Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Az ismeretlen magyar milliárdos Moszkvából belevágott az ingatlanbizniszbe

Belevágott első komoly ingatlanfejlesztési projektjébe Füzesi Attila, aki vagyonát alapvetően  nem Magyarországon, hanem évtizedekkel korábban Moszkvában szerezte. Ahogy sok más magyar milliárdos mostanában, ő is fantáziát lát az ingatlanpiacon, Csillaghegy Residence nevű felső kategóriás lakóparkját 2018 őszén-telén adják át.

2016 februárjában Egy ismeretlen magyar milliárdos Moszkvából címmel írtunk portrét Füzesi Attiláról. A széles közvélemény előtt nem ismert, a hazai gazdaglistákon sem jegyzett üzletember nevéhez többek között egy többmilliós példányszámú újság kiadása és felfuttatása fűződik a kilencvenes évek elejének Moszkvájából, kicsit később a Café Esterhazy kávézó- és cukrászdalánc felépítése szintén az orosz fővárosból. Füzesi most már több éve Magyarországon él, egy tucatnyi országra kiterjedő kereskedelem-építő vállalkozást, a Creative Expert Consultingot vezeti, és kvázi mellesleg több ingatlanfejlesztésbe is belekezdett.

Ezzel amúgy nincs egyedül. Ahogy azt A világ milliárdosai különszámunkban is bemutattuk, egyre több – az ingatlanpiacon eddig nem beruházó – vagyonos üzletember hobbijává kezd válni az ingatlanfejlesztés.

Füzesi Attila mellett Rákosi Tamás, Palásti József, Wáberer György és Balogh Levente (többségük többször szerepelt már a Forbes gazdaglistáján) is belekezdett valamilyen lakó-, iroda- vagy szállodafejlesztésbe.

Füzesi Attila a hazai lakóingatlan-fejlesztésekben lát fantáziát, első projektje 3-3,5 milliárdos beruházásban  a III. kerületben, Csillaghegyen valósul meg. Cége, a Trendo Invest a piacon szokatlan módon banki források nélkül, teljesen önerőből és rendkívül alacsony regisztrációs díj, illetve előleg alkalmazásával építi fel 2018 végéig a 75 lakásos, felsőkategóriás Csillaghegy Residence-t. A beruházás alapkövét augusztus 9-én tették le.

A vállalkozó úgy vette meg az egyhektáros területet a Szent István utcában az önkormányzattól, hogy őt is meglepte, ingatlanboom ide, vagy oda, erre a telekre egyedül ő pályázott. A telek egy kietlen, gyomos, fás-bokros terület volt, amelynek ugyanakkor Csillaghegy és Békásmegyer határán kiváló az elhelyezkedése.

cam18_fenti-terasz_v3

Ilyen lesz a kilátás a tetőteraszokról

A projekt további sajátossága, hogy a leendő vevők 500 ezer forintos „regisztrációs óvadék” ellenében vásárolhatnak lakást, az előértékesítés során pedig 25 százaléknyi előleget kell a teljes vételárból megfizetniük (ezek az összegek, arányok a piacon megszokottnál alacsonyabbak). A fennmaradó 75 százalékot csak a jogerős lakhatási engedély birtokában kell átutalni.

Ami a tervezett építészeti megoldásokat illeti, a 75 lakást hőszivattyús mennyezeti fűtéssel, illetve -hűtéssel szerelik, a lakópark alatti mélygarázst különleges szigetelési eljárással védik (nem árterületről van szó, de a Duna közelsége, illetve a környező dombok emelhetik a talajvíznyomást). Minden lakáshoz parkoló, tároló tartozik majd, és a lakópark mind az öt épülettömbjéhez külön villanyautós gyorstöltő is lesz. A fejlesztő elsősorban lakhatási, esetleg befektetési céllal ajánlja a Csillaghegy Residence lakásait.

cam01_belsosetany1_v4-1

Látványterv a belső sétányról

Az első ingatlan-projektje mellett Füzesi rögtön egy másikba is belefog: az Etele térnél a 4-es metró vonalán a korábbi Diego épülete helyén egy, a csillaghegyinél még nagyobb társasházi projektet készít elő. A tervek szerint ott 105 lakás épülne majd, szintén nagyjából 3-4 milliárd forintból.

Oszd meg!