Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Az üzleti maffia, ami nagyon is jól jön Magyarországnak

A sikeres exiten átesett vállalkozóknak van pénzük befektetni, de ami a legfontosabb: a tudásuk és a tapasztalatuk is megvan arról, hogyan kell pénzre váltani egy jó sztorit. Az októberi Forbes címlapján szereplő Euroventures sikersztorijainak főhősei közül egyre többen adnak vissza a közegnek, ahonnan elindultak. Pénzt és tudást. 

A 2017. októberi címlap a magyar Euroventures befektető csapatával.

Az októberi Forbes címlpasztorija a legprofibb magyar kockázatitőkés csapat – eddig el nem mondott – története. A Euroventures partnerei eddig ugyanis soha nem beszéltek magukról, noha szakmai körökben régóta ismertek.

Három olyan cégbe fektettek, ami végül a New York-i tőzsdére ment, és három olyan portfóliótársaságuk is van, amit NASDAQ-cég vett meg (bevásárolt náluk a Verizon és a Hortonworks is).

Az Uproar az egyik első befektetéseik között volt, a NASDAQ-ig jutott, ez a cég adta a keménymagját egy későbbi sikercégnek: a számítógépek távoli elérését lehetővé tevő LogMeIn-nek (amit szintén a NASDAQ-on jegyeznek). De ott van az EPAM és a Fathom Technologies, mindkét cég a Euroventures portfóliójába tartozott, fontos IT-s szakemberek dolgoztak (és dolgoznak) itt, innen indult a big data piacon nagyot menő Sequence IQ is, melyet aztán a Hortonworks vásárolt fel.

A befektetőik mellett sok cégalapítót is gazdaggá tettek – de ami még fontosabb, a magyar startup-ökoszisztémában

egyre többen vannak, akik átélték, milyen, amikor egy amerikai tőzsdei cég vásárolja fel őket, vagy amikor tőzsdei bevezetést csinálnak külföldön.

Az így szerzett vagyonnál a tudás sokkal fontosabb, főleg, ha visszaforgatják az alapítók oda, ahonnan maguk is indultak. Ezt hívják startupkörökben maffiának. Az elnevezést a PayPal csapatára akasztotta az amerikai sajtó, és ha már így alakult, a Fortune magazinnak a csapat be is öltözött, ikonikus, maffiás címlapfotót készítettek. Az alapítók valamennyien a Szilícium-völgy sztárjai lettek, köztük a két igazi nagyágyúval: Peter Thiellel és Elon Muskkal.

Itt az októberi Forbes! Lapozz bele! 

Ettől Magyarország még messze van, de Észtország példája kiválóan mutatja, hogy a kisországokban is erős startup-ökoszisztéma tud kialakulni. A Skype alapítói ugyanis a megkeresett pénzük egy részét a helyi vállalkozói ökoszisztémába fektették. A pénz mellett új kultúrát is hoztak magukkal – és látjuk hol tart ma Észtország, digitális nagyhatalom (hamarosan a világon elsőként digitális pénzt is bevezethetnek). Ennek a jelentőségét felismerték már idehaza is, a LogMeIn, Prezi, Ustream szentháromság kiegészülve az NNG-vel épp azért hozta létre a Bridge Budapestet, hogy formálja a fiatalok vállalkozásról kialakított képét.

És itt van a 25 éve csendben befektető és dolgozó Euroventures, számos nemzetközi sikersztorival, köztük olyannal is, amiről először az októberi Forbesban lehet olvasni. A Euroventures rendelkezik az egyik legnagyobb tapasztalattal a nemzetközi mércével is jelentősnek mondható exitek terén. Ezért is fontos, hogy az exit után több egykori portfóliócégük alapítója befektetőnek állt, legalább is kóstolgatja ezt a szerepet. Nézzük, kik alkotják a Euroventures maffiát!

euroventures_maffia_normal

A Piktochart nagyban ITT megtekinthető.

 

Oszd meg!