Fotó: arany, gold
rövid hír

Aranybányát nyithatnak a Börzsönyben

Forbes
2021. szeptember 17. 2 perc olvasás

A Hun-Bányászati Kft. kérte a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálatot, hogy végezzel el a koncessziós arany- és ezüstbányászati engedély kiírását megelőző érzékenységi és terhelhetőségi vizsgálatot.

A Világgazdaság úgy tudja, ismét nemesfémbánya nyílhat a Börzsönyben. Ezt a szándékot a Hun-Bányászat Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Kft. fogalmazta meg, és számításait már tavaly október végén elküldte a Magyar Bányászati és Földteni Szolgálathoz, amelyet egyben arra kért, hogy végezze el a koncessziós bányászati engedély kiírását megelőző érzékenységi és terhelhetőségi vizsgálatot.

A bánya a tervek szerint Nagyirtás és Rózsahegy kutatási zónában nyílna, egy 44,23 négyzetkilométeres területen. A felszín alatti lelőhelyet a kft. elsősorban Márianosztra, másodsorban Nagybörzsöny, alternatív lehetőségként pedig Kóspallag önkormányzati területéről indított lejtaknákkal közelítenék meg.

Vannak aggályok

A nagyirtáspusztai területen megkutatott ércvagyonban a beadvány szerint 1075,8 tonna termésarany és 909 tonna termésezüst van, míg Rózsabánya térségében 18,6 tonna arany és 98,85 tonna ezüst földtani vagyon vehető számba. A kérésére készült, áprilisi dátumú elemzés ezen a ponton megfogalmazott némi aggályt. A nagyirtáspusztai vagyonszámítást számolási hibásnak nevezte, és hiányolta az érces zónák térfogati paramétereinek forrását, Rózsabánya esetében pedig azt nehezményezte, hogy a kérelem nem tartalmazta a vagyonszámítás bemenő adatait.

Ettől még lehet a Világgazdaság szerint ígéretes a terület, amelyen a késő Árpád-kor óta termeltek ki nemesfémet, számos geológiai és geofizikai kutatás zajlott már itt. Jelenleg nincs rajta hatályos ércukatási terület.

Orbán és Matolcsy aranyrudakat néz – miért növelték 63 tonnával az aranytartalékot?

Borítókép: James St. John / Wikimedia