Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Az első magyar kortárs művészeti aukció Londonban: legalább 100 millió forintot ér az 55 kép

A Kováts testvérek által alapított Dobossy Aukciósház rendez először kizárólag kortárs magyar művekből aukciót Londonban: az 55 darabos kollekcióban vannak alkotások például Maurer Dórától, Bak Imrétől, Fajó Jánostól és Szűcs Attilától. Az összbecsérték 101-133 millió forint.

A napokban útra kelt a Dobossy Aukciósház londoni árverésének anyaga, és az október 3-i aukció előtt Londonban is kiállítják az 55 tételt, szeptember 24. és október 2. között, a Sohóban, a Blacks Clubban.

Ez lesz az első olyan árverés, amelyet magyar aukciósház rendez és kizárólag kortárs magyar alkotások kerülnek kalapács alá.

Az aukciós anyag összbecsértéke 270,9-357,3 ezer font között van, ami jelenlegi árfolyamon körülbelül 101-133 millió forint. „Egy aukciósháznak mindig az a célja, hogy a lehető legtöbb tételt adja el, illetve hogy az összleütésben minimum az összbecsértek alsó határát elérje, tehát ez esetben legalább 101 millió forintot”– mondta a Forbesnak Kováts Dávid, a Dobossy Aukcuósház egyik tulajdonosa, aki már Londonban készíti elő a kiállítást és az aukciót.

„Azt szeretnénk, hogy minden tétel az általunk meghatározott becsértéksávon belül keljen el, de van néhány tétel, amelyik esetében abban bízunk, hogy az ár akár a felső becsértéket is túl tudja szárnyalni.”

Az árfolyamot pozitívan befolyásolhatja például az, hogy Maurer Dórának, akitől szintén került alkotás a válogatásba, éppen a világ egyik legjelentősebb múzeumában, a londoni Tate Modernben van kiállítása, vagy hogy a világ egyik vezető kereskedelmi galériája, a White Cube nemrég jelentette be, hogy képviselni fogja a művészt.

Ezen kívül az adott tétel története is érdekes: fontos gyűjteményből érkezett-e, szerepelt-e nagyobb presztízsű kiállításon, mennyire jelentős a mű az adott művész életművében. Egy aukción egyébként ár szempontjából bármi megtörténhet. Mindössze annyira van szükség, hogy legalább két vevő nagyon akarja a tételt – mondják a szakértők.

MEO, Sotheby, Soho

A Kováts testvérek két éve hozták létre a Dobossy Aukciósházat, miután mindketten tudatosan építették műkereskedő karrierjüket Magyarországon, majd a nemzetközi műkereskedelem központjaiban. Édesapjuk, Kováts Lajos alapította annak idején a Blitz Galériát és a MEO-t. Lánya, Nóra 2010-ben csatlakozott a Blitz Galériához, majd 2015-ben átvette az aukciósház vezetését édesapjától, Dávid pedig a MEO-ban kezdte a pályafutását, aztán 2009-ben Londonba költözött, ahol a Sotheby’s Institute of Art-ban, Art & Business szakon szerzett mesterdiplomát. Az ezt követő években a Sotheby’s-nél dolgozott, ahol a Valuations Department tagjaként kiemelt gyűjtemények felbecslését menedzselte.

Kováts Nóra és Dávid, a Dobossy Aukciósház alapítói. Fotó: Dobossy Aukciósház

A londoni aukció ötlete, kimondva-kimondatlanul, a kezdetektől fogva létezett, mióta Nóra és Dávid megalapították a saját aukciósházukat. „2017-ben éreztük úgy Nórival, hogy itt az ideje valami közöset, valami sajátot létrehozni, ahol minden, a design, a munka, az ízles, az irány is mi vagyunk. Fontosnak tartottuk, hogy fiatalos szemlélettel, a saját korosztályunkat is megszólítsuk és az induló gyűjtőknek is lehetőséget adjunk a kollekciójuk gyarapítására, illetve elérjünk olyan fiatalokat is, akik még csak most kezdenek érdeklődni a kortárs művészet iránt.

Abban is egyetértettek az első pillanattól kezdve, hogy London az európai műkereskedelem központja, oda kell eljutniuk. Ráadásul, mivel Dávid sokáig élt és dolgozott a brit fővárosban, a helyismeret és a kapcsolatok is adottak voltak.

„Ehhez hasonló vállalkozásba még senki sem vágta a fejszéjét, pedig egy külföldi aukció ugyanolyan fontos lába a magyar művészet nemzetközi szintre való emelésének, mint a múzeumi kiállítások” – mondja Dávid.

Persze kellett egy nagy adag bátorság, hogy belevágjanak, de azt mondják, amikor az év elején eldöntötték, hogy megcsinálják, nem volt többé megállás. Az árverést októberre, a világszerte ismert londoni művészeti vásár, a Frieze idejére időzítették, amikor az egész művészeti világ a brit fővárosban van, vagy a város eseményeire figyel. Helyszínnek sikerült megszereznünk egy patinás soho-i klubot, a Blacks Clubot, ahol a londoni kulturális-társasági élet krémje fordul meg rendszeresen. „Bízunk benne, hogy így ezt a réteget is könnyebben érjük el, és meg tudjuk velük ismertetni a magyar kortárs művészetet.”

Maurer Dóra, Bak Imre, Ezer Ákos

Szigorú szemmel válogattak, hiszen szerintük ez is a siker egyik kulcsa. A már-már klasszikusnak mondható kortárs alkotók, mint Maurer Dóra vagy Bak Imre mellett olyan és tehetséges fiataloktól gyűjtöttek be műveket, mint Ezer Ákos vagy Nemes Márton.

A különleges alkalomra szigorú szempontok alapján állították össze  a válogatást, hogy a lehető legplasztikusabban mutathassák be a magyar művészetet a ‘60-as évektől napjainkig.

„A legnagyobb nevektől a legtehetségesebb, ígéretes fiatalokig számos művészt szeretnénk megismertetni a londoni műgyűjtőkkel. Az aukción egyszerre lesznek jelen a ritkaságnak számító szitanyomatok, a kordokumentumként is jelentős fotográfiák, valamint festmények és kisplasztikák” – foglalta össze az aukció válogatási szempontjait Dávid.

Licitálni nemcsak a londoni helyszínen lehet élőben, hanem vételi megbízással is, ami azt jelenti, hogy a vevő megad Dávidéknak egy maximum összeget, és addig az összegig ők tartják az árverésen a licitet a vevő nevében. Telefonon pedig a vételi megbízással ellentétben a vevő kezében van a döntés. Ilyenkor az adott tételnél élőben hallja a liciteket, és Dávidékon keresztül tud licitálni. Ezen túlmenően az online megoldáson is dolgoznak a szervezők.

Az október 3-ai aukciót Jacqueline Tower-Perkins vezeti. A jelenleg New York-ban élő, londoni születésű árverésvezető a nemzetközi piac egyik vezető aukciósházánál, a Bonhamsnél dolgozik, és az elmúlt hat évben világszerte vezetett nagyszabású árveréseket. 

Ami pedig a költségeket illeti, azok Dávid szerint lényegesen nagyobbak, mint egy Budapesten szervezett árverésnél, hiszen olyan tételekre is kell gondolni, mint a biztosítás vagy a nemzetközi szállítás. „Én egy hónapja kint vagyok a családommal, új dizájnnal kellett katalógust készíttetnünk például, és sokkal többet nyomtunk ebből, mint máskor, hiszen otthon is és Londonban is terjesztettük. Profi marketing- és pr-céggel dolgozunk, az eseményekről videósorozatot forgatunk   – sorolja az extra kiadásokat Dávid. 

Mindezek miatt a londoni aukció megszervezésének költségei nagyjából a 3-4-szeresét teszik ki egy budapesti árverés költségeinek. 

Néhány értékes tétel az aukcióról: 

 

Maurer Dóra: Quasi-kép, töredék, becsérték: 100-120 ezer font (forrás: Perness Norbert)

 

Fajó János: Négyzetek, becsérték: 25-30 ezer font (forrás: Perness Norbert)

 

Szűcs Attila: Sprinkle water on water, becsérték: 12-15 ezer font (forrás: Perness Norbert)

 

Nemes Márton: Police Painting 04, becsérték: 4-5 ezer font (Annka Kultys Gallery)

Ficzek Ferenc: Önlapozás I. – II. – III., becsérték: 2-3 ezer font  (forrás: Perness Norbert)

 

Oszd meg!