Üzlet

Az életbiztosítási piacot egyszer már letarolta, most új területre lép az NN

Forbes
2019. december 09. 4 perc olvasás

A hazai piacon mindeddig kizárólag életbiztosítási termékeivel jelen lévő NN Biztosító jövőre elindítja nem-életbiztosítási üzletágát is. A döntés logikus: a nem-életbiztosítási piac az elmúlt években sokkal dinamikusabban bővült, az NN életbiztosítási portfóliója pedig folyamatosan öregszik. Három lépcsőben, két éven belül, három új termékkel indulnak, és ahogy 1991-es piacra lépésük után nem sokkal letarolták a hazai életbiztosítási piacot, most is méretükhöz méltó pozícióra pályáznak a nem-élet üzletágban.

Új tevékenységet indít Magyarországon az életbiztosításban 22 éve piacvezető NN Biztosító – jelentette be Sztanó Imre leköszönő elnök-vezérigazgató a társaság hétfőn délelőtti sajtótájékoztatóján. Két év leforgása alatt három termékcsaládot vezetnek be a hitelfedezeti, lakás- és utasbiztosítás terén, és terveik szerint meghatározó szerepet szánnak a digitális újításoknak. 

A biztosító a kedvező piaci körülmények miatt döntött az üzletág aktivizálása mellett. A tavalyi 7,1 százalékos növekedés után 2019 harmadik negyedévében 11 százalékkal bővült a szektor díjbevétele az előző év azonos időszakához képest.

Ezen belül is a nem-életbiztosítási ágazat játszotta a főszerepet, amely több mint négyszer olyan gyorsan (17,1%) nőtt 2019-ben, mint az életoldal (3,8%).

Az NN Biztosító két év alatt három új termékcsaládot dob piacra. Elsőként egy hitelfedezeti és jövedelempótló biztosítást tervez elindítani, amelyet banki partnereken keresztül értékesítene a biztosító. Ezen a piacon az MNB szeptember végi statisztikáiban 15,1 százalékkal magasabb szerződésszám állt a nem-élet üzletágban az egy évvel korábbiakhoz képest, és ennek a pozitív trendnek a további bővülésére lehet számítani a közeljövőben is.

Ezt követően 2020 második félében startolhat az NN lakásbiztosítási termékcsaládja, itt a banki partnerek mellett az online csatornákra és saját értékesítési hálózatára támaszkodna a társaság, végül a tervek szerint 2021-ben indul el az NN utasbiztosítása.

Ezen a piacon szintén jelentős növekedés várható, hiszen a lakosság erősödő utazási kedvének köszönhetően 2019 harmadik negyedévében is 13,7 százalékkal nőtt a díjbevétel ezen a területen az előző év azonos időszakához képest.

A nem-élet üzletág elindítását a tervek szerint Michal Hucal, az NN Biztosító leendő vezérigazgatója fogja vezetni. Sztanó Imre az NN Csoport leendő nemzetközi digitalizációs igazgatójaként (Chief Digital Officer) továbbra is támogatni fogja a magyarországi leányvállalat újabb digitális megoldásainak és partnerségeinek kidolgozását. 

Az NN Biztosító Zrt. – a hollandiai alapítású NN Group nyilvánosan jegyzett részvénytársaság tagja – 1991 óta kínál élet- és kiegészítő biztosítási szolgáltatásokat Magyarországon, a rendszerváltás után az első külföldi biztosítóként lépett a piacra. Kezdettől fogva kizárólag élet- és nyugdíjbiztosítóként tevékenykedett, ebben az üzletágban hamar piacvezető szerephez jutott.

Az életbiztosítási piac lassulását mutatja, hogy 2018-ban 79,8 milliárd forint díjbevételre tett szert, ez közel 13 százalékos visszaesés volt egy év alatt.

A cégcsoport 18 országban van jelen, Európában és Japánban egyaránt a piac vezető szereplői közé tartozik. Világszerte mintegy 17 millió ügyfele van, Magyarországon körülbelül 210 ezer.