztük dolgozott is a Váci úti Tamp&Pullban, heti kétszer baristáskodott a pultban, míg nem kellett rákapcsolnia a vb miatt az edzésekre, megmutatta a másik Dávidnak, komolyan gondolja ezt a dolgot. (A budapesti vb-n pedig ezüstöt nyert 400 méter vegyesúszásban, mint utólag mondta, ez volt élete úszása.)

„Nagyon feldobtak azok a szerdák és szombatok, amikor edzés után beálltam a pultba.”

Miután azon a bizonyos hétfőn megnézték a Kálvin téri helyet, már nem volt kérdés az indulás. Két hónapra a kézfogásra, október közepén nyit az új hely a sétáló Baross utcában. A beruházáshoz nagyjából 15 millió forint kellett.

Az új, közös cégben 51 százaléka Nagy Dávidnak (Kaffeine Kft.), 49 százaléka van a Verrasztó testvéreknek, de közös munkát képzelnek el, amelyben a koncepciót, a belsőépítészeti terveket, a felszerelést és természetesen a kávét Dávid adja. A hét hét napján nyitva tartó üzletben 5-6 fő dolgozik majd, köztük lesz időnként a beugró Verrasztó Dávid is, testvére az előzetes tervek szerint a rendezvényekkel, médiával, marketinggel foglalkozna majd.

Nem fogják titkolni, hogy övék a hely, a koncepció része ez is.

„Így a harminchoz közeledve úgy éreztük, foglalkoznunk kell mással is az úszáson kívül. A kávét pedig mindketten szeretjük.” (A testvérek közül Dávid inkább a tejeseket, de már belejött az espresso-kóstolásba is, Evelin is egyre rövidebben issza, Nagy Dávid a cortadót választja legtöbbször.) Verrasztó Dávid szakács végzettsége is jól jön, az ő ötlete volt, hogy a Kálvin téri egységben reggeli, sőt, egész napos reggeliztetés is legyen. Az üzlet kialakítása is egyedi lesz, kifordítják a pultot, vele a kávégépeket is, így a vendégek a kávékészítés minden mozzanatát láthatják majd.

 

Oszd meg!